Нашите Автори


Тъкмо приключвам някаква онлайн сесия. В нея някаква компания за

Тъкмо приключвам някаква онлайн сесия. В нея някаква компания за ...

... изсекат. Събираха само сухите клони. И там (тоест – тук) между блоковете – гореше истински огън. Над него слагаха истински не-онлайн казан. И се варяха компоти. Огън вече няма. Живеем в онлайн каменна ера, един милион години след откриването на огъня и една година след закриването на огъня. От човека.


Макс Фриш (1911-1991) има необикновена творческа съдба – през годините

Макс Фриш (1911-1991) има необикновена творческа съдба – през годините ...

... И няма как да се разочаровам. Любима българска дума? „Хайде!“ Тя не е българска, а турска, вероятно от арабски произход. Но навсякъде на Балканите като кажеш Хайде, се разбира за какво иде реч. Вие не питахте нищо за изборите след две седмици, но моят призив към всички българи е „Хайде“!


Възможен ли е поглед отвъд парламентарните избори, извън интригата, коя

Възможен ли е поглед отвъд парламентарните избори, извън интригата, коя ...

... са имали нерви да стигнат дотук, за сатиричната употреба на посланието “работа, работа, работа”. Моля да имате предвид, че то идва от премиера Борисов, не от мен! Аз само си спомням как преди 20 години от много хвалба и от много приказки за работа, една друга работа стана на грънци!Голяма съм, стърча над мъжете като кътник над останалите зъби,

Голяма съм, стърча над мъжете като кътник над останалите зъби, ...

... електрическа печка - лицето му същото като оная жена, която отнесе млякото си на Господ, вместо да даде да суче на синеокото. - Глупавото! Глупавичкото ми! - Тано захвърли отвратителната ракия, скочи и както си беше мокър като сом от сълзи, полетя към мършавото хлапе. - Тате! - избъбри то.


Обади ми се Емо Йотовски и каза:

Обади ми се Емо Йотовски и каза: "Кайо, подготви се... ...

... прощаваме с тялото му. Дано има небе, за да се видим, Златко – казвам си аз. Всъщност – казвам го на Господ, за да ме чуе. И изпращаме ковчега под ледения дъжд, и е тъжно и величествено. А той, това е сигурно, ще продължава да живее. Докато ние сме живи.


Като човек, който се интересува от съвременната култура – българска

Като човек, който се интересува от съвременната култура – българска ...

... а то, знаем, често се съпротивлява на битовизмите. Колко широк отзвук ще получат тези проблеми – това, знаем, невинаги зависи от качествата на филма. Защото големите не чуват и не виждат в ниското, откъдето се провикваме. Но някой ден ниското ще стане високо – за всеки. Да си го пожелаем.Напоследък в публичното пространство – във връзка с предстоящите парламентарни

Напоследък в публичното пространство – във връзка с предстоящите парламентарни ...

... и каква е крайната цел от реформаторското начинание, а още и фазите, през които то ще бъде разгърнато. Нетърпението да се проведат недобре подготвени, зле обяснени и еднократни дълбоки промени ще доведе до прибързване, грешки и провали, от които ще страдат всички граждани, вкл. реформаторите. Добрин Тодоров, преподавател по философия


- Беше ми казала, че боготвориш „Унгарски танц №5“ от

- Беше ми казала, че боготвориш „Унгарски танц №5“ от ...

... дойде наум. - Как си? – попитах. - Зле. Атанас. Извадих телефона си. Отидох на Google. Написах - „Йоханес Брамс, Унгарски танц № 5“. Нима някакъв си танц може да те накара да забравиш, че се казваш Атанас? След седем секунди музиката на Унгария се настани в следобеда на май.


„Изкуплението Шоушенк” беше голям филм, всички сме го гледали по

„Изкуплението Шоушенк” беше голям филм, всички сме го гледали по ...

... И той изкара така седмица. След това се обеси. Той беше трева, стояла твърде много под бетонната плоча. Не искам да си представям какви ще станем. Ако на институциите се позволи да прилагат безнаказано натиск толкова време, колкото преценят. Бетонната плоча може да причини необратими последствия. Все още има шанс.


Литературно явление, светица на алкохолиците или гуру за падналите духом?

Литературно явление, светица на алкохолиците или гуру за падналите духом? ...

... че те, обитаващите вонящото и мътно дъно, някой ден ще се върнат. Лусия Бърлин умира през 2004 г. в Марина дел Рей, Калифорния. „Идва събота“ е заглавието на книгата, която препоръчвам с две вдигнати ръце. Едната – заради съдбата ѝ на светица, и втората – заради непреднамерено изящната ѝ проза.


Добрин Тодоров, преподавател по философия В качеството си на университетски

Добрин Тодоров, преподавател по философия В качеството си на университетски ...

... доволни от по-ефективната си работа, а и хората ще чувстват удовлетворение от уважението, което се демонстрира към тях. За да се противодейства на пълзящата напоследък дехуманизация са достатъчни дори и малки крачки – например третирането на служителите в дадена фирма като „състав от личности”, а не като „човешки ресурси”.  Целувка, полъх на парфюм, изстрел в мрака. А после… –

Целувка, полъх на парфюм, изстрел в мрака. А после… – ...

... според оценката на експертите – творби. Един от най-важните уроци, които историята ни е завещала, е този за накърнената равнопоставеност между жените и мъжете в годините назад. Ето защо си струва да се замислим – дали, погледнато от тази гледна точка, времената, в които живеем, наистина не са възможно най-добрите?


Медиите са опустошителни, братя и сестри. Тяхната слуз е лепкава

Медиите са опустошителни, братя и сестри. Тяхната слуз е лепкава ...

... в която няма джакузи. Има камина, чай, легло – напълно достатъчно. Другото е за глезльовци. После някои играха белот по повече от дванайсет часа без прекъсване, пиеха ракия на почивки, замезваха с гъби, събирани из всички гори на България, четяха книги, рисуваха. Операцията се нарича great reset и продължава пет дни.


Калин Терзийски Трети март е. И мнозина ще кажат какво

Калин Терзийски Трети март е. И мнозина ще кажат какво ...

... щастлив вече да мисля така. Каквото е – такова е. Хващайте лопатите, кирките, търнокопите (защото има много тръни) и да почваме – да оправяме собствената си градина. Защото, за наше щастие, ще ни се налага да живеем само в нея, само този живот. И нищо друго. И така - Напред!


Представете си за миг свят, в който внезапно всичко се

Представете си за миг свят, в който внезапно всичко се ...

... и почистим лицето и духа на тази хубава страна. Например, още днес – 3-ти март. Например след месец – на 4-ти април. (Всички използвани цитати са от публични постове във Фейсбук, което ми позволи да ги включа в този текст. Моята благодарност и уважение към всеки един от авторите им)


След последната ми статия за Зелената сделка и българската енергетика

След последната ми статия за Зелената сделка и българската енергетика ...

... заместител, нито има откъде да внесе такъв за затварянето на въглищните и, не дай боже, газови ТЕЦ-ове след 2025 година. Все по-реалната алтернатива за превръщането ни в енергийна мющерия на Турция трябва искрено да уплаши, ако не българските политици, които традиционно са с хоризонт максимум 4 години, то българските избиратели.Швейцарският драматург и белетрист Макс Фриш (1911-1991) има необикновена творческа

Швейцарският драматург и белетрист Макс Фриш (1911-1991) има необикновена творческа ...

... Рая грее същото кипнало тракийско слънце, сакъзчетата цъфтят до полуда, а рибата скача из сребърните вирове и чака едно пораснало момче с навити крачоли да я улови с голи ръце и занесе на майка си. Този текст се публикува със съгласието на семейството на Стойко Тонев, за което искрено благодарим.


Дъглас Адамс, който живя, слава Богу, в моята младост и

Дъглас Адамс, който живя, слава Богу, в моята младост и ...

... Както казва президентът Борисов. Оп, пак допуснах грешка, извинявам се, сторвам поклон пред скрупульозната ви любов към „правилността и реда” (поне в наричането на президентите и премиерите). И отивам да поплача в тайната си стаичка за паметта на Дъглас Адамс, който говореше това, което си иска и го правеше блестящо.


Пандемията от COVID-19 затвори за известно време баровете и ресторантите,

Пандемията от COVID-19 затвори за известно време баровете и ресторантите, ...

... теми – тези за малотрайния асфалт, престъпно лошото строителство и алчността. А за финал ще приложа снимка от района около контейнерите за боклук в моя квартал. Няма да ви хареса. При интерес към новата книга на Диана Маркова – романа „…Три, четири“ – свържете се с автора на адрес [email protected]


Навън е мрачен делничен ден, а фейсбук бълбука – една

Навън е мрачен делничен ден, а фейсбук бълбука – една ...

... той си е неин. Хайде да не ѝ разваляме радостта и заслужения кеф, че изживява мечтата! А всеки има право да каже какво мисли, като го попитат. Но не той или тя, а НИЕ направихме от това... огромен скандал. …Свободата, Санчо! Това не е мач. И Господ не е българин.


Докато администрацията на президента Джо Байдън е заради влошените метеорологични

Докато администрацията на президента Джо Байдън е заради влошените метеорологични ...

... за Съединените щати. Събитията също така подчертават спорните отношения, които възникват между Сиси и новата администрация в Белия дом. Ако Байдън позволи Египет да продължава с действията си, той може да попадне в капан на собствените си принципи, приложени спрямо Саудитска Арабия и Израел, но отсъстващи в случая с Кайро.2020 година наистина ни показа, че живеем в държавата на парадоксите.

2020 година наистина ни показа, че живеем в държавата на парадоксите. ...

... което Мангъров лекува с чайче, и изобщо - самата година си беше един скандал. Макар и не светски. Желая на всички през 2021 да имаме повече светски скандали и по-малко пресконференции на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. И ви прегръщам! Светът е оцелял, защото...защото имаме скандал. Ваш Венци!!!


Помните ли преди време едно видео с един велик пич,

Помните ли преди време едно видео с един велик пич, ...

... И това сме ние. И то не защото някой ни пускаше да говорим някъде. А защото ние допуснахме да ни управляват глупаци, които са силни само когато трябва да влязат в някоя антикласация. Весели празници желая. И моля ви – направете така, че никога повече да не пиша подобна класация.


Всичко е зле, по принцип. Ей там и някакъв изпреварва

Всичко е зле, по принцип. Ей там и някакъв изпреварва ...

... боклучета. И след това – на следващата кофа – измете пак! И – хайде, давай! – работниците махват с ръка, камионът потегля и ние потегляме и аз вече се прибирам наистина бързо към дома... И съм обнадежден. Да. Обнадежден. Обнадеждаващата метличка. Толкова страдат, колкото на страданието се отдадат. Нали така?


Вечерта беше хладна. Краят на месец октомври донесе на Париж

Вечерта беше хладна. Краят на месец октомври донесе на Париж ...

... история и да ги премахва. Докато Дяволът крачеше по влажния под през тъмния тунел, който не се срутваше след него, си подсвиркваше весело и възторжено си повтаряше: „ Суетата и любопитство! Почти всички страдат от тях! Колко е лесно! Само колко е лесно! Открий слабото място на праведния и… “


Понеделник, 21 декември Преди да започнем с глупостите, да ви

Понеделник, 21 декември Преди да започнем с глупостите, да ви ...

... законът на лекаря е „Primum non nocere“ (Първо не вреди). А по-нататък ще търсим и някой да ни помогне. Ако е възможно, де. Големият румънски писател Емил Чоран беше казал: Роден съм в нация, лишена от шансове. Щастието свършва във Виена; отвъд Виена започва Проклятието! To be continued next SundayКоледа щеше да отмине тихо като мисъл за среща с

Коледа щеше да отмине тихо като мисъл за среща с ...

... се хлапето. - Мога ли дойда да твоето новогодишно парти? – попита мъжът. – Ели обеща да не играе на полицай и спешен медик. Ще бъде тихо у дома. Точно по това време небето подари нощта на най-красивия облак. Зад прозореца на стълбищната площадка, точно над петия етаж, заваля сняг.


"Джингъл бел, джингъл бел, Венци е дебел." ...тананика огледалото у ...

... нас кога ли е имало нормална година... Ние преживяхме сметките на Топлофикация, преживяхме речите на Бойко Борисов, преживяхме гражданските арести на Волен и всичките албуми на Владимир Ампов - Лорда, та един COVID-19 ли ще ни уплаши? Я горе главите. Страшното скоро ще си отиде. За да дойде още по-страшно...


[27:29] и сплетоха корона от тръни, наложиха Му го на

[27:29] и сплетоха корона от тръни, наложиха Му го на ...

... към тоалетната, за да правя моята си предколедна жертва, събирайки уринаторни торби. Ех, Иисусе – казах си – за тия ли умря? И Иисус ми намигна от един от ъглите, в сумрака, точно под тавана: Да, за тия. И аз продължих, свирукайки си Merry Christmas на Джон, хепи Джон. Ленън.


В Италия, близо до Милано се намира малкото градче Ромина.

В Италия, близо до Милано се намира малкото градче Ромина. ...

... с реални ситуации, проблеми и противоречия. Смелият изказ, картините и образите, подбуждат читателя да си припомня отдавна отминали личности и събития, които държат интереса му в напрежение до последния ред на книгата. Романът може да бъде определен като панорама на разрухата, падението и едновременно с това на желанието за промяна. 


Много ми се искаше да ви разкажа историята на Мая

Много ми се искаше да ви разкажа историята на Мая ...

... Проблясъкът на светлина става скъпоценен, когато ни обгърне мрак. Затова исках да ви разкажа за Мая... На Коледа. Ето, слагам историята и под елхата... За да се опитаме да поизбършем сълзите и да поемем по нов път, ...надявам се, с надежда и усмивка. Весела Коледа, приятели и Честита Нова Година!


Мисля, че сегашният парламент е без съмнение с най-хаотичен и

Мисля, че сегашният парламент е без съмнение с най-хаотичен и ...

... поддържа Маришкия басейн е вероятно да доведе до моментален финансов шок в Мини Марица Изток. Следователно лидерът на ГЕРБ и премиер Борисов е добре да попита парламента дали са помислили за 10 000 сърдити безработни миньори и 50 000 обслужващи ги работници насред люта зима има-няма 90 дни преди изборите.


В тоя тъп град няма достатъчно велоалеи. И слава богу,

В тоя тъп град няма достатъчно велоалеи. И слава богу, ...

... отчаяно и безразсъдно с голи ръце срещу непреодолимата бариера вече ги няма... А които са все още тук, ние смятаме за луди... Това не е реквием! Не е другарска жалейка! Това е текст за карането на колело. Лек път към небето, Димо от ПИФ. ...и все пак някой кара колело....


Четвъртият съдия на мача между Пари Сен Жермен и Истанбул ...

... Казалият думата е надлежно санкциониран. Кога ли ще се случи (отново) така, че заради една казана дума казалият я ще бъде изгорен на клада? Примерно заради думите: И все пак тя... се върти! Кога отново за думата „върти” ще се горят хора по площади? Дано това са само тревожни предположения.


Печката бумтеше, аромати се носеха от двете тенджери - боб ...

... страшни за света години. Гледах как самолета му излита, а с него си отиваха и спомените му, несподелени вероятно с никого, освен с мен, и които така и не успях да запиша на лента. Е какво да се направи, остава само написаното тук, което можах да си спомня и споделя.


Здравейте, скъпи студенти! Не знам защо реших да ви пиша. ...

... се провалихме. И не съм сигурен, че сме достойни да се наричаме ваши учители. Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus; Post jucundam juventutem, Post molestam senectutem Nos habebit humus!* --- *В превод от латински: Нека бъдем весели, докато сме млади. След щастливата ни младост, след досадната ни старост в гроба ще изтлеем!


Купих си първия IBM с 200 Мв рам за цели ...

... в движение, това е експеримент, в който участваме доброволно. Не знаем докъде ще стигнем. Тепърва ще се опитваме да се справим с пораженията и предизвикателствата. Технологията не е адово изчадие, но има твърде опасни свойства. Може би тя се разви по-бързо от морала ни и се налага да я догоним.


"Където сенките на малките хора станат големи, там слънцето залязва." ...

... който ви е удобен. И аз ще ви изпратя желаната книга с наложен платеж и, при желание, с автограф или посвещение. Вярваме, че както въздухът и слънцето са нужни на всяко живо същество, така и книгата е нужна на всяко сиво вещество. Еле па книгите на доктора… To be continued


Тази сутрин разхождах кучето. Винаги го правя сутрин. А жена ...

... Извънземните са виновни... И така нататък. С това приключвам. Но не ме слушайте. И аз не съм читав. Ако бях читав, вместо да ви пиша това, за да ме псувате отдолу, щях да сляза в реката, да запретна ръкави и да изчистя. За да може вие после отново да изцапате.


Вървя си по улица Иван Вазов, хубаво е, хлъзгаво и ...

... казах си и въздъхнах. Колко много животи, изпълнени с труд – който ще отмине и ще бъде забравен... И отминавайки, козирувах небрежно на генерал Владимир Стойчев с килнатата фуражка пред министерството, а той ми намигна. Ще продължаваме, няма да се дадем. Така ми се стори, че чувам зад гърба си.


При първата ми среща с проф. Владимир Радулов не знаех ...

... никога не е имал ментор, а се е борил сам. Нека признаем, че това е нещо голямо. Както голям е светът на джаз музиката. Както голяма е музиката, изпълнена от талантливи сърца. При интерес към новата книга на Диана Маркова - романа "" - свържете се с автора на адрес:  


Да започнем с новата ти книга - "Аз и Бог". ...

... каже, огромна „платформа” от идиоти, пишещи с краката си, може да изпъкне истински добрият! Ха. Шегувам се. Но всъщност, ако се замислиш, си е точно така. Oще: на NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.


„Ни лук ял, ни Локдаун мирисал“ – седеше и си ...

... дойдат, защото сред ударените нямало никой с COVID-19. Ставри въздъхна. Преброи парите в портфейла си. Не бяха много. „Нямам никакви цигарищо не дойде Мата Хари“ – помисли си Ставри. След това сложи маската, на която пишеше „Маските са, за да има за какво да дуднете“. И обу старите си маратонки...


Обичам те като женасъс хиляди чаровни прелести – о, бедна, ...

... друг - пак ке станеш, се сторило: ПАК и СТАН, т.е. Пакистан! - Аууу, вели другиот, па ние така сега ке можеме да објасниме како настанал и Курдистан! P.S. За интервюто на Борисов пред Frankfurter Allgemeine следващия път. Това е сериозна материя и тя иска сериозно осмисляне. To be continued


Последния хит сред учениците ми е игра с опростена графика. ...

... живее човекът с тази тънка болчица. Какво друго да прави? И да се върна на „Among us“ - графиката на играта е опростена, защото се набляга на нещо друго. Не е важна естетиката в случая. А само етиката. Дебнете се, подозирайте се, страхувайте се, докладвайте се, лъжете! Просто за забавление.


- Нали разбираш колко е заразно – каза й по ...

... - Страшно е – отговори й Борис. Декември беше съвсем в началото си, строг, дори зъл, че не разполага с грам сняг в джобовете си. – Въобще не мога да си обясня откъде съм се наранил. Боли ме много. Възпалено е. Не минава. - Съвсем малка рана – прошепна Ния.


По това време живеех сам. На квартира, в квартал „Разсадника“, ...

... страхотно, вкарват много голове и са истински лидери на отборите си.Но няма футболисти като Марадона. Вече няма rock n roll във футбола. Днешният футбол е поп музика. А аз почитам Марадона. Когото ненавиждах. И като когото никога няма да бъда. Марадона. И аз. Гениалност vs посредственост. Центриране. Удар! И ГООООООООЛ!!!!!!


Идва дъ биг клозинг. Или как там се казва? Големото ...

... рече (твърде често) – да бъдеш непочтена и мързелива свиня (каквато си мечтал винаги да бъдеш). И така. Идват особени времена. И ние ще правим много неща повече от преди. А някои – и по-малко. Да се внимава! Защото загубата на човешки облик е на ръка разстояние. И - честито.


Понеделник, 16 ноември Днес цял ден чета коментарите под „Из ...

... Но Борисов ни облекчава, като ходи и се показва. Проблем е малко това, че ходи и по чужбина да се показва. Навремето Радой Ралин питаше: „Простакът, ако се изявява в чужбина, не издава ли държавна тайна?” Според мен издава и е крайно време прокуратурата да се заеме! To be continued


Обърнах се към тази тема подтикнат от ръководството на Българското ...

... белег и ако тя бъде накърнена се губи собствената същност на homo sapiens. Замяната на свободната воля с принуда е сигурен признак за настъпващата дехуманизация или разчовечаване на хората. Един от способите за противодействие на тази опасна тенденция е реабилитирането на благоразумието като една от водещите ценности в човешкия живот.


Разхождаме се – аз и моята приятелка Е.Р. Денят е

Разхождаме се – аз и моята приятелка Е.Р. Денят е ...

... съмишленици. Поети, актьори, журналисти. „Ставаме все по-малко и все по-самотни. Не мислиш ли, Е.?“, питам я мислено аз, когато тя вече е обърнала гръб и крачи по пътя си. Покорихме „Шипка“ и ако не беше приятното чувство от тази величествена празнота, която остана, щях да се питам за какво ни беше.


Всички имаме машини на времето. Някои ни връщат в миналото, наричат

Всички имаме машини на времето. Някои ни връщат в миналото, наричат ...

... не позволи на досадната машинка да довърши. Кики се оттегли. Полека укроти потока на мисълта, мина през плавно decrescendo, стигна до piano pianissimo и заспа в партитурите на Програмата. Следва на стр. 2 ------------------------- Последвайте - новата официална страница на един от любимите ни автори. Страница на статията : 01


Ей, братя и сестри, забравихме се, бе! Две години ще

Ей, братя и сестри, забравихме се, бе! Две години ще ...

... охка. Ако някой мъж може да проникне в женската глава докато жената пъшка, с удивление ще установи, че тя мисли я за тавана, който трябва да се боядисва, а за смяната на полюлея… Та те такива работи по света и у нас. Айде, стига толкова като за репетиция, не ли!


Мамо,  Мисля, че намерих си момиче най-после. Няма да ти

Мамо,  Мисля, че намерих си момиче най-после. Няма да ти ...

... истинска есен, всяка вечер отивам при езерото. Чакам те, Ана. Казват, че ще изпомпят водата. Докато има езеро, ще идвам. Когато няма езеро, ще идвам. Един милиард години. Казвам ти. Вярвай ми. Ще те търся, докато стана прах. От прах отново ще стана човек и ще те намеря. Обичам те.


Тя ми писа един ден и аз разбрах, че е

Тя ми писа един ден и аз разбрах, че е ...

... А може би и не всяка – откъде да знам? Може би ми праща само най-хубавите? Хм. Важното е, че светът, който създава, е пълен със смисъл и цветовете му стават все по-уверени. И в тоя свят има спасение. А чувството за вина... то намалява, намалява... ще видим, ще видим...


„Снощи удариха моя свят! И мен ме заболя! Така сякаш

„Снощи удариха моя свят! И мен ме заболя! Така сякаш ...

... век, възникнала преди приемането на християнството по нашите земи. Базиликата е възстановена в автентичния ѝ вид преди петнайсет години, винаги е отворена и има горящи свещички, а вдясно от входа е закрепена табела, която гласи:„Параклисът е възстановен с дарения от християни и мюсюлмани от региона“. Ето това е моят свят!


- Как си, Санди? Не може да ме познае в

- Как си, Санди? Не може да ме познае в ...

... предаваше, се разплака и с двете си очи. Обезоръжих го. И така си остана да стои забоден и хербаризиран в 21 век – едноок – като илюминат. Утре пак ще си направи разходката до контейнера и обратно. Едното му око ще се върти все така неразбиращо. Другото само ще плаче.


Обажда ми се една жена и казва: Аз, господин Терзийски,

Обажда ми се една жена и казва: Аз, господин Терзийски, ...

... утре аз да ви закарам до подлеза. – казва тя и подсмърча. Може – казвам аз. И си тръгвам и си мисля. За системата, която не работи. За хората, които си помагат. За хората, които не си помагат. За себе си. За дълга. За взимането и даването. И се прибирам към вкъщи.


Здравейте, господин премиер-министър Борисов, Най-напред ви пожелавам скорошно оздравяване. Е,

Здравейте, господин премиер-министър Борисов, Най-напред ви пожелавам скорошно оздравяване. Е, ...

... оставям, господин премиер-министър! Стискам палци да сте добре. И не ми обръщайте внимание. Пиша си, за да преодолея стреса от евентуалното идване на власт на комунистите. Ваш поданик, Венци от квартал "Младост 4:, кюстендиилски пролетарий PS. Kак беше... хватката е да се пазим. Е, ще се опазим, ама друг път...


Здравейте, приятели! Пише ви един много внимателен и относително дисциплиниран

Здравейте, приятели! Пише ви един много внимателен и относително дисциплиниран ...

... е конспирация, приятели. Истина е. А как тази истина се използва политически е една съвсем друга тема, за която ще напиша отделен текст. Болният има само едно желание, здравият – безброй. За да продължим да мечтаем и да желаем обаче, трябва да се опазим здрави. Бъдете здрави. И пазете другите!


Готова ли е България за промяната, която идва от САЩ?

Готова ли е България за промяната, която идва от САЩ? ...

... съотметно намерени в САЩ. У нас въпросът възможна ли е положителна промяна остава без отговор, а вечният въпрос си остава “Кой държи властта?” Затова скромното ми и лишено от революционен устрем предложение е натискът върху българското правителство и върху другите институции на представителната власт да продължи и да не отслабва.


На Кева Апостолова  След две седмици Андрей щеше да навърши

На Кева Апостолова  След две седмици Андрей щеше да навърши ...

... когато някое дете има рожден ден, на ноемврийското небе се промъква слънце. Пръстите на момчето се задържаха върху пламналите бузи на госпожа Димчева. - О! – откъсна се от устните му – тежко, мъчително, страшно като свлачище камъни. Гласът беше грапав, сняг през ноември, не глас на хлапе. - О!


Седем милиона политолози в България се превърнаха през март в

Седем милиона политолози в България се превърнаха през март в ...

... от политически натиск щабове от професионалисти, привличане на комуникационни експерти и генерална смяна на подхода за комуникация, прилагане и контрол на мерките са буквално от жизнена важност за защита на здравната система, съхраняване на медиците ни и спасяване на човешки животи. За да оцелеем и като индивиди, и като общество.


Жените не осъзнават собственото си обаяние, което щедро пръскат. Ако

Жените не осъзнават собственото си обаяние, което щедро пръскат. Ако ...

... наелектризира, да възпламенява публиката. Знам, че само половин страница от Ференц Лист тежи много повече от всички мои оперети. Големите и сериозни композитори винаги са имали своите почитатели. Но заедно с тях трябва да има и други автори, които да създават оперети - оперети весели и духовити, елегантни и приятни..."


С този текст трябваше да Ви представя откъс от книгата

С този текст трябваше да Ви представя откъс от книгата ...

... и владетелите й все по-големи и по-силни. Единствената цел на написаното е плахата надежда, че ще направим нещо да променим тази тенденция. Ако пък започнем проявим солидарност да се пазим един друг от коронавируса и ако стане чудо, че България остане отворена, ако правителството изведнъж започне да се държи адекватно?


„Ще имаме ли време да пробваме „оса“?“– попита Патрик. За

„Ще имаме ли време да пробваме „оса“?“– попита Патрик. За ...

... които се намираха на кръстопътя между спорт и наука, бяха нестандартни и изключително успешни. Когато ходел на лагер със съотборниците си, ставал първи сутрин и правел палачинки за всички. След тренировките готвел телешки гозби, изпичал им зашеметяващ чийзкейк и накрая ги биел всички наред на тенис на маса.

Животът започва странно... Той започва на улица

Животът започва странно... Той започва на улица "Здраве" номер 2 ...

... номер две. Пак там, на същата улица, в непосредствена близост до "Майчин дом", се намира Клиниката по обща и клинична патология. Демек - моргата. На улица "Здраве" номер три. Запомнете - където и да я търсите тая Флорида, накрая ще се върнем там, откъдето дойдохме... Така де, земята е кръгла...


В миналото бях лекар. Сега се чувствам по-скоро като писател.

В миналото бях лекар. Сега се чувствам по-скоро като писател. ...

... е и заради съдържанието на джобовете. Когато някой променя съдържанието на джобовете ти регулярно, обогатявайки го с известни количества авоари, твоите възприятие и мислене стават някак по-различни. И представите ти за свобода също. Така че – спокойно. Различията не са повод за война. Но дали тя вече не е започнала?


„Грабвайте тавата!“ - някой си изкряскаи джигери мазни фръкнаха завчаска...Турците

„Грабвайте тавата!“ - някой си изкряскаи джигери мазни фръкнаха завчаска...Турците ...

... „памук“ е такава. Кой е победител и кой е победен във всички тези сражения на всички тези фронтове дори не е въпрос от съществено значение. Всички ние сме просто жертви на нещо друго. На мизерията. Пийте боза, слушайте английска чалга и не се притеснявайте, нещата се случват извън полезрението ви.


Георги Митов хаджи Тилев, свещеник от град Перущица се явява

Георги Митов хаджи Тилев, свещеник от град Перущица се явява ...

... с утехата на Тома Биков: „Не сме по-зле от Северна Корея!“.  ------------------------------------------------- * Румен Генов: „В името на хуманността, националните интереси и империята: Политическите дебати в британското общество по време на Източната криза от 1870-те години“** Гл. ас. д-р Тодор Г. Панайотов: „Българската тема в журналистическото творчество на американеца Макгахан“