Болест, причинена от рядка месоядна бактерия“, която може да убие

...
Болест, причинена от рядка месоядна бактерия“, която може да убие
Коментари Харесай

Опасна бактерия сее смърт в Япония, убива човек до 48 часа

Болест, породена от рядка „ месоядна бактерия “, която може да убие хора в границите на 48 часа, се популяризира в Япония, откакто страната облекчи Коронавирус рестриктивните мерки, оповестява Bloomberg.

Случаите на Синдрома на стрептококовия отровен потрес (STSS) доближиха 977 от началото на година до началото на юни. Само за съпоставяне през предходната година е имало общо 941 случая, оповестяват от Националния институт по инфекциозни заболявания, който следи заболеваемостта от 1999 година насам.

Стрептококите от група А (GAS) нормално предизвикват отичане и болки в гърлото при деца – положението е известно още като „ стрептокок в гърлото “.

Проблемът е, че някои типове бактерии могат да доведат до бързо разрастващи се признаци, в това число болежка и отичане на крайниците, тресчица, ниско кръвно налягане, некроза за тъканите, проблеми с дишането, остра органна непълнота и гибел.

Хората над 50 години са по-податливи на болестта, оповестява още Националния институт по инфекциозни заболявания в Япония.

„ Повечето от смъртните случаи настъпват в границите на 48 часа “, сподели проф. Кен Кикучи, експерт по инфекциозни заболявания в Медицинския университет в Токио. „ Пациентът може да забележи отичане на краката си сутринта, като следобяд отокът обгръща подбедрицата до коляното, а до вечерта може даже да почине “, уточни още проф. Кикучи.

Има и други страни, които са докладвали за скорошни огнища на болестта. В края на 2022 година минимум 5 европейски народи са докладвали на Световната здравна организация (СЗО) за нарастване на случаите на инвазивно стрептококово заболяване от група А (iGAS), което включва STSS.

СЗО заяви, че повишаването на случаите е почнало след анулацията на Коронавирус рестриктивните мерки и възобновяването на пътуванията.

При настоящия % на инфекции, броят на случаите в Япония може да доближи 2500 до края на годината, като здравните управляващи в страната чакат „ ужасяваща “ смъртност от 30%, написа Би Ти Ви.

Проф. Кикучи сподели, че пациентите могат да имат газове в червата и да се оплакват от по-чести изхождания. Това крие риск от замърсяване на ръцете посредством изпражненията. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР