Имаме доста сериозни опасения за бум на морбили, защото това

...
Имаме доста сериозни опасения за бум на морбили, защото това
Коментари Харесай

Лекар: Имаме сериозни опасения за бум на морбили, заболяването е особено опасно за малките деца

Имаме много съществени опасения за взрив на морбили, тъй като това е най-заразното заболяване сега. Единственият метод за сигурна предварителна защита е приложението на имунизацията. Ако имаме ниски равнища на имунизация, вирусът ще стартира да се популяризира. Това сподели епидемиологът доктор Христиана Бацелова в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус ".

Риск от пробив на вируса ще се появи, в случай че имунизационното покритие спадне под 95%, изясни експертът. Д-р Бацелова уточни, че последният огромен епидемиологичен гърмеж на морбили в България през 2019 година се популяризира измежду неимунизирани лица или такива с недовършен имунизационен цикъл.

" Две дози са потвърдено 97% ефикасни в попречване на болестта. Това значи, че има риск имунната система единствено при 3% от имунизираните да не даде имунен отговор на имунизацията и те да се разболеят. Ако имаме пробив на вируса и болестта се популяризира, това значи, че имаме неимунизирани и огромни пропуски в обсега на имунизациите ", изясни епидемиологът.

Заболяването е изключително рисково за дребните деца и може да протече със съществени затруднения – слепота, енцефалит, мощна дехидратация, несъвместима с живота, тежка форма на пневмонии. " Има и късни последици – след седем, осем до девет години може да се стигне до смъртни случаи заради засягане на мозъка. Затова болестта е извънредно рисково за неимунизирани деца до 5-годишна възраст и лица над 30-годишна възраст, които не са имунизирани или не са преболедували ", разясни доктор Бацелова.

Преболедувалите морбили построяват дълготраен доживотен имунитет. Ваксинацията против морбили с моноваксина е въведена в България през 1969 година От 1993 година се ползва комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола, която се ползва от десетилетия и в останалите европейски страни.

" Според нашия имунизационен календар първата доза се слага на навършени 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Важно е родителите да не отсрочват по никакви аргументи слагането на тази ваксина. Тя е с потвърдена сигурност и е една от най-ефективните ваксини. Постваксинални реакции съвсем няма при тези деца и възрастни. Аз също съм си поставяла тази ваксина, когато през 2017 година имаше огромен епидемиологичен гърмеж от морбили. Няма нищо притеснително, когато се съблюдават противопоказанията и показанията ", сподели още доктор Христиана Бацелова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР