Ако Украйна може да спечели войната срещу Русия някъде, то

...
Ако Украйна може да спечели войната срещу Русия някъде, то
Коментари Харесай

Това ще означава край на войната в Украйна

Ако Украйна може да завоюва войната против Русия някъде, то това ще бъде в анексирания от Москва Крим. Още при започване на годината украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че борбата за полуострова и Черно море ще играе централна роля през идващите месеци. Според Business Insider триумфът на Украйна в Крим ще бъде сериозен удар за съветския президент Владимир Путин.

" Поражението на Русия в Крим би било не просто проваляне, а оскърбление ", счита Олга Хвостунова, помощник в програмата " Евразия " в Института за външнополитически проучвания, предава " Фокус ".

През последните няколко седмици украинските военни започнаха серия от сполучливи офанзиви в района, като унищожиха няколко съветски установки за противовъздушна защита и удариха летище Белбек край Севастопол.

Елина Бекетова, специалист по народна власт в Центъра за разбор на европейската политика, декларира, че тези удари са били " сполучливи с помощта на задълбочената подготовка и систематичната работа, усъвършенстваните благоприятни условия на украинската войска, сателитното и въздушното разузнаване, предоставени на Украйна от съдружниците от НАТО ".

Въпреки че Украйна загуби военноморския си флот по време на анексирането на Крим от Русия през 2014 година, през миналите две години тя съумя да унищожи по-голямата част от Черноморския флот на Русия благодарение на безпилотни самолети. Това разреши възобновяването на превоза на украинско зърно през Черно море и принуди руснаците да крият корабите си надалеч от полуострова.

Мария Снегова, старши теоретичен помощник в програмата " Европа, Русия и Евразия " в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, отбелязва, че Крим " е основен за достъпа на Русия до Черно море и за интервенциите ѝ ".

" Крим разрешава насочването на мощ към останалата част на Черно море. Съответно възпирането на съветските военноморски дейности в Крим е от решаващо значение за Украйна ", изяснява специалистът.

По този метод офанзивите против полуострова и противниковия флот имат за цел да лишат " съветските сили от опцията да употребяват полуострова за набези против континентална Украйна ", както и да пресечен поддръжката за съветските войски в анексираните територии в Южна Украйна.

Унищожаването на Кримски мост може да бъде както стратегическа и алегорична победа за Украйна, по този начин и сериозен удар за Путин. Украйна към този момент два пъти е нанасяла удари по моста, само че до момента не е съумяла да го унищожи. Служители на Главното разследващо ръководство към Министерството на защитата на Украйна (ГРУ) обявиха пред Guardian, че украинските сили ще го нападат за трети път преди края на годината.

Фредерик Мертенс, стратегически анализатор в Центъра за стратегически проучвания в Хага, счита, че като нападна противовъздушната защита в Крим, Украйна " приготвя почвата " за бъдещи удари с изтребители F-16.

" Крим е уязвим. Руснаците имат относително лимитирано пространство за маневриране на полуострова... Путин има какво да губи както в политически, по този начин и във боен проект. Така че, в случай че стеснен брой изтребители могат да окажат действително влияние, то е там - и над Черно море, което става изцяло налично, откакто противовъздушната защита в Крим бъде унищожена ", добавя специалистът.

Известно е, че Русия е пребазирала най-модерната си система за противовъздушна защита С-500 на полуострова, с цел да го отбрани.

" Русия не може да си разреши да загуби Крим. Това дава опция на Украйна да употребява застрашения статут на Крим като разменна монета в бъдещите договаряния ", счита Снегова.

В същото време Бекетова е уверена, че в случай че Украйна успее да си възвърне контрола над Черно море, да си върне полуострова или просто да окаже задоволителен напън върху тези територии, с цел да заплаши Путин, " това ще значи завършек на войната ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР