Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да

...
Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да
Коментари Харесай

Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира

Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да подсигурява мира. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, чийто хазаин е София.

" Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да подсигурява мира. Това се прави с въздържане и защита. Сега имаме една нападателна Русия, която употребява мощ против съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова и по тази причина би трябвало да направи доста повече за възпирането и защитата ", уточни още той.

Във Вашингтон ще честваме 75-та годишнина на НАТО и ще разбираем за какво е толкоз сполучлив алианс в историята. Ние успяхме да се приспособяваме към един изменящ се свят. Ще покажем, че НАТО се трансформира се приспособява и реагира на изменящия се свят. Живеем в по-опасен свят и НАТО би трябвало да реагира в тази сложна конюнктура на сигурността, съобщи още той.
" Видяхме офанзивата върху супермаркет в Харков с доста жертви. Затова видяхме за какво би трябвало тази война да спре, за какво Русия би трябвало да спре да атакува една суверенна страна.Съюзниците от НАТО предоставиха невиждана помощ на Украйна, само че належащо е и хуманатирна и финансова помощ. 99% от военната помощ е предоставена от НАТО. Това даде опция на украинците да освободят 50% от окупираната територия от Русия след нашествието през 24 февруари 2022 години. Да си спомним, че прогнозите бяха, че Русия ще управлява Киев за дни и след седмици цяла Украйна. Това не стана - украинците с военната поддръжка на съдружниците от НАТО освободиха 50% от територията. Потопиха доста кораби от съветските кораби в Черно море, нанесоха огромни загуби на съветските сили. Това са значими облаги и победи на украинските сили ", посочи още генералният секретар на НАТО.

" Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме ", разяснява още той.

„ Нещата вътре в съюза се усъвършенстват. 18 страни влагат повече от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. През 2014, когато поехме ангажимент за повече вложения - 2% от Брутният вътрешен продукт, единствено три страни го направиха. Тази година още през февруари бяха 18, а по-късно се причисли Швеция и станаха 19. Очаквам най-малко две трети от съдружниците да изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт до срещата във Вашингтон “, уточни Столтенберг.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР