Оказва се, че хранителната верига Билла“ лъже най-нагло клиентите си,

...
Оказва се, че хранителната верига Билла“ лъже най-нагло клиентите си,
Коментари Харесай

Билла продава олио за зехтин

Оказва се, че хранителната верига „ Билла “ лъже най-нагло клиентите си, пробутвайки им олио за зехтин. В магазина се оферират бутилки, рекламирани като „ маслиново масло екстра върджин 20% “, без да се прецизира, че останалите 80% в действителност са олио. Много хора към този момент се хванали на въдицата.

 

По малкия екран в последните дни върви реклама на промоциите на хранителната верига, в която с жизнен глас оповестяват, че веригата предлага маслиново масло екстра върджин „ Басо бленд “ за 10.99 за литър. Същото звучи и като аудио реклама в самия магазин, а по всяка възможност се върти и по радиата.

 

Никой обаче не оповестява, че маслиновото масло, известно у нас като зехтин, в действителност е едвам 20% в бутилката, а останалата част е нормално слънчогледово олио. Тези 20% са маркирани на етикета, само че озвучаващата актриса, която чете текста (Гергана Стоянова), не го отбелязва.

Разбира се, тя чете написаното й от рекламистите на компанията и няма отношение към измамата. Малко клиенти обаче се сещат, че думата „ бленд “ (blend), в действителност значи „ микс “. Освен това клиентът остава с усещането, че името на компанията е „ Басо бленд “ и всеобщо си купуват олио за съвсем 11 лв. (без една стотинка), пробутвано им за зехтин.

 

Прости сметки демонстрират, че въпросното олио излиза доста по-скъпо, в сравнение с в случай че човек си го купи в елементарна бутилка и го смеси с маслиново масло, с цел да получи сходен на предлагания сякаш преференциално микс. Зехтинът в тази верига върви за към 40 лв. на литър. Това значи, че 20-те % в „ Басо бленд ", равняващи се на 200 мл., костват 8 лв.. Останалите 3 лв. от промоционалната цена са за 800 мл олио, което прави 5 лв. за литър. Най-скъпото олио, което се продава в този магазин, е по 3,99 лв. за литър, а има и марки за по 2,49, което значи, че олиото в този „ бленд ” е двойно по-скъпо от естественото.

И това е по този начин единствено когато е на промоция. Когато не е, блендът коства 15.99 – 800-те мл. В бутилката излизат 8 лв., а цената на литър е 10 лв.. Излиза, че мнозина заблудени от рекламата на магазина, подвеждащите табели и това, че съществуването на слънчогледово олио е посочено единствено на етикета, освен това с дребни букви и на британски, четящи се мъчно, купуват олио, вярвайки, че е зехтин и заплащат за него по 10 лв. за литър.

 

Това са най-често възрастни клиенти, пенсионери, които не приказват британски и търсят евтини артикули, защото не могат да си разрешат по-скъпи. Не е изключено някои от тях да се нуждаят от зехтин за лекуване, защото продуктът, когато е чист, е извънредно потребен и постоянно се предлага за най-различни заболявания – от косопад до язви.

 

Разбира се, има и клиенти, които виждат надписа „ 20% " и им светва лампичката да търсят уловката.

Фирмата се е застраховала да опише и правилно на български наличието на бутилката, както я задължава законът, само че единствено с дребни букви на етикет, залепен в профил на бутилката.

Трябва особено да търсиш, с цел да откриеш въдицата, преди да си се закачил на нея. Онези, които имат проблеми със зрението, би трябвало да го гледат с лупа, защото етикетите наподобяват на изискванията с малък шрифт в договорите, имащи за цел да те преметнат – разказани са, само че по този начин, че да не ги видиш.

 

Същият артикул се предлага и на други места, само че нормално е показан надалеч по ясно и правилно като „ салатен микс " или „ микс от масла “.

 

На формалната страница на компанията със 120-годишна история, въпросният „ бленд “ не се открива измежду продуктите им.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР