От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през

...
От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през
Коментари Харесай

Година след началото на войната - какво се случва с руската икономика? - Нашите автори

От началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година бяха наложени рекорден брой наказания на съветската стопанска система, с цел да се лиши Путин от средствата да води завоевателна война.

Година след началото на войната полемиките за успеваемостта на тези наказания не стихват. Много специалисти в началото чакаха цялостен и мълниеносен колапс на съветската стопанска система, което не се случи. Други, в противен случай, твърди се, че глобите въобще не са засегнали нищо и не могат да отслабят съветската стопанска система и затова не вършат нищо, с цел да попречат на Путин да стреля по градовете на Украйна.

Прогнозите не се сбъднаха

Руският учен-икономист Сергей Гуриев счита, че повода за прекомерно песимистичните прогнози за съветската стопанска система при започване на войната е неналичието на предходен сходен опит.

Историята на международната стопанска система към момента не познава случаи, когато всички запаси на централната банка на такава огромна страна са били замразени. Това предизвика суматоха, което затрудни доста прогнозирането. Доказателство е фактът, че извънредно отрицателните прогнози бяха показани освен от самостоятелни специалисти, само че и от самата Централна банка на Русия, която очакваше спад на Брутният вътрешен продукт на Русия до 10% до края на 2022 година Руският академик Гуриев счита, че съветската стопанска система, с изключение на от съществуването на огромен брой висококвалифицирани експерти в съветския финансов бранш, е избавена и от мощно засилените репресии.

„ Позволете ми да ви припомня, че в първите седмици (на войната) Руската централна банка сподели, че краткотрайно няма да издава депозити и изключително в случай че тези депозити са в задгранична валута. Ако ме попитаха преди няколко години какво биха създали съветските жители при тези условия, щях да отговоря, че ще излязат на улицата (да протестират), тъй като това в действителност е банкрут на банковата система. Това обаче не се случи и най-много тъй като бяха затворени всички самостоятелни медии. И беше ясно, че този път арестите и побоите ще бъдат доста по-силни от преди ” - сподели Сергей Гуриев.



Централната банка на Русия предвижда спад на Брутният вътрешен продукт на Русия от 8 до 10% до края на годината. Ведомости. 11 май 2022 г

Какво се случва през днешния ден?

Според Сергей Гуриев обаче съветската стопанска система няма доста учредения за оптимизъм, защото най-сериозните наказания, които в действителност могат да окажат съществено влияние, бяха въведени едвам през декември 2022 година Освен това фактът, че Русия разгласява все по-малко финансови данни в общественото пространство, засекретявайки доста данни за положението на стопанската система, също може да приказва за съществени проблеми. Но даже данните, които към момента са обществени, демонстрират съществени проблеми.

Така че знаем, че през октомври 2022 г. бе избегнат бюджетен недостиг единствено с помощта на голяма парична инжекция в бюджета, в това число за сметка на Газпром. В бъдеще дефицитът единствено ще нараства от ден на ден и повече, когато стартира да се отразява въздействието на " петролните " наказания.

„ Стандартът на живот на съветските жители се намали. Хората, които споделят, че всичко е наред и всичко върви както нормално, не помнят да погледнат данните, които демонстрират, че руснаците в този момент купуват с 10% по-малко в магазините, в сравнение с преди година. И това е голямо рухване “ - споделя Гуриев.



„ Трилион рубли ще бъдат изразходвани за покриване на бюджетния недостиг “ - 20 октомври 2022 г

В края на 2022 година съгласно съветското министерство на финансите дефицитът на съветския бюджет възлиза на 3,3 трилиона рубли. Само през януари 2023 година имаше недостиг от 1,76 трилиона рубли, което не се е случвало до момента. Сам по себе си подобен недостиг не е нещо ужасно, само че единствено в случай че страната живее в спокойно време, а не във военно състояние и не е под наказания, счита съветският политик Максим Кац.

„ Малко хора са подготвени да влагат в държавния дълг на страна с такива политически опасности. В допълнение към обстоятелството, че дълговите отговорности на Русия могат когато и да е да попаднат под наказания и да се обезценят, само че това е още по-малък риск спрямо ръководещия, който във всеки един миг може да каже, че няма да плащаме повече задължения на непознати вложители от недружелюбни страни “ - споделя Кац.

Какво следва

Сергей Гуриев има вяра, че Русия ще може да откри пари през 2023 година, само че това ще бъде все по-проблематично.

Вероятно ще бъдат понижени заплатите да вземем за пример на учители и лекари, само че надали ще бъдат понижени заплатите на силите за сигурност и още повече, надали ще бъде понижен бюджетът за произвеждане на ракети.

Руското министерство на финансите ще може да заема пари от съветски банки. Това може да стане наложително и при ниска рента, само че сходни дейности могат да доведат до проблеми за вложителите и клиентите на банките. Друг вид е да се наберат пари при пазарни условия посредством издаване на държавни облигации. Но стопанската система на страна, която е във война и подложена на тежки наказания, съставлява нараснал риск.

Такъв висок риск може да бъде обезщетен от високи лихвени проценти по облигациите, само че в този случай това може да има доста отрицателно влияние върху вътрешния бизнес.

„ Колкото по-висока е лихвата по държавните облигации, толкоз по-зле е за целия бизнес в стопанската система, тъй като банките ще бъдат заинтригувани да дават пари не на бизнеса, а на страната при по-висок %. И това ще докара до обстоятелството, че бизнесът ще се задуши без заеми, а рецесията (икономическа) няма да бъде минус 2%, а повече. Това са проблемите, които Министерството на финансите ще реши през идната година ” – Сергей Гуриев.

Мнението на Сергей Гуриев не е изключение.

Приблизително същите прогнози и оценки дават и други самостоятелни специалисти. Въпреки това няма предпоставки за преустановяване на войната посредством победа над Путин заради стопански проблеми.

Санкциите могат доста да отслабят съветската стопанска система, само че същинско проваляне за Путин наподобява допустимо единствено на бойното поле с помощта на напъните на украинската войска, която в най-оптимистичния излаз ще доближи границите от 1991 година Това надали ще докара до рухване на режима на Путин, само че може доста да го отслаби.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР