България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на

...
България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на
Коментари Харесай

Премиерът: България остава ангажирана със силен отговор на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна

България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на съветска военна експанзия против Украйна. Това написа служебният министър председател Димитър Главчев в страницата си във Facebook, откакто дойде в швейцарския курорт Бюргенщок, където ще взе участие в Първата среща на върха за мир в Украйна.

България продължава да поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност. България поддържа и евроатлантическата вероятност на украинската страна. Свидетелство за това е признатата на 6 юли 2023 година от Народното събрание Декларация за поддръжка за участие на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Съюза и признава значимия прогрес, който страната е постигнала, показва българският министър председател.

В Бюргенщок той е посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски.

В основата на форума е самодейността „ Формула за мир “, която беше показана от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 година по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален проект от 10 точки (стълба), чиято цел е преустановяване на войната в Украйна и реализиране на изчерпателен, обективен и дълготраен мир, в основата на който е опазване на териториалната целокупност на Украйна, показва в поста си Димитър Главчев.

Първата среща на върха за мир в Украйна, се организира в швейцарския курорт Бюргенщок . Лидерите дискутират основаването на ясна рамка за преустановяване на войната, даване на гаранции за сигурност, установяване на условия за следвоенно споразумяване, координиране на изискванията за финансиране на възобновяване на Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР