Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават

...
Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават
Коментари Харесай

Богословът проф. Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към патриаршеския пост

" Има църковна политика. Стремят се някои хора да си основават лоби. Фракцията, която управлява митрополит Николай, се усили от през вчерашния ден с още един негов покровител, което му проправя пътя вероятно да бъде определен за патриарх. "
Това съобщи пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит Николай няма подаден писмен отвод да влезе в конкуренцията за нов патриарх, както заявява преди време, тъй че " не знаем какво ще стане до избирането на трима претенденти за патриарх " и ще се види " дали няма да кандиса, тъй като доста го желаят хората ".

Ще има агитация, ще бъдат стимулирани някои от гласоподавателите, предвижда Желев.

" Едни се купуват спари, други с дарове, други - с напън или някакви обещания. Възможно е и такова нещо да стане. "

Говори се и се написа, че измежду тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, не трябва да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил, посочи богословът.

Относно новоизбрания Сливенски митрополит Арсений проф. Желев уточни, че той е " креатура " на Пловдивския митрополит Николай:

" Той го ръкоположи за духовник. След това по негово предложение беше ръкоположен и за свещеник. От години го готви митрополит Николай. Това към този момент е реалност. "

Желев изрази вяра новият Сливенски митрополит " да прояви мъдрост и успокоение ", да успее да успокои пристрастеностите в епархията, " да извършва това, което хубаво приказва " и " Църквата, духовниците, клириците да се занимават с това, което им е работа ", тъй като:

" Има толкоз неща, които Църквата би трябвало да направи за елементарните хорица. Църквата е на отрудените и обременените. "

Проф. Иван Желев изрече още вяра в идния избор на нов патриарх някои от епархийските представители да гласоподават по съвест.

По проблема с провокиралата въпроси и напрежение обща литургия с представители на Украинската черква проф. Желев разяснява:

" Това беше ход на митрополит Николай да си направи малко реклама. Още повече, че сме пред избори, евроатлантизмът е доста на мода. Патриарх Вартоломей като човек, зад който стои и Държавният департамент – доста е влиятелно да си в положителни връзки с него. Митрополит Николай отиде да му се поклони там и да се схванат, да получи поддръжка. Сега към този момент е почитател на Цариградската патриаршия. Служиха с тези украинци, които пък Българската черква не е признала – това е нарушаване на каноните. "

В предаването " Преди всички " богословът призна, че " геополитиката навлиза и в Църквата по подобен метод ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР