НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия пред заплахите от

...
НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия пред заплахите от
Коментари Харесай

Столтенберг заяви, че НАТО трябва да разгърне ядрените си сили

НАТО обмисля разполагането на повече нуклеарни оръжия пред заканите от Русия, Китай и Северна Корея, съобщи водачът на отбранителния съюз, представен от „ Politico “.

Важно е НАТО „ да съобщи директното обръщение, че ние, несъмнено, сме нуклеарен съюз “ , като извади от хранилището си повече бойни глави, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за вестник „ Телеграф “, оповестено в неделя. В него той прибавя:

„ Няма да встъпвам в оперативни елементи за това какъв брой нуклеарни бойни глави би трябвало да бъдат оперативни и кои би трябвало да се съхраняват, само че би трябвало да се консултираме по тези въпроси. И ние тъкмо това вършим. “

От 32-те страни членки на алианса три – Съединени американски щати , Франция и Обединеното кралство – разполагат с нуклеарни оръжия . Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция също разполагат с американски тактически нуклеарни оръжия на своя територия.

Съединени американски щати обявиха, че през март 2023 година в арсенала им ще има 1419 ситуирани стратегически нуклеарни бойни глави. Русия избра да не оповестява личните си данни за 2023 година, само че заяви, че през 2022 година е разполагала с 1549. Заедно двете страни съставляват към 90 % от международния ресурс от нуклеарни оръжия.

Въпреки че задачата на НАТО е неразпространение на нуклеарните оръжия , „ свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат нуклеарни оръжия, а НАТО – не, е по-опасен свят “ , счита Столтенберг.

Миналата седмица Москва стартира взаимни нуклеарни учения с Беларус , където стартира да съхранява част от нуклеарните си бойни глави през 2023 година в ход, който необятно се пояснява като предизвестие към Запада да не се намесва в продължаващата ѝ инвазия в Украйна .

Столтенберг също по този начин подвигна паника за разрастващата се нуклеарна стратегия на Китай , като предизвести, че не след дълго:

„ НАТО може да се изправи пред нещо, с което в никакъв случай не се е сблъсквала до момента, а точно двама евентуални съперници с нуклеарни сили – Китай и Русия. “

Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира, шведски мозъчен концерн, съобщи в понеделник, че Китай разполага с към 500 бойни глави и може би за първи път е разположил дребен брой от тях.

Царевицата и кюспетата от слънчоглед – водещи артикули в българския износ за Китай през 2023 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР