Мартин ДимитровПрез последните години Румъния направи съдебна реформа, започна битка

...
Мартин ДимитровПрез последните години Румъния направи съдебна реформа, започна битка
Коментари Харесай

За първи път България скъси преднината на Румъния по пътя за постигането на европейски доходи

Мартин Димитров

През последните години Румъния направи правосъдна промяна, стартира борба с корупцията, вкара в пандиза политици за потвърдени закононарушения, възползва се по най-хубавия метод от участието си в Европейски Съюз и набра сериозна преднина в развиването си пред България. Ако преди 2007 година ние имахме стопански преимущества, упоритата и систематична работа на съседката ни докара до трайно усъвършенстване на средата, освен това с по-бързи темпове.
За нас постоянно възникваше въпросът дали,

в случай че и ние създадем същинските промени,

можем да последваме образеца на Румъния.
Данните от последните три години демонстрират, че за първи път България съумява да съкрати преднината на съседката ни по пътя към догонване на междинните европейски приходи, освен това с към два пъти по-добра „ скорост “. Или по-конкретно - за интервала 2020-2023 година постигнахме 9 процентни пункта доближаване със междинните европейски равнища, а Румъния - 5 процентни пункта (БВП съгласно паритета на покупателната сила).

 evrostat.jpg

Тези данни демонстрират, че икономическите резултати стартират да идват единствено след 9 месеца, въпреки и промените да са едвам почнали. Ако успеем да ги проведем изцяло, т.е. да се преборим за работеща и самостоятелна правосъдна система,

да водим същинска борба с корупцията,

без чадъри за никого и да създадем регулаторите работещи, капацитетът за напредък е сериозен и България може да тръгне по пътя на икономическите триумфи.
Като сполучливи образци можем да посочим с изключение на Румъния и Балтийските страни.
На кръстопът сме, можем да продължим напред или да се върнем обратно към прехвалената непоклатимост, която не бе нищо друго с изключение на застой.

 m_dimitrov_2024.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР