Азербайджан е държава, намираща се на западния бряг на Каспийско

...
Азербайджан е държава, намираща се на западния бряг на Каспийско
Коментари Харесай

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Азербайджан е страна, намираща се на западния бряг на Каспийско море, като половината ѝ територия попада в Европа, а другата в Азия. От тук в миналото е прекосявал Пътят на коприната, заради което нейният образ, просвета, обичай и разумно кухня са комбинация сред източните и западните обичаи. Макар и да е мюсюлманска страна, не очаквайте да срещнете забулени дами, а алкохол се сервира в съвсем всяко заведение.

Характерно за азербайджанската кухня е използването на овча тлъстина, агнешко месо и доста пресни билки и подправки. С изключение на десертите, всичко се сервира на масата дружно с плосък самун, нормално лаваш.

И преди да преминем към най-известните ястия в Азербайджан, ще прибавим, че в тази страна алените чушки, както и аленият пипер са познати като български пипер. Забавно, нали?

Ето и кои ястия би трябвало безусловно да пробвате, в случай че попаднете в тази невероятна страна.

Най-известните супи на Азербайджан

 Кухнята на Азербайджан - ястия, усети и обичаи

Довга

Довга е чорба, сходна на българския таратор, само че към нея с изключение на копър се прибавя и мента. Друга специфичност е, че се комбинира с нахут, леща или ориз, а в някои елементи на Азербайджан даже и с месо.

Пити

 Кухнята на Азербайджан - ястия, усети и обичаи

В случай че се намирате в Азербайджан, то безусловно пробвайте тази пикантна чорба. Приготвя се от готвено на доста муден огън и в глинен съд агнешко месо, към което се прибавят картофи, лук, нахут и пикантни подправки. Задължително се сервира с лаваш или различен плосък самун.

Най-известните предястия и съществени ястия на Азербайджан

 Кухнята на Азербайджан - ястия, усети и обичаи

Долма

Това са познатите ни лозови сармички, които се подготвят от телешка кайма (не свинска) и ориз, само че наложително се варят в бульон и имат лют усет.

Мангал салати

 Кухнята на Азербайджан - ястия, усети и обичаи

Мангал салати може да се похапне както като елементарна салата, по този начин и като гарнитура към главното ядене. Приготвя се от изпечени на скара пресни зеленчуци като домати, чушки, гъби, тиквички и патладжан.

Плов

 Кухнята на Азербайджан - ястия, усети и обичаи

Този пилаф се състои от ориз и парченца телешко или агнешко месо, лук и чесън, които се подготвят в благоуханен и лют бульон. Тук е моментът да обърнете внимание, че по-голяма част от азербайджанската кухня е точно пикантна, а от време на време и искрено люта.

Душбара

 Кухнята на Азербайджан - ястия, усети и обичаи

Душбара можете да срещнете из доста ресторантчета в Азербайджан, само че по принцип се сервира по специфични мотиви. Причината за това е, че се състои от приготвяни на ръка една по една кнедли, което е много трудоемко. Кнедлите са от агнешко месо и също се подготвят в лют бульон. Сервират се дружно с кисело мляко или сметана.

Джиз-биз

Това ядене е доста особено за Азербайджан, само че евентуално не е по усета на всеки. Джиз-биз съставлява нещо като оризов пилаф, смесен с разнообразни субпродукти като кози, овчи или говежди бъбреци, бял и черен дроб, сърце и чревца. В случай че страдате от подагра, си спестете този деликатес.

Най-известните десерти на Азербайджан

Шекербура

 Кухнята на Азербайджан - ястия, усети и обичаи

Отличителен десерт за азербайджанската кухня, който обичайно се сервира около празници или други значими мотиви. Представлява тестен сладкиш с формата на полумесеци, които за край се поръсват със захар, смлени бадеми и кардамон.

Гогал

Гогал е кремообразен десерт от грис, посипан с шафран и кардамон. Непременно би трябвало да го пробвате!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР