Блатен тъжник /Spirea ulmaria/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство

...
Блатен тъжник /Spirea ulmaria/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство
Коментари Харесай

Блатен тъжник

Блатен тъжник /Spirea ulmaria/ съставлява многогодишно тревисто растение от семейство Розоцветни. Билката се среща и като брястолистно орехче, грухчовят, живеничево биле, ливадник, орехче и отвратниче. Блатният тъжник има пълзящо коренище, снабдено с голям брой коренчета. Стеблото на растението е изправено, в основата вдървеняващо, в горната част разклонено, достигащо до 50—100 см височина.

Листата са нечифтоперести, с 5—11 огромни назъбени листчета, сред тях с няколко двойки дребни листчета, като връхното листче е най-голямо. Цветовете са многочислени в щитовидни съцветия, формиращи връхни метлици. Венчелистчетата са 5-6, жълтеникавобели. Плодът на блатния тъжник е събирателен, от неразпукливи едносеменни спирално усукани голи кафяви мехунки. Блатният тъжник цъфти от май до август.

Той може да се види из влажни ливади, край потоци, реки и из замочурени места, най-вече в планините. Растението се среща в Стара планина, Витоша, Осоговска планина, Родопи, Средна гора и в Софийско от 400 докъм 2300 м надморска височина. Освен у нас блатният тъжник е публикуван в цяла Европа, Мала Азия, Северна Америка и др.

Състав на блатен тъжник

Блатният тъжник съдържа фенолни глюкозиди, гаултерин, който при хидролиза отделя метилов салицилат и други Надзмените елементи на билката съдържат доста количество дъбилни субстанции. Надземните елементи съдържат също по този начин фенолните глюкоиди спитренин и изосалицин. В блатния тъжник са открити още следи от салицилова киселина, минерални соли, етерично масло и др.

Събиране и предпазване на блатен тъжник

От блатен тъжник се използват главно стръковете и коренището. Тези елементи на билката се берат от август до октомври. Стръковете се събират при започване на цъфтенето на билката. Отрязва се стеблото дружно с листата и цветовете на към 25 см от горната страна. Зелените листа от неотрязаната част на стеблото също се берат и се прибавят към партидата. Коренищата на блатния тъжник се изкопават дружно с корените през есенните месеци, откакто узреят плодовете и надземните елементи на билката стартират да увяхват.

Събраният материал се почиства от пръстта и от надземните елементи, след което се измива. Приготвените стръкове и коренищата с корени се сушат поотделно в проветриви пространства или в сушилня пи температура до 40 градуса, като материалът се разстила на тъничък слой, с цел да не се запарва. Дрогата би трябвало да се изсуши бързо. След това материалът се опакова в торби или в бали и се съхранява в проветриви пространства.

Ползи от блатен тъжник

 Сушен Блатен тъжник

У нас още през Средновековието високо са ценели блатния тъжник като чудесно лечебно средство. За жал в днешно време билката е едва позната. Знае се, че няма друго лечебно растение с по-високо наличие на естествени салицилати. Официалната медицина също обръща внимание на действието на блатния тъжник, освен това много рано – още през 1827 г от растението били извлечени салицилати – същите химични съединения, които се съдържат в аспирина – ацетилсалициловата киселина, синтезирана от немския химик Феликс Хофман едвам през 1899 година Името аспирин произлиза от спирея (spiraea) – латинското название на блатния тъжник. И до през днешния ден дрогата се използва най-вече поради наличието в нея на ацетилсалицилова киселина и витамин С.

Аспиринът е лекарство с дълга история, само че продължава да е измежду чудесните и необятно употребявани средства при простуда и разнообразни възпалителни болести. В същото време обаче той нерядко нервира стомаха, а при нараснала киселинност може да е съществено нездравословен – от време на време даже една таблетка може да провокира кръвотечение. А блатният тъжник, който постоянно употребяват като растителен натурален аналог на аспирина, може да се приема умерено и от хора с нараснала киселинност и други болести на стомаха и червата. Блатният тъжник дори понижава киселинността и може да се употребява вместо върбовата кора или аспирина, освен това без да нервира стомаха.

Билката има противовъзпалително, противоревматично, антикиселинно, аналгетично, астрингентно (уплътнява тъканите и понижава секрециите), потогонно и диуретично деяние. С лечебна цел се употребяват надземните елементи на блатния тъжник. Те се използват при редица болести като варицела, дребна шарка, болести на кръвта. Блатният тъжник облекчава главоболието, невралгията, нервните конвулсии, оказва помощ за пълностоен сън, облекчава менструални болки, потребен е при колики, диспепсия, диария при деца, свръхкиселинност, гастрит, хиатус херния, възпаления на стомаха и червата, пептични язви.

Блатен тъжник работи удобно при синдром на раздразненото черво, ентерит, язви на стомаха и дуоденума. Помага още при цистит, подагра, задържане на вода, воднянка, пясък в урината, инфектиране на уретрата, камъни в бъбреците. Дрогата е ефикасна и при артрит, инфекции, ревматизъм, подути стави, болки в мускулите и ставите. Указва благоприятен резултат при грип и проблеми на дихателната система, кожни проблеми, служи като антидот при инфекции и натравяне, намалява високата температура, облекчават болките, защищават лигавичните мембрани. Външно билката намира приложение при рани и възпалени очи. А също по този начин при ревматизъм и кожни обриви.

В българската национална медицина блатният тъжник се използва още при болки в стомаха и червата, повръщане, мъчно уриниране, жълтеница, кожни обриви, костна туберкулоза, инфектиране на жлезите, гуша, зной, рак и други Външно се ползва за промивка при бяло течение, при захапване от инсекти и други Блатният тъжник е средство, което без странични резултати лекува претрупаната нервна система на актуалния човек.

Нови проучвания потвърждават, че блатният тъжник има мощно нервноуспокоително деяние, освен това няколко пъти по - мощно от валериана. Действието му е бързо и резултатът може да се усети още през първите дни на приема. Уникалността на билката се дължи на това, че от една страна успокоява, а от друга - способства за възстановяване на настроението.

На база блатен тъжник е основана билкова комбинация, която подтиква хормона на насладата - серотонин, а ниските равнища на този хормон водят до депресии. Ценното в него е, че не основава приучване и не понижава работоспособността, а в противен случай - подарява успокоение и въодушевление. Препоръчва се при функционални разстройства на централната нервна система, стрес, депресии, безпокойствие и бодърствуване.

Съцветията на блатния тъжник се употребяват като сурогат на чая, а в Скандинавските страни се смесват с бирата и виното, с цел да се получи по-добър усет.

 Сух Блатен тъжник

Благодарение на етеричното масло, което се съдържа в дрогата, тя може да се използва и срещу ухапвания от инсекти.

Блатният тъжник е доста желан и от пчелите. И през днешния ден, както и в предишното, доста пчелари употребяват листа и цветове от блатен тъжник, с цел да дезинфекцират кошерите и да „ ориентират ” пчелите какво растение да търсят, когато летят.

Народна медицина с блатен тъжник

Нашата национална медицина предлага следната рецепта при болки в стомаха и червата: Залейте една ч.л. ситно нарязани стръкове с чаша студена вода и и оставете течността по този начин 8 часа. Това е доза за 1 ден.

Блатният тъжник сполучливо може да се комбинира с градинска ружа, лайка и маточина за лекуване на храносмилателни недоволства. Залейте 1-2 ч.л. от сушените билки с чаша вряла вода и оставете сместа да отлежи 10-15 минути. Пие се 3 пъти на ден.

Във тип на смес се използва 3 пъти по 1-4 мл, а като течен дестилат по 2-6 мл.

От коренищата на блатния тъжник също може да се подготви запарка. Сварете 2 супени лъжици от билката в 0.5 л вода за 10 минути. Пие се 3 пъти дневно.

Външно блатният тъжник се ползва за жабурене при зъбобол и кървене на венците, за бани при скрофули и рахит, за компреси при циреи и гнойни рани. Козметично билката се предлага сварена в оцет в съответствие 1:10, за втриване в косата за заздравяването ѝ.

От дрогата могат да се подготвят и капки. За задачата 50 г сухи цветове се заливат с 500 мл алкохол, сместа се оставя се да престои 2 седмици, като се разбърква добре всеки ден, прецежда се и се налива в тъмна бутилка. Приемат се по 15-20 капки 3 пъти на ден.

Вреди от блатен тъжник

Блатният тъжник би трябвало да се приема единствено по лекарско наставление и под лекарско контрол, защото при асматици може да провокира лъжовен припадък. Билката не трябва да се използва от хора, които имат алергия към аспирин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР