Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и

...
Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и
Коментари Харесай

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Б ъдещето на нуклеарната сила зависи от нашата споделена отговорност и увереност. Не би трябвало да разрешаваме нуклеарните технологии да се употребяват за изнудване и експанзия. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да защитим нуклеарната сигурност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този апел насочи министър-председателят Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се организира в Бюргенщок, Швейцария, оповестиха от Правителствената осведомителна работа. Главчев направи изявление в границите на тематичната сесия „ Осигуряване на нуклеарна сигурност и сигурност в Украйна “. 

Министър-председателят Главчев съобщи поддръжката на България по отношение на задачите за нуклеарна сигурност, заложени във „ Формулата за мир “ на украинския президент Володимир Зеленски и приветства извънредно скъпите старания, които поставя МААЕ. Премиерът уточни, че обстановката в Украйна във връзка с нуклеарната сигурност и сигурност е сериозна и отговорността за това е напълно на Русия. " Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия към този момент повече от две години, е в центъра на нашите паники, защото седемте незаменими стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност и сигурност и петте правилото за нейната отбрана са нарушени ", уточни Главчев.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от демонстрация на груба безнаказаност. Българският министър-председател означи, че с дейностите си Русия освен излага на риск международната общественост, само че и съществено подкопава доверието в бъдещото развиване на нуклеарната енергетика. Не можем да приемем нито едно от двете, безапелационен е Главчев. 

Премиерът приветства основните цели за обезпечаване на съгласуваност на интернационалните старания, обрисувани в дискусионния документ. Непосредствените цели са – незабавно евакуиране на целия неоторизиран личен състав от Запорожката АЕЦ, безграничен достъп до инсталациите на способените представители на МААЕ и Украйна, възобновяване на задоволителен брой специалисти със съответния опит в централата, защото сега този брой е три пъти по-малък от естественото. Българският министър-председател открои също специфичната роля в това отношение на страните, които сега създават или преглеждат опциите за развиване на лични нуклеарни стратегии с поддръжката на съветската „ Росатом “. „ Призоваваме ги да употребяват своите лостове за въздействие, с цел да се подсигурява спазването на откритите интернационалните стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност, което в последна сметка е в полза на всички “, съобщи министър председателят. 

В рамките на изявлението си министър-председателят Димитър Главчев подчертава и върху постигнатия от България значителен прогрес в диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво посредством елиминиране на зависимостта от досегашния единствен съветски снабдител и развиване на перспективно съдействие със международни водачи в бранша като „ Уестингхаус “ и „ Фраматом “.

Първата среща на върха за мир в Украйна, се организира в швейцарския курорт Бюргенщок. Лидерите дискутират основаването на ясна рамка за преустановяване на войната, даване на гаранции за сигурност, установяване на условия за следвоенно споразумяване, координиране на изискванията за финансиране на възобновяване на Украйна. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в Бюргенщок в Швейцария, че ще насочи оферти за мир на Русия, откакто те бъдат валидирани от интернационалната общественост, съобщи Франс прес. Украинският водач сподели това по време на интернационалната конференция за мир в Украйна, която се откри през вчерашния ден в Швейцария и продължава и през днешния ден. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР