Европа се намира в преломен момент. След миналогодишния енергиен шок,

...
Европа се намира в преломен момент. След миналогодишния енергиен шок,
Коментари Харесай

МВФ: Средносрочните перспективи за растеж в Европа намаляват

Европа се намира в повратен миг.

След миналогодишния енергиен потрес, породен от нахлуването на Русия в Украйна, континентът е изправен пред сложната задача да възвърне ценовата непоклатимост и да обезпечи мощен напредък в средносрочен проект.

Това се споделя в най-новата прогноза на Международния валутен фонд за вероятностите пред европейската стопанска система.

Целия отчет може да видите ТУК

Икономическата интензивност в района стартира да се охлажда, а инфлацията да понижава, се споделя още в отчета.

Устойчивото повишаване на заплатите обаче може да забави постигането на ценова непоклатимост до 2025 година

Ако не се оправим с инфлацията в този момент, рискуваме да нанесем спомагателни вреди на растежа в свят, изложен на рискове от фрагментацията и климатичните промени. Тези световни насрещни ветрове се прибавят към дългогодишните проблеми на Европа, изясняват анализаторите от МВФ.

За да се увеличи капацитетът на Европа за мощен и напредък, страните би трябвало да отстранен пречките пред икономическата динамичност и да модернизират инфраструктурата. Това ще ускори удобните условия за бизнес и вложения.

Сътрудничеството на европейско ниво и с интернационалните сътрудници ще нарежда Европа като водач в прехода към климата и ще поддържа икономическата непоклатимост на целия континент.

Ярък контрастност със Съединени американски щати и Китай

През първата половина на годината спадът в растежа подхожда на прогнозите за множеството европейски страни.

Общото намаляване на растежа за Европа контрастира с развиването в Съединени американски щати, където изненадващо мощното частно ползване поддържа много мощен напредък.

В Китай обаче стопанската система се забавя заради неподходящите фактори, свързани със бранша на недвижимите парцели в страната, допълват от МВФ.

Зависимите от производството развити европейски стопански системи (например Германия) означават низходящи резултати, до момента в който страните, които зависят от услугите и туризма, се показват по-добре (например Португалия и Испания), значително заради продължаващото нормализиране на туристическата интензивност през лятото.

Растежът в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е благоприятстван от преориентирането на външното търсене и по-слабия импорт (от свиването на търсенето на енергия).

Що се отнася до съставените елементи на главните разноски, подобренията се дължат на внезапно намаляващия импорт на сила. Частното ползване е едва в цяла Европа, а вложенията понижават поради загубата на действителни приходи и възходящите разноските за финансиране.

Индикациите сочат закъснение на растежа през третото тримесечие.

Частното ползване продължава да се свива, като потребителското доверие понижава, а бизнес упованията понижават във всички съществени браншове.

Високите лихвени проценти остават за дълго

Финансовите условия остават затегнати, което се дължи на дейностите на централната банка и по-строгите стандарти за кредитиране.

Удобните финансови буфери са подкрепили европейските банки да се оправят със систематичните последствия от по-ранните разтърсвания в банковия бранш на Съединени американски щати и продажбата на Credit Suisse.

Но един нескончаем интервал на високи лихвени проценти може да породи основни опасности за банковите салда, отбелязва МВФ.

Въпреки че облагите циклично се усилват вследствие на по-високите лихвени маржове, банките са изложени и на възходящ кредитен риск, наред с натрупването на опасности в бранша на жилищните парцели и комерсиалните недвижими парцели, като се имат поради спадащите оценки на фона на измененията в търсенето (например от прекосяването към хибридна работа и електронна търговия).

Пазарът на труда се забавя

Политиката на стягане забавя пазара на труда, който остава сгънат.

Съотношението свободни работни места/незаетост към момента е на високи нива, само че е намаляло по отношение на неотдавнашните върхове.

Заетостта е с 1-2 процентни пункта над предкризисното си ниво. Растежът на номиналните заплати се форсира и надвишава инфлацията в европейските стопански системи, което покачва разноските за труд на единица продукция.

Заедно с траекторията на цените на силата и храните държанието на пазарите на труда ще бъде измежду главните фактори за инфлацията.

От предходната година насам възходящият напредък на номиналните заплати в страните от ЦИЕ играе все по-важна роля за повишение на инфлацията, отбелязва МВФ.

Нарастването на заплатите се чака да остане високо - в ЦИЕ и развитите европейски страни.

Несигурността по отношение на динамичността на инфлацията остава огромна. Натискът върху заплатите може да се усили. Пазарите на труда може да се окажат по-затегнати от плануваното, търсенето от страна на служащите на по-високо заплащане за възобновяване на изгубената покупателна дарба може да провокира противоположна връзка сред заплатите и цените, а неотдавнашните позитивни шокове при образуването на заплатите може да се запазят, предвиждат още анализаторите.

Въпреки това облагите оферират някои спомагателни благоприятни условия за буфериране на този риск. Степента на ценовите корекции по отношение на по-високите заплати ще зависи и от темпа на повишаване на продуктивността (който компенсира резултата на по-високите номинални заплати върху разходите).

Критичните фактори за напредък

Средносрочните вероятности за напредък в Европа понижават, е заключението на специалистите от МВФ.

След международната финансова рецесия през 2008 г, икономическият напредък в развитите стопански системи и в европейските стопански системи с зараждащи пазари е по-слаб.

Енергийната рецесия и войната ускориха белезите върху нивото на производството, породени от пандемията в миг, когато страните би трябвало да се оправят и със структурните промени от геополитическата фрагментация, изменението на климата и софтуерните промени.

Съчетаването на няколко фактора може да повлияе на растежа в средносрочен проект по сериозен метод:

Предпочитанието да се работи по-малко - подкрепено от техническия прогрес, може да ограничи предлагането на работна ръка, да изостри инфлацията посредством и да понижи евентуалния напредък.

Демографски напън, породен от увеличението на продължителността на живота на фона на намаляващата раждаемост ще понижи още повече евентуалното предложение на труд, като в същото време ще усили фискалните разноски.

Капиталовите ресурси към момента са доста под равнищата в развитите пазари.

По-капиталоемкото произвеждане би повишило продуктивността и приходите, само че световната неустановеност и по-високите условия за финансиране могат да попречват възобновяване на вложенията в страните от ЦИЕ.

Неблагоприятните последствия от изменението на климата към този момент започнаха да се демонстрират.

Всички страни изпитват възходящи температури и по-интензивни интервали на рискови горещини. Засушаванията се ускоряват и дружно с по-високите температури, това усилва рисковете от пожари. Прогнозите са, че наклонността за увеличение на наводненията от преливащи реки ще продължи и ще засегне Западна и Централна Европа.

Икономически вероятности

Икономическите вероятности за района допускат рестриктивен набор от макроикономически политики до края на 2024 година

Парична политика ще остане строга в множеството страни поради инфлационните опасности. Леката фискална консолидация се чака да продължи и през 2024 година

Войната в Украйна продължава, само че не се допуска ескалация. Цените на суровините ще се намалят от пиковите си стойности през предходната година, само че ще останат над предепидемичните равнища, до момента в който оставащите усложнения в предлагането последователно ще отслабват.

Глобалният напредък като цяло остава неизменен, като по-силен от предстоящото е растежът в Съединени американски щати, обезщетен от по-бавния напредък в Китай, защото рецесията с недвижимите парцели се уголемява.

За по-голямата част от Европа се чака меко приземяване

Последователният напредък през втората половина на годината ще бъде по-бавен от плануваното в Актуализираната версия на международните стопански вероятности от юли 2023 година

Основният източник за възобновяване през 2024 година по отношение на 2023 година е усилването на търсенето от страна на семействата, обвързвано с подобряването на действителните приходи от по-високия напредък на номиналните заплати.

В същото време възобновяване на вътрешното търсене към момента е потиснато от стягането на паричната политика върху вложенията, отдръпването на фискалната поддръжка и по-слабото търсене от страна на комерсиалните сътрудници., допълват от МВФ.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР