„Действа по-добре от всяко лекарство!“ - надали човек очаква по

...
„Действа по-добре от всяко лекарство!“ - надали човек очаква по
Коментари Харесай

Водни приключения ни помагат да преоткрием свободното време

„ Действа по-добре от всяко лекарство! “ - едва ли човек чака по сходен метод да му опишат преживяване с дребен кораб, крепко гребане и доста вода... само че за Слави, който таман е излязъл от Марица след първото си водно премеждие, в действителност прекарването е доста по-лековито от каквато и да е терапия.

Може би единственото позитивно на живота по време на световна пандемия е, че се научихме да ценим времето, прекарано с околните ни, разбрахме какъв брой подвластни сме един от различен, като видяхме какво в действителност значи да сме изолирани. Докато забързаният ни градски живот се разпадаше в суматоха и безпорядък, природата единствена ни даряваше с капка успокоение. Разходката в парка, пикника на поляната край някоя река и играта с кучето се трансфораха в най-голямото ни забавление и средство за релаксация.
Снимка: Стела Тодорова
Сега не сме в локдаун, само че нищо не пречи да запазим положителните привички на другарство с природата. Именно това е задачата на пловдивската фондация „ Кентавър арт “. Тя дава на всеки искащ опцията да продължи със заниманията навън със своя “Клуб за водни завършения “.

“Единственото, което би трябвало да има човек, с цел да взе участие е любознание към новото “, безапелационни са от организацията. Идеята на самодейността е участниците да усетят удоволствието от водния спорт каякинг, до момента в който по едно и също време с това опознават от близко и по нов метод река Марица и други водоеми във България.

„ Да се намираш всред дребни островчета, да плаваш в кристално-синята вода, а посоката да я управляваш ти, е тръпка, която мощно предлагам “, съобщи Маги като представител на младите членове на клуба.

Две десетилетия работа с младежи

Вече 20 години организацията се занимава интензивно с артистична, психическа и психотерапевтчина работа с деца и младежи в риск, както и популяризирането на методите „ Психодрама “ и “Фотодрама “.

“Има деца взели участие в наши предходни обществени планове, които в този момент поддържат дейностите ни. Те са към този момент пораснали, а някои от тях са основали свои фамилии. Наистина е прелестно чувството за една разрастваща се във времето връзка с тях “, споделя Константин Бандеров, шеф на фондацията и админ на плана.
Снимка: Стела Тодорова
Срещите с тайните и очарованието на природата, както и новите запознанства са аргументите за най-новия им план: „ Предоставяме опция на искащите да преживеят едни красиви моменти от срещата с живата вода, с нейните жители, с нейната природа. Събитията на непознато досега място постоянно работят доста освежаващо и зареждат с сила. Като се надяваме лека-полека по този начин хората да стартират да усещат и отговорност към съхранението на тази хубост, да се грижат за нея “.

За присъединяване в събитието не е нужна членска такса и нормално продължителността му е от един до три дни, според от неговото местонахождение, като съвсем постоянно бива последвано от барбекю или пикник. Дати има няколко пъти в месеца.

Предишни местоположения са река Марица, река Дунав, язовир Пясъчник, язовир Студен бунар, язовир Широка поляна и язовир „ Доспат “.
Снимка: Стела Тодорова
Участниците могат да плават групово, а за по-смелите са разполагаем и самостоятелни каяци. Винаги експерт управлява целия развой.

Фондацията разполага с лодки за друг вид водни басейни, в това число и избавителни жилетки, като несъмнено по време на събитието постоянно участва най-малко един експерт, който да управлява процеса и да обезпечи успокоение на присъстващите.

Всеки е добре пристигнал

Добре пристигнали са всички дребни и огромни, които не се тормозят да се измокрят, както и техните домашни любимци. Желаещите могат да се включат в групата във Facebook „ Клуб за водни завършения “ или да последват страницата, като по този начин ще наблюдават всички новости към събитията.
Снимка: Стела Тодорова
“Проектът е скъп заради това, че поддържа и развива гражданските взаимотношения, като ги сплотява към една по-мащабна концепция “, разясняват уредниците на клуба.

Уморени след дългия ден прекаран във водата, Слави и двете му дъщери обявиха, че и за тримата си е било „ едно същинско водно премеждие “.
Стажант-репортер: Стела Тодорова
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР