България подкрепя евроинтеграцията на Черна гора и на целия регион

...
България подкрепя евроинтеграцията на Черна гора и на целия регион
Коментари Харесай

Радев потвърди българската подкрепа за евроинтеграцията на Черна гора

„ България поддържа евроинтеграцията на Черна гора и на целия район на Западните Балкани “.

Това съобщи българският президент Румен Радев на срещата с черногорския си сътрудник Яков Милатович, която се организира в Подгорица, заяви „ Виести “.

" България постоянно е подкрепяла Черна гора в устрема ѝ за бързо консолидиране и приемане на статут на член в Европейския съюз. В съпоставяне с всички останали страни от района, Черна гора е водеща страна в този развой – отчетът на Европейската комисия за междинните индикатори по глави 23 и 24 дава причина за ускорение на процеса “, сподели Радев.

Милатович уточни, че задачата на Подгорица е да се причисли към Европейски Съюз до 2028 година и благодари за българската поддръжка.

" Черна гора е страната, която е най-напреднала в договарянията си за присъединение към Европейски Съюз. Това се удостоверява и от Междинния отчет за сравнителна оценка (МДСО) “, сподели черногорският президент и добави, че страната би трябвало да се възползва от импулса към разширение, който съществува в Европейски Съюз.

Като належащо изискване за присъединение към Европейски Съюз Радев уточни реализирането на нужните промени, тъй че страните-кандидатки да покрият критериите за участие.

Българският президент акцентира съдействието сред София и Подгорица, в границите на НАТО. 42-ма черногорски военнослужещи вземат участие в многонационалния батальон в България с рамкова страна Италия.

Радев съобщи, че българското Народно заседание би трябвало да продължи да поддържа евроинтеграцията на Западните Балкани.

" България е главният мотор на тази политика. Вярвам и чакам, че българският парламент и държавно управление ще продължат да се придържат към тези политики, които да подсигуряват резистентност и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани. Това ще рече този развой да не бъде ускоряван и зависим единствено въз основата на геостратегически условия, а да се движи на правилото на личните заслуги, които са ясно разказани в Копенхагенските критерии за участие. Това ще рече да се съди съгласно политиките за създаване на добросъседски връзки, на градивно партньорство със прилежащите страни, на спазването на човешките права и върховенството на правото ", добави президентът. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР