Конституционната промяна, позволяваща депутатите и министрите да бъдат с двойно

...
Конституционната промяна, позволяваща депутатите и министрите да бъдат с двойно
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова за двойното гражданство: Не беше помислено за последиците

Конституционната смяна, позволяваща депутатите и министрите да бъдат с двойно поданство е призната в последния миг и не е премислена.
Това съобщи пред бТВ конституционалистът проф. Екатерина Михайлова, учител в Нов български университет.

По думите й, аргументът на покровителите на смяната е бил, че с участието в Европейски Съюз всички притежаваме и европейско поданство.

„ Но то не е действително поданство “, уточни проф. Михайлова. Тя добави, че допустимото, което е настояща норма у нас и в Европейски Съюз като цяло, е хора с двойно поданство да могат да стават общински съветници.

Когато става дума за държавното ръководство обаче това повдига полемика за проблеми, които може да се появят.

„ Да знаят, че отваряме врата, на която не знаем какво ще се случи като последствия. Това ще рефлектира неизбежно след пет, 10, петнадесет години… “ – предизвести проф. Михайлова.

Тя акцентира, че и след приемането на конституционната смяна има позиции, за които не се разрешава двойно поданство.

„ На каква логичност ограничаваме съдиите (да имат друго поданство – б.р. ), в случай че позволяваме за депутатите и министрите? “ – добави конституционалистът.

Тя е безапелационна, че този въпрос не би трябвало да се взема решение преждевременно и че е по-добре да се отчетат рисковете – било то и постфактум, в сравнение с да се одобри, че няма проблем.

Екатерина Михайлова подсети, че даже министърът на правораздаването е признал, че е трябвало текстът да се уточни.

По отношение на служебното държавно управление тя е безапелационна, че положителното решение е тази институция въобще да отпадне от българската конституция.
По думите ѝ, признатите в този момент ограничавания за сформиране на длъжностен кабинет са много комплицирани и не се знае до каква степен ще са работещи. От друга страна – не е ясно какво ще реши Конституционен съд съд за измененията в тази част и това е повода, заради която не е била настоятелна в рекомендацията си за отпадане на институцията длъжностен кабинет.

Във връзка с полемиката, че промени в държавното устройство може да се вършат единствено от Велико национално заседание, проф. Михайлова акцентира, че такава смяна би било България от парламентарна република да стане монархия или президентска република. Нейната позиция е, че това не се отнася до частични промени в Конституцията като сегашните.

Същевременно тя разяснява, че е извънредно време Конституционен съд да излезе с ново пояснение за Велико народно събрание – с цел да не се стигне до такава степен, че при опит да се решат съществуващите несъответствия в конституцията да се тръгне към излишно привикване на Велико национално заседание.

„ Ако тръгнем обаче в тази посока, би трябвало да знаем, че Великото национално заседание може всичко. Може да отворим кутията (на Пандора – б.р.). Да го свикаме за едно, друго, трето, а да се стигне до осмо, девето, десето. “ – предизвести тя на фона на опитите да се стартира концепцията за президентска република.

Проф. Екатерина Михайлова е безапелационна, че в случай че в този момент се стигне до сформиране на служебно държавно управление, това би трябвало да стане по признатите нови конституционни текстове. По думите й, висящото дело в Конституционния съд не стопира тяхното деяние.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР