Вярвате или не, има нарастващ брой изследвания, които предполагат, че

...
Вярвате или не, има нарастващ брой изследвания, които предполагат, че
Коментари Харесай

Може ли играта на Тетрис наистина да ви помогне да се справите с психотравма?

Вярвате или не, има възходящ брой проучвания, които допускат, че Тетрис може да бъде обещаващ метод да се помогне на хора, борещи се с психическа контузия.

Tetris, класическата игра за въртене на блокове от 1984 година, е известна сега в TikTok като неочакван, елементарен способ за справяне с контузия.
Изследванията демонстрират, че играта на Tetris след травматично събитие може да понижи образуването на натрапчиви мемоари и да понижи тежестта на признаците на посттравматично стресово разстройство.

Проучванията датират, когато откривателите вземат решение да тестват дали играта на Tetris след травматично събитие може да работи като „ когнитивна ваксина “ за попречване на последвaщи смущаващи ретроспекции – характерен признак на посттравматично стресово разстройство.

За задачата учените инструктирали 40 участници да гледат 12-минутен филм със подиуми на пострадване и гибел. Тридесет минути откакто филмът завърши, откривателите напомнили на участниците за наличието му и по-късно инструктирали половината от групата да играят Тетрис за 10 минути, до момента в който останалите седят безшумно. Всички участници водели дневник в продължение на една седмица, записвайки всички притеснителни ретроспекции. В последна сметка откривателите открили, че тези, които са играли Tetris, оповестяват за доста по-малко ретроспекции и клинични признаци на контузия, в сравнение с тези, които не са играли играта.

„ Това има значение за нов метод за развиване на превантивно лекуване, доста належащо като спешна намеса за последствията от травматични събития “, заключават откривателите.

Няколко изследвания също откриват, че играта на Тетрис след гледане на смущаващи изображения може да понижи спомените за събитието. Но учените също желаеха да схванат дали играта на Тетрис може да помогне на хората след травматично събитие в действителния живот, а освен такова, което са гледали на видео.

През откривателите тестват до какъв брой играенето на Tetris може да понижи образуването на натрапчиви мемоари при хора, които преди малко са претърпели автомобилна злополука. Скоро след злополуките им откривателите помолили участниците да си напомнят събитието. След това ги инструктирали да играят 20 минути тетрис. След разбор екипът откри, че игралите имат 62% по-малко натрапчиви мемоари през първата седмица след злополуката, в сравнение с тези в контролната група.

Защо тетрисът може да помогне при контузия?

Все още се изследва за какво Тетрис може да понижи признаците на контузия, само че откривателите имат някои теории.

Според доктор Емили Холмс, професор в университета в Упсала, Швеция, потреблението на Тетрис като намеса може да насочи вниманието на мозъка по метод, който пречи на натрапчивите образни мемоари. Това става посредством конкуриране с обработването на облици в зрително-пространствените области на мозъка “, изяснява тя за Health. Казано по различен метод, мозъкът има стеснен потенциал за култивиране на образни облици, и игра като Тетрис може дейно да понижи въздействието на неприятните образни резултати, свързани с контузията.

Някои проучвания също допускат, че играта на Тетрис оказва помощ за увеличение на интензивността в хипокампуса. Този ​​регион на мозъка е виновен за консолидирането на информацията и превръщането й в памет.

Въпреки че някои проучвания откриват връзка сред играта на Тетрис и понижения дистрес след контузия, игрите като лекуване към момента се изследват. Като такива, специалистите не предлагат подмяна на актуалните благоприятни условия за лекуване със сесии на Тетрис, а поддръжката на близки или упътванията на професионална помощ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР