В София, на ул. Бигла“ 57, живее един уравновесен творец.

...
В София, на ул. Бигла“ 57, живее един уравновесен творец.
Коментари Харесай

Калин Балев и връзката с безкрая - Нашите автори

В София, на ул. „ Бигла “ 57, живее един балансиран създател. Равновесие незлобливо. Обаятелно. Само по себе си стоящо като произведение на изкуството. Кой в днешния ценностен хаос не би желал да има такова равновесие…? Равновесие, облегнато на светли мисли. Но и на съзнателен триумф. Калин Балев е художник, който мъчно ще объркаш. И материалите, и изобразителните техники, и стилът, и валентността на цвета, и боравенето със сюжета са си негови лични. Авторски параметри на един зрял изобразител. При това, за разлика от немалкото ревностно пазещи тайните си сътрудници, намерено говорещ за своето. Картините му разкриват самородност, надраснала подраженчество, моди, конюнктури и други комерсиални ущърби. Сякаш тъкмо това пък съблазнява колекционери и ценители… Наблюдавайки го през годините, те са наясно: става въпрос за изкуство некомпрометирано. По детски откровено. Дълбоко вкоренено във физиката и метафизиката на природата. Както и в националните космогонии и безконечните послания на античния мит.



Иво Алексиев и Калин Балев пред картината „ Полет към Шамбала “

Колко са създателите, които могат да се похвалят със самостойност? С лесна отличимост? Със свое неповторимо. Дори в най-зрял период… Калин Балев може. Освен всичко друго го отличава и финият му нюх за метафизичност. За невидими истини - нереален трансценденции, които нехаят за измененията на времето. Още при започване на 90-те нещо от вътре му нашепва, че в дитирамбите на техническия напредък дебне нравствен декаданс. Че в блестящия лабиринт на технологии и технократизъм, в който сляпо напъпляме, се крие недобронамерен кентавър. Казано на езика на мита, който Балев желано приказва. Установих, че той изобщо е енциклопедия на гръцката митология. Мислоблудставата на модерния рационализъм са му освен безинтересни, само че и задоволително тревожни. Тревогата си показва с алегории, завършени към архетипи на античността. Именно в тези архетипи смята, че и съобразителният съвременник може да откри просветление. Може да откри облекчение. е меродавен портрет на художника.



Настоящата си галерия в изложба ЛИК именува „ Родено от водата “. Тръгвайки от водата като начало на творението, подхваща одисеи надалеч в галактическото. Ориентир в странстването му още веднъж са сказанията на гръцката митология - безконечна константа в неговото творчество. Богове, вдъхновения и други митични създания, населяващи вселената, оживяват платната с облик, цвят и деяние. Сблъсъците посред им създават безвременен драматизъм. Нетленна хармония. Трансцендентна мъдрост. „ Полет към Шамбала “, „ Триптих Нестинари “, „ Стрелец и Юпитер “, „ Лъв и Хелиос “, „ Вълшебната нишка – Ариадна и Тезей “ - това са единствено някои от заглавията. Древногръцката и наследилата я римска митология, преоткрити в Ренесанса, са безконечният пиедестал на Западния свят. Изложбата на Калин Балев припомня и това. Художникът добавя митовете на античните със свои тълкования на зодиите. Преплита астрология и гръцка митология в галактическо единение.



„ Вълшебната нишка – Ариадна и Тезей “

Калин Балев е гостолюбив художник. Откритостта и непредубедеността към другия е част от равновесието, което забелязах още в първите диалози. Приех поканата и посетих ателието. Посрещна ме събирана с десетилетия сбирка от африканско и индийско изкуство – най-вече фигури от дърво. Дървени пророци и дървени божества съжителстват в единодушие с окачените по стените произведения на самия собственик. А той някак не обича доста да приказва за себе си. За да си изясня интервалите в творчеството му, се наложи да задам голям брой въпроси. Завършва компетентност изящна графика при проф. Галилей Симеонов в Националната художествена академия. През 1989-92 година специализира също изящна графика в интернационалната школа за графика „ Ил Бизонте “ във Флоренция, Италия. В 1989г. минава образование по графика и в Академия „ Рафаело “, гр. Урбино, Италия.



Графиките, които демонстрира още в първите си изложения у нас и в чужбина, са високо оценени. И до през днешния ден владее и ползва класическите графични техники офорт и акватинта – нещо, което цифровият щемпел трансформира в първокласна необичайност. Освен изящна графика творчеството му обгръща живопис, колаж, рисунка и стенна живопис. От 1986 година взе участие в общи художествени изложения на „ Съюза на Българските Художници “, както и в групови експозиции в България, Швейцария, Италия, Франция, Гърция, Сирия, Финландия, Русия, Съединени американски щати, Австралия, Япония. Освен годишните независими изложения в София и редица други български градове е представян от парижките галерии „ Арт-диалог и Арт-актюел “ и „ Леал “, както и от изложба „ Вираж “ - Сепре, Швейцария, изложба „ Ил Бизонте “ – Флоренция, Италия, изложба „ Уорд-Насе “ – Ню Йорк, Съединени американски щати и „ Арт Банк “ – Китай. През 2011 година реализира два знакови стенописа в Царево. През 2018г. взе участие в „ Арт шоурум “ – Флоренция, Италия.



В началото на 90-те години – по време на престоите си в Италия и Франция, открива и развива отличителния жанр на своята живопис. Картините му стават дръзка комбинация от живопис, колаж и мозайка. В платната си вгражда естествени материали като разнообразни по тип и цвят пясък, камъни от морския бряг, парчета от мрамор, полускъпоценни камъни, черупки от миди и охлюви. Добавя и антропогенни остатъци: да вземем за пример елементи от принадлежности - неведнъж ръчно направени от занаятчия ковач, части от глинени съдове, елементи от колиета и други Много премислено избира всеки от материалите, които употребява. Грабва от рафта един камък с красива оцветка. Настоява да го огледам. Това камъче, споделя ми, е единствено по себе си изкуство. Погледни цветните жилки и преливането посред им. На какъв брой доста може да ни научи… Вечни каменни хубости, имащи душа, която би трябвало да бъде усетена.


Триптих Нестинари

Питам за пясъка, който е съвсем непрекъснато наличие в картините му. Калин Балев се въодушевява още повече. Дълго ми изяснява символиката на обичания си материал. Как той обитава на земята доста по-дълго от индивида с неговия къс живот. Как първо е бил лава, след това канара, по-късно камък. Как времето го е раздробявало на все по-ситна секта. Докато се трансформира в прахуляк. В частици от безконечния кръговрат на мирозданието. Дори самото му дългоденствие е почтено за почитание, енергично увещава Балев. А ще разберем ли ние индивидите в миналото, какво е видял и осъзнал пясъкът в милионите си години земен път…? Всеки неодушевен материал в картините си художникът третира като живо създание. Като създание с душа, темперамент и достолепие. Като събеседник във философските му търсения.



Техниката, която е изнамерил, е в естетика с тематиките, в които желано дълбае. Сякаш самата техника е еманация на древногръцката и римската митология, както и на другите антични повествования. Чрез пътешествия в Китай има персонален опит и с античното китайско изкуство. Притежава и мостри от изкуството на антична Индия. Вече загатнах, че техниката му ненапълно припомня на мозайка, а мозайката е най-разпространената двуизмерна изобразителна техника в древността. Нюансите на алено и синьо също наподобяват непосредствено наследени от древногръцки и древноримски майстори. Пурпурът на патрициите. Синьото в небесните селения на гръцкия мавзолей. Цветовата сугестия отнася в античния свят. Струи езическа жизнеспособност. Релефност и неравност пък, които произлизат от работната технология, прибавят на формите динамичност и гъвкавост. Сюжетът се зарежда с триизмерни напрежения. С многопластови контрасти. С комплементарни взаимоотношения. Сковаността на плоското е надскочена. Усещаш хаптични изкушения. Иска ти се да пипнеш картината. Да погалиш релефа. Да влезеш в изобразената сцена.


„ Стрелец и Юпитер “

Въобще причудливи са проявленията на тайнствата, които Балев съумява да закодира в платното. Доброто нормално надвива. Пречистен позитивизъм гледа в очите фена като жрец-добряк. Разгадава, с цел да предизвиква. Усмихнато тупа по рамото. Дори да те огледа от време на време малко подигравателно - като от високите небесни сфери. Лесно е, споделя, само че би трябвало да си позволиш да го видиш. То е в сочната мощ на архетипа - не в изпръхналия топос на логиката. В античния подвиг – не в сегашния пост подвиг. В себенадмогването на светеца - не в дребнавостта на скъперника. В себеотдаване – не в чуждоприсвояване. То не е даже толкоз в рационалното, а в… Тук жрецът проговаря на език, друг от човешкия. Калин Балев схваща казаното…





Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР