Световната здравна организация (СЗО) публикува последния си доклад за антибактериални

...
Световната здравна организация (СЗО) публикува последния си доклад за антибактериални
Коментари Харесай

СЗО: Нужни са нови антимикробни лекарства

Световната здравна организация (СЗО) разгласява последния си отчет за антибактериални средства, в това число антибиотици, в клинично и предклинично развиване в международен мащаб. Въпреки че броят на антибактериалните сътрудници в клиничния развой се усили от 80 през 2021 година на 97 през 2023 година, има належаща потребност от нови, новаторски сътрудници за съществени инфекции и за подмяна на тези, които стават неефективни заради необятното им потребление.

Публикуван за първи път през 2017 година, този годишен отчет прави оценка дали актуалният план за научноизследователска и развойна активност (НИРД) се оправя вярно с инфекциите, породени от резистентните към медикаменти бактерии, които са най-застрашаващи човешкото здраве, както е разказано в детайли в листата на СЗО с предпочитани бактериални патогени (BPPL) за 2024 година И двата документа имат за цел да насочат антибактериалната научноизследователска и развойна активност за по-добро противопоставяне на непрестанно възходящата опасност от антимикробна устойчивост (AMR).

AMR поражда, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите към този момент не реагират на медикаменти, което прави хората по-болни и усилва риска от разпространяване на инфекции, които са сложни за лекуване, болести и смъртни случаи. АМР се задвижва значително от злоупотребата и несъразмерната приложимост на антимикробни средства, само че в това време доста хора по света нямат достъп до съществени антимикробни медикаменти.

„ Антимикробната устойчивост единствено се утежнява, само че ние не създаваме нови новаторски артикули задоволително бързо, с цел да се борим с най-опасните и смъртоносни бактерии “, сподели доктор Юкико Накатани, краткотрайно изпълняващ длъжността асистент общоприет шеф на СЗО за антимикробна устойчивост. „ Иновациите към момента мощно липсват, даже когато нови артикули са позволени, достъпът е съществено предизвикателство. Антибактериалните сътрудници просто не доближават до пациентите, които обезверено се нуждаят от тях, в страни с всички равнища на приходи. "

Не единствено че има прекомерно малко антибактериални средства в развой на подготовка, като се има поради какъв брой време е належащо за научноизследователска и развойна активност и вероятността от неуспех, няма и задоволително нововъведения. От 32 антибиотика, които са в развой на разработка за справяне с BPPL инфекции, единствено 12 могат да се смятат за новаторски. Освен това, единствено 4 от тези 12 са дейни против най-малко 1 „ сериозен “ патоген на СЗО – сериозният е най-високата рискова категория на BPPL, над „ висок “ и „ междинен “ приоритет. Има пропуски в целия развой, в това число в продуктите за деца, пероралните форми, по-удобни за амбулаторни пациенти, и сътрудниците за справяне с възходящата лекарствена устойчивост.

Окуражително е, че нетрадиционните биологични сътрудници, като бактериофаги, антитела, антивирулентни сътрудници, имуномодулиращи сътрудници и микробиомодулиращи сътрудници, от ден на ден се изследват като добавки и други възможности на антибиотиците. Изучаването и регулирането на нетрадиционните сътрудници обаче не е елементарно. Необходими са спомагателни старания за улеснение на клиничните изследвания и оценки на тези артикули, с цел да се дефинира по кое време и по какъв начин тези сътрудници да се употребяват клинично.

Разглеждайки новоодобрените антибактериални средства, от 1 юли 2017 година 13 нови антибиотика са получили позволение за търговия, само че единствено 2 съставляват нов химичен клас и могат да бъдат наречени новаторски, наблягайки научното и техническо предизвикателство при откриването на нови антибактериални средства, които са по едно и също време ефикасни против бактерии и безвредни за хората.

Освен това са позволени 3 нетрадиционни сътрудника, като всички те са артикули на основата на фекалиите за възобновяване на чревната микробиота, за попречване на повтаряща се зараза с Clostridioides difficile (CDI) след антибиотично лекуване при възрастни.

Предклиничният план е деен и новаторски, с доста нетрадиционни подходи, като част от постоянен брой предклинични претенденти през последните 4 години. Неговият фокус остават грам-отрицателните патогени, които са резистентни към антибиотици от последна инстанция. Грам-отрицателните бактерии имат вградени качества да намират нови способи да устоят на лекуването и могат да предават генетичен материал, който разрешава на други бактерии също да станат резистентни към медикаменти.

Преминаването към антибактериални средства, ориентирани към един патоген, наподобява е достигнало плато. Агентите, ориентирани към един патоген, усилват нуждата от широкодостъпна и налична цена бърза диагностика, с цел да се подсигурява, че съответните бактерии участват в инфекциите, които би трябвало да бъдат лекувани.

По-голямата бистрота в развой на подготовка би: улеснила съдействието към евентуално реформаторски, само че предизвикателни планове, помогнала на учени и разработчици на медикаменти и генерирала повече интерес и финансиране за създаване на медикаменти за нови антибактериални средства.

Усилията за създаване на нови антибактериални сътрудници би трябвало да бъдат съпроводени от паралелни старания, с цел да се подсигурява, че те могат да бъдат заслужено налични, изключително в страните с ниски и междинни приходи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР