Африка


Напълно ваксинирани срещу коронавирус чужденци могат да влизат в без

Напълно ваксинирани срещу коронавирус чужденци могат да влизат в без ...

... сега среднодневното увеличение на заразените хора е спаднало до 500 души. Според последните данни на Министерството на здравеопазването на страната, от началото на пандемията са идентифицирани над 278 хиляди заразени, над 206 хиляди са напълно възстановени, 15,9 хиляди души са починали. През изминалия ден 37 души са починали от усложнения.


Управляващата партия „Национален освободителен фронт“ (НФП) спечели предсрочни избори за

Управляващата партия „Национален освободителен фронт“ (НФП) спечели предсрочни избори за ...

... че новите избори ще "отворят врати за младите хора". Според политически коментатори, предсрочните избори са предназначени да вземат предвид редица изисквания на участниците в протестното движение, които от 2019 г. се стремят да приложат фундаментални реформи и да променят управляващия елит. Предишните парламентарни избори в се проведоха през 2017 г.


Световната здравна организация очаква на 19 юни Гвинея да обяви

Световната здравна организация очаква на 19 юни Гвинея да обяви ...

... това постижение и подчерта големия принос на медицинските работници в битката с тази опасна болест. СЗО в сътрудничество с властите на Конго и Гвинея за ограничаване на епидемията от ебола Епидемията от ебола в Демократична република Конго и Гвинея представлява регионален риск, обяви на брифинг директорът на програмата на ...Компанията за добив на диаманти „Дебсуана” обяви, че е открила

Компанията за добив на диаманти „Дебсуана” обяви, че е открила ...

... много за Ботсвана и носи надежда на нацията", каза директорът на „Дебсуана” Линет Армстронг. Най-големият диамант в света - Калинан, е изкопан в Южна Африка през 1905 г. и е с тегло 3 106 карата. Вторият по големина, 1109 карата, е открит в североизточната част на Ботсвана през 2015 г.


Хиляди ентусиасти пристигнаха през последните дни в Квахлати на югоизток

Хиляди ентусиасти пристигнаха през последните дни в Квахлати на югоизток ...

... провинция Квазулу-Натал призова всички, които се намират в Квахлати, незабавно да напуснат района, тъй като напливът от хора увеличава опасността от разпространение на . ЮАР тази година е четвъртата държава в Африка по обем на добив на диаманти. През 2019 г. в страната са произведени 7,18 млн. карата. , ТАСС


Египетски съд потвърди в понеделник смъртните присъди за 12 членове

Египетски съд потвърди в понеделник смъртните присъди за 12 членове ...

... на смърт, а останалите на различни присъди в затвора, включително 10 години за сина на Морси Осама. Правозащитните организации го обявиха за най-смъртоносния инцидент в съвременната египетска история. По това време властите заявиха, че членовете на „Мюсюлмански братя“ са въоръжени и принудителното разпръскване е жизненоважна мярка за борба с тероризма.Десетки хиляди деца с недохранване рискуват да умрат в труднодостъпните

Десетки хиляди деца с недохранване рискуват да умрат в труднодостъпните ...

... разпространеното насилие - се разрастват. Много лидери предупреждават за голяма катастрофа. В четвъртък САЩ и Европейският съюз отправиха молба за по-големи международни усилия за справяне с възникващия глад. Международни организации за помощ многократно се оплакват, че им е отказан достъп до региона от етиопските сили и войски от съседна Еритрея.


Госиаме Тамара Ситоле, на 37 години от ЮАР, счупи световния

Госиаме Тамара Ситоле, на 37 години от ЮАР, счупи световния ...

... Това е уникална ситуация, смята професорът. Ситоле счупи рекорда за най-много деца, родени наведнъж. Досега той принадлежеше на Сисе, която миналия месец роди в Мароко девет деца. Преди нея рекордьор беше американката Надя Сюлеман, която през 2009 г. ражда осем деца, като нейните са били заченати чрез ин витро оплождане.


Въоръжени мъже са причинили смъртта на най-малко 160 души при

Въоръжени мъже са причинили смъртта на най-малко 160 души при ...

... опасения, че жертвите могат да се окажат повече. След новината за нападението президентът на Буркина Фасо Каборе обяви тридневен национален траур, като написа в Туитър, че "трябва да стоим обединени срещу силите на злото". Той определи атаката като "варварска" и заяви, че силите за сигурност се опитват да издирят извършителите.


Лидерът на терористичната група

Лидерът на терористичната група "Боко Харам" в Нигерия Абубакар Шекау ...

... прехваната от специалните служби на Нигерия преговори между ислямисти, ръководителят на групировката Боко Харам Абубакар Шекау е... В края на май The Wall Street Journal, позовавайки се на нигерийски служители и доклади от разузнаването, съобщи, че Абубакар Шекау се е самоубил, за да не бъде заловен от друга терористична група.


Депутатка от Танзания беше изхвърлена от парламента, защото носила дрехи,

Депутатка от Танзания беше изхвърлена от парламента, защото носила дрехи, ...

... Депутатка от Танзания беше изхвърлена от парламента, защото носила дрехи, които били сметнати за непристойни. Депутатката Момба Кондестър Сичвале беше изгонена от председателя на парламента Йоб Ндугай след жалба, изразена от друг депутат заради нейните прилепнали панталони.Близо 500 000 души в Демократична република Конго са останали

Близо 500 000 души в Демократична република Конго са останали ...

... все още не могат да се върнат в домовете си. "Ние подпомагаме непосредствените нужди на разселените хора, но това не е достатъчно", каза Магали Рудо, ръководител на мисията на MSF в ДР Конго. "Имаме нужда от спешна подкрепа на други хуманитарни организации за подпомагане на хората", се казва в съобщението.


Премиерът на Мароко заяви, че ръководените от САЩ многонационални африкански

Премиерът на Мароко заяви, че ръководените от САЩ многонационални африкански ...

... като през април лидерът на фронта Полисарио Брахим Гали беше лекуван в испанска болница от COVID-19. Миналия месец Испания беше изненадана, когато около 10 000 души се втурнаха в малкия си северноафрикански анклав Сеута, докато мароканските граничари не реагираха, което беше оценено като наказателен политически жест от страна на Рабат.


Опит за покушение срещу властта бе извършено в Уганда. Въоръжени

Опит за покушение срещу властта бе извършено в Уганда. Въоръжени ...

... Кисааси на столицата Кампала. Катумба Вамала е генерал, министър на труда и транспорта в правителството на Уганда от 14 декември 2019 г. Преди това, от 17 януари 2017 г. до 14 декември 2019 г., той е бил министър на строителството. По-рано той е бил началник на отбранителните сили на Уганда.


През март световната търговия беше хвърлена в хаос от един

През март световната търговия беше хвърлена в хаос от един ...

... каза пред руска информационна агенция, че "прецедентът в Суец показа колко крехък е всеки маршрут между Европа и Азия" и призова за разработването на алтернативни маршрути като от Северно море. „Разширяването на канала ще улесни спасителните операции, въпреки че не елиминира риска от повторение на инцидента“, допълнва в заключение той.


Южна удължи продължителността на вечерния час и ограничи броя на

Южна удължи продължителността на вечерния час и ограничи броя на ...

... причината за скока на случаите напоследък е увеличаващият се брой на публичните мероприятия, на които не се спазват основните здравни протоколи. В редица провинции на Африка вече е достигнат прагът на третата вълна от епидемията. Рамапоса заяви, че вероятно е въпрос на време цялата страна да влезе в третата вълна.Група въоръжени мъже нападнаха интернат в Западна Нигерия, Тегина, щата

Група въоръжени мъже нападнаха интернат в Западна Нигерия, Тегина, щата ...

... на тази година в различни части на страната. От март досега повече от 600 училища са затворени от местните власти в Северна Нигерия. Студентите от тях бяха преместени в други образователни институции в по-безопасни райони на щатите. В същото време мерките за сигурност са засилени в действащите училища и университети.


В Египет са установени седем случая на гъбичното заболяване мукормикоза,

В Египет са установени седем случая на гъбичното заболяване мукормикоза, ...

... и са били интубирани по-дълго време. Заболяването се среща и при диабетици, които получават големи дози стероиди. Тази гъбична инфекция засяга носоглътката, очите и белите дробове на човека, а в случая на заразените с коронавирус най-често е фатална. Повече от 11 хиляди случая на мукормикоза вече са установени в Индия.


се нуждае от поне 20 милиона дози от ваксината на

се нуждае от поне 20 милиона дози от ваксината на ...

... ваксина срещу COVID-19, включена в списъка за спешна употреба, така че континентът да може да ваксинира поне 10% от населението си до септември 2021 г.“, се добавя в изявлението. Към 26 май Африка е регистрирала над 4,7 милиона случая на коронавирус с близо 130 000 смъртни случая, свързани с вируса.


Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха

Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха ...

... пред "Франс Прес", в кратък телефонен контакт преди прекъсването на линията, че войниците "дойдоха за мен". MINUSMA поиска чрез изявление в Туитър да се запази спокойствие и настоя за незабавното освобождаване на Ндау и Уан. "Тези, които ги държат, ще трябва да отговарят за действията си", предупреди мисията на ООН.


Правителството на Демократична република Конго стартира план за евакуация на

Правителството на Демократична република Конго стартира план за евакуация на ...

... който е част от разлома Албертин, е 3470 м. Известен е със свръхтечната си лава поради специалния си химичен състав. Скоростта на движение на лавата от склоновете на вулкана достига 96 км в час. Едно от най-значимите изригвания на Нирагонго се случи през 1977 г., когато загинаха над 600 души.Според прехваната от специалните служби на Нигерия преговори между ислямисти,

Според прехваната от специалните служби на Нигерия преговори между ислямисти, ...

... активни терористични действия и започна да създава свои бази и в съседни държави. По данни на ООН, от ръцете на терористите на Боко Харам само в Нигерия през последните 10 години са загинали 35 000 човека. През 2013 г. САЩ обявиха награда от 7 млн. долара за залавянето на Шекау.


Лидерът на Абубакар Шекау е тежко ранен, след като се

Лидерът на Абубакар Шекау е тежко ранен, след като се ...

... му са успели да избягат с него в неизвестна дестинация, добави източникът. Втори източник от разузнаването казва, че Шекау е бил критично ранен след взривяване на експлозиви в къщата, където се намирал със своите хора. "Разследваме" тези информации , заяви говорителят на армията на Нигерия Мохамед Йерима за Франс прес.


Египет изпрати 65 тона медицинска помощ до съседна Газа, след

Египет изпрати 65 тона медицинска помощ до съседна Газа, след ...

... Израел, включително дете, според служители от двете страни. Конфликтът рискува да предизвика като ООН заяви, че около 47 000 палестинци са напуснали района, докато над 130 жилищни и търговски сгради в анклава са унищожени. Стачките унищожиха единствената лаборатория за тестване на Covid-19 в Газа, заяви министерството на здравеопазването на територията.


Най-малко девет души са били убити при нападение през уикенда

Най-малко девет души са били убити при нападение през уикенда ...

... информация или ескорт. Пред атаките, принудили над 17 000 души да напуснат домовете си, армията започна операция в северните райони на страната на 5 май. Бедна държава в Западна Африка, Буркина Фасо е обект на джихадистки атаки от 2015 г. насам, с повече от 1300 убити и един милион разселени.


От днес Тунис започна седмица на строги коронавирусни ограничения заради

От днес Тунис започна седмица на строги коронавирусни ограничения заради ...

... болниците се е удвоил почти само за месец, консумацията на кислород се е увеличила четири или шест пъти. COVID-19: Затварят кръчмите в Северна Англия, Италия затяга мерките за пристигащи Британският премиер Борис Джонсън ще нареди затварянето на кръчмите и ресторантите в голяма част от Северна Англия от понеделник като м...Египет ще затвори от утре за две седмици магазини, молове

Египет ще затвори от утре за две седмици магазини, молове ...

... същия период ще бъдат забранени големите събирания и концертите, а плажовете и парковете ще бъдат затворени между 12 и 16 май, съобщи Ройтерс. Египет също ще произвежда руската ваксина Спутник V Египетската фармацевтична компания Minapharm ще произвежда над 40 милиона дози на година от руската ваксина срещу коронавируса Спутник ...


Египетската фармацевтична компания Minapharm ще произвежда над 40 милиона дози

Египетската фармацевтична компания Minapharm ще произвежда над 40 милиона дози ...

... биотехнологиите, като се възползва от огромния международен опит в клетъчното инженерство и аденовирусните векторни технологии на неговото германско дъщерно дружество ProBioGen. Имаме удоволствието да се присъединим към Руския фонд за директни инвестиции в борбата с глобалната COVID-19 пандемия", каза д-р Вафик Бардиси, председател и главен изпълнителен директор на Minapharm. ОЩЕ:


Университетът в Кейптаун потвърди чрез изявление, подписано от неговия заместник-ректорът

Университетът в Кейптаун потвърди чрез изявление, подписано от неговия заместник-ректорът ...

... Унищожени са 650 хектара гора, а повече от дузина исторически сгради в Кейптаун, особено в кампуса на Университета, са сериозно увредени.  Тайната библиотека в тибетския манастир Сакя (СНИМКИ) Библиотеката в тибетския манастир Сакя е открита през 2003 г. Гигантската библиотека съхранява над 84 хил. свитъци. Тя е зазидана в сте...


Президентът на Чад Идрис Деби почина от наранявания, получени по

Президентът на Чад Идрис Деби почина от наранявания, получени по ...

... намира в африканския регион Сахел - един от най-проблемните на континента поради многото терористични формирования в региона и нелегалната миграция. През 2014 г. Франция стартира антитерористичната операция „Бархан“ в региона. Тази мисия се подкрепя от регионалната структура на Сахелската петорка (G5), която включва Буркина Фасо, Мавритания, Мали, Нигер и Чад.


Пътнически дерайлира в провинция Калюбия северно от Кайро. От Министерството

Пътнически дерайлира в провинция Калюбия северно от Кайро. От Министерството ...

... един от влаковете, така и на диспечерите на няколко участъка. На 14-ти април в района на село Миня ал Кам в провинция Шаркия в северната част на страната четири влакови вагона са дерайлирали, вследствие на което 15 души са ранени. По предварителни данни причина за инцидента е станала техническа неизправност.


Почти половината от в 57 страни по света са изправени

Почти половината от в 57 страни по света са изправени ...

... в които има закони, които позволяват на изнасилвача да се ожени за жертвата, за да избегне наказателно обвинение. В него също са изброени 43 държави, които нямат закони, регулиращи изнасилванията в семейни двойки, и се казва, че повече от 30 държави налагат ограничения върху движението на жените извън дома им.


Почти половината от в 57 страни по света са изправени

Почти половината от в 57 страни по света са изправени ...

... в които има закони, които позволяват на изнасилвача да се ожени за жертвата, за да избегне наказателно обвинение. В него също са изброени 43 държави, които нямат закони, регулиращи изнасилванията в семейни двойки, и се казва, че повече от 30 държави налагат ограничения върху движението на жените извън дома им.


Почти половината от в 57 страни по света са изправени

Почти половината от в 57 страни по света са изправени ...

... в които има закони, които позволяват на изнасилвача да се ожени за жертвата, за да избегне наказателно обвинение. В него също са изброени 43 държави, които нямат закони, регулиращи изнасилванията в семейни двойки, и се казва, че повече от 30 държави налагат ограничения върху движението на жените извън дома им.


спря използването на ваксината на JohnsonJohnson за Covid-19 заради потенциални

спря използването на ваксината на JohnsonJohnson за Covid-19 заради потенциални ...

... трябва да започне на 17 май. Досега Южна Африка е осигурила 31 милиона дози от J&J и 30 милиона от Pfizer, които тепърва ще бъдат доставени. Още 1,2 милиона дози ще бъдат дарени от международната организация за споделяне на ваксини Covax и неизвестен брой от Африканския съюз. Още по темата:


Мегакорабът, който блокира Суицкия канал в Египет и спъна световната

Мегакорабът, който блокира Суицкия канал в Египет и спъна световната ...

... кораба на северния и южния вход на канала. Освобождаването на Суецкия канал не означава край на кризата 400-метровият контейнеровоз, който блокира Суецкия канал в продължение на почти седмица, беше преместен, освобождавайки пътя на стотици... Суецкият канал е спечелил малко над 5,7 милиарда долара през 2019/20 фискална година, сочат официалните данни.


Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба

Човечеството може да остане без банани заради силно заразна гъба ...

... населението на Земята наброява повече от 7 милиарда души, нарастващата нужда от храна сред увеличаващото се население на развиващите се страни е основната причина за увеличаването на производството на банани, твърдят от ФАО. По такъв начин човечеството рискува да се лиши от не просто вкусния, но и необходим хранителен продукт.


Група въоръжени отвлякоха 15 пътници от автобус в Нигерия. Инцидентът

Група въоръжени отвлякоха 15 пътници от автобус в Нигерия. Инцидентът ...

... престъпници са нападнали автобуса, с който са се прибирали търговци от пазара в град Джибиа. Бандити освободиха 53 похитени от тях в Нигерия Похитителите са освободили 53 души, включително жени и деца, които заловиха в автобус в Нигерия, съобщиха местните власти, докато десе... Говорителят на полицията потвърди инцидента. , ТАСС


Човешка грешка е основната причина за , в резултат на

Човешка грешка е основната причина за , в резултат на ...

... спиране на влака е действал в нарушение на инструкциите. По време на разследването е установено, че помощник-машинистът на тази влакова композиция е употребявал наркотици - „хашиш и трамадол“. „Следи от наркотични вещества са открити и в кръвта на диспечер на един от участъците на железопътната линия“, показват данните от разследването.


Дванадесет обезглавени тела бяха намерени след нападение на джихадисти миналия

Дванадесет обезглавени тела бяха намерени след нападение на джихадисти миналия ...

... ескалира от 2017 г. Досега са убити на 2600 души, а над 750 000 са избягали в други райони на Мозамбик. Кюрди арестували 53 джихадисти в бежански лагер в Сирия Кюрдските сили заявиха, че са арестували 53 заподозрени членове на групировката "Ислямска държава" в лагер в североизточна Сирия за род...


Бившият президент на САЩ Доналд и редица републикански кандидати и

Бившият президент на САЩ Доналд и редица републикански кандидати и ...

... в цялата страна, съобщи източник на Fox News, като увери, че тази функция ще стартира "скоро". Но технологията не е само за Тръмп, а по-скоро за републиканците и консерваторите в цялата страна. Понастоящем Campaign Nucleus е интегриран с данните на Републиканския национален комитет и платформата за набиране на средства WinRed.


Поредицата от инциденти в Египет, включително хаосът на Суецкия канал

Поредицата от инциденти в Египет, включително хаосът на Суецкия канал ...

... царя“, съобщава Arab News. Потребителите на социалните медии бързо разбраха легендата и вярват, че планираното преместване на мумиите е причина за бедствията. Твърди се, че проклятието, което не прави разлика между крадци и археолози, причинява лош късмет, болест или смърт на всеки, който нарушава спокойствието на мумиите на древен Египет.


Египетският президент предупреди, че огромният проект на Етиопия за язовир,

Египетският президент предупреди, че огромният проект на Етиопия за язовир, ...

... (никой) и не отправям заплаха". Спорът за язовира на Етиопия кипи от около десетилетие и опитите за посредничество многократно се провалят. Адис Абеба обяви миналия юли, че е изпълнила целта си за пълнене на язовдира през първата година и ще продължи с втория етап, независимо дали е налице споразумение. Още:


Френски въздушен удар е убил най-малко 19 цивилни в централната

Френски въздушен удар е убил най-малко 19 цивилни в централната ...

... който за пръв път избухна в северната част на страната през 2012 г., преди да се разпространи в центъра и съседните Буркина Фасо и Нигер. Франция, бившата колониална сила, се намеси в Мали през 2013 г., за да отблъсне джихадистите и сега има около 5100 войници, разположени в регион Сахел.


Корабоплаването през беше възстановено в понеделник, след като заседналият в

Корабоплаването през беше възстановено в понеделник, след като заседналият в ...

... ново предизвикателство, пред което сме изправени. Пилотите ще работят денем и нощем, ние ще работим денонощно, докато не преминат всички кораби”, обяви директорът на държавната агенция за Суецкия канал Осама Рабие. Точно преди седмица 400-метровия товарен кораб заседна диагонално в канала, който е най-прекият морски път между Европа и Азия.


На стадион в най-големия град на , Дар ес Салам,

На стадион в най-големия град на , Дар ес Салам, ...

... с Джон Магуфули се проведоха в цяла Танзания в продължение на шест дни. След събитията на стадиона в Дар ес Салам властите взеха специални мерки за сигурност, а тълпите бяха избегнати в други градове. Магуфули е погребан на 26 март в родния си град Чато в северозападната част на Танзания.


400-метровият контейнеровоз, който блокира Суецкия канал в продължение на почти

400-метровият контейнеровоз, който блокира Суецкия канал в продължение на почти ...

... продължат много по-дълго. „Дори когато каналът започне да функционира, пулсационните ефекти върху глобалния капацитет и оборудване са значителни и блокирането вече е довело до редица допълнителни смущения и закъснения в глобалното корабоплаване, което може да отнеме седмици, може би месеци, за да се завърне нормалния ритъм “, казаха от компанията.


е преместен и движението през вече е възстановено, предаде Ройтерс,

е преместен и движението през вече е възстановено, предаде Ройтерс, ...

... обявиха, че съоръжението ще работи 24 часа в денонощието, за да се изчисти натрупалия се трафик от стотици кораби. Техните прогнози са, че за връщане на нормалното функциониране ще са необходими три дни и половина. Контейнеровоз „Евър Гивън“, който блокираше Суецкия канал близо седмица, започна да се движи по-рано днес.


Фармацевтичната група съобщи, че е сключила договор с Африканския тръст

Фармацевтичната група съобщи, че е сключила договор с Африканския тръст ...

... от БГНЕ... Африканският съюз планира да купи до 600 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 с помощта на Африканския тръст. Броят на заразените от коронавирус на Черния континент са над 4 милиона души, от тях са починали 108 хиляди. Най-голям брой заразени има в ЮАР, Мароко, Тунис, Египет и Етиопия. 


Корабоплаването в ще се възобнови след като големият контейнеровоз бъде

Корабоплаването в ще се възобнови след като големият контейнеровоз бъде ...

... канал и в продължение на 5 дни блокираше движението по тази важна морска магистрала. С помощта на 17 буксира той беше изваден от това състояние рано тази сутрин. В момента на северния и южния вход на канала са се образували големи опашки от чакащи кораби – около 400 на брой. 


"Ever Given" - огромният контейнеровоз, който блокира Суецкия канал в ...

... но само толкова. Засега операцията по пускане на движението там все още ня... Информацията беше потвърдена и от източник на АФП на място. Вече има видеа и в социалните мрежи. Освобождаването на кораба е станало, като Суецкият канал е подкопан допълнително. Очаква се скоро морският път да бъде напълно освободен.


Разтоварването на кораба

Разтоварването на кораба "Ever Given", който заседна в Суецкия канал, ...

... Европа и Азия, без да заобикалят африканския континент. Каналът е дълъг 160 километра, широк до 250 метра и дълбок до 20 метра. Идват ли по-скъпи стоки заради блокадата в Суецкия канал? Освобождаването на Суецкия канал ще се проточи с дни, вероятно поне до следващата сряда. Неочакваната блокада, предизвикана от засядане...


Няма загинали или пострадали български граждани при влаковата катастрофа в

Няма загинали или пострадали български граждани при влаковата катастрофа в ...

... лв. допълнително за обезпечаване на изборния процес Правителството одобри Постановление за изменение на Постановление № 41 на Министерския съвет от 4 февруари 2021 г. за приемане на план-... По информация на египетските власти при инцидента са загинали повече от 30 души, а десетки други са ранени. Сред тях няма чужденци.


Броят на ранените при в Египет достигна 108 души, съобщи

Броят на ранените при в Египет достигна 108 души, съобщи ...

... скоро време да възстановят трафика. Президентът на Египет Абдел Фаттах ас-Сиси изрази съболезнования до семействата на загиналите и разпореди отговорните институции да предприемат всички необходими мерки за разследването на инцидента и да предоставят адекватна компенсация на близките на жертвите. Държавният глава обеща всички виновни за трагедията да понесат заслужено наказание.


32-ма човека загинаха и най-малко 66 са ранени след сблъсък

32-ма човека загинаха и най-малко 66 са ранени след сблъсък ...

... Тексас, съоб... Генералната прокуратура на Египет започна незабавно разследване на катастрофата, а министърът на транспорта Камел ал-Вазир за задържат машинистите на двата влака. Създадена е специална комисия от следователи, която ще работи лично под контрола на премиера Мустафа Мабдули. Заради катастрофата движението на влаковете в южно направление е спряно напълно. 


32-ма човека загинаха и най-малко 66 са ранени след сблъсък

32-ма човека загинаха и най-малко 66 са ранени след сблъсък ...

... Тексас, съоб... Генералната прокуратура на Египет започна незабавно разследване на катастрофата, а министърът на транспорта Камел ал-Вазир за задържат машинистите на двата влака. Създадена е специална комисия от следователи, която ще работи лично под контрола на премиера Мустафа Мабдули. Заради катастрофата движението на влаковете в южно направление е спряно напълно. 


Фермерите около тихия тропически град Цанийн се борят с напастта

Фермерите около тихия тропически град Цанийн се борят с напастта ...

... ... Няколко ферми в района бяха принудени да намалят сигурността миналата година, за да компенсират загубите, свързани с коронавируса, което поражда допълнителна загриженост относно партидата до 2021 г. Агентите по сигурността се опасяват, че кражбите, които и без това влошиха бедността и безработицата преди пандемията, ще влошат нещата още повече. 


Коморските острови завършиха при нулево равенство срещу Того, което прати

Коморските острови завършиха при нулево равенство срещу Того, което прати ...

... квалификация Алжир в група Н доведе до класиране за Зимбабве, надиграл Ботсвана с 1:0. От група J прогресираха Тунис и Екваториална Гвинея. Тунизийците надвиха Либия като гост с 5:2, като това бе първо домакинство за либийците пред фенове след седемгодишната забрана поради насилието по време на режима на Муамар Кадафи.


Блокиралият Суецкия канал контейнеровоз продължава з. Ето едно мнение на

Блокиралият Суецкия канал контейнеровоз продължава з. Ето едно мнение на ...

... в морето всекидневните му разходи са много големи и с всеки ден изяждат договорените приходи от фрахта. Всичко това ще породи реакция на засегнатите страни. Интересно ще бъде да видим каква. Цените на транспортните услуги и горивата вече се покачват. А обикновено, когато това стане, всичко останало също тръгва нагоре".


Във връзка с пандемията на коронавируса, въоръжените конфликти и изменението

Във връзка с пандемията на коронавируса, въоръжените конфликти и изменението ...

... масов глад с милиони жертви: прекратяване на военните действия, подобряване на достъпа до най-уязвимите общности и увеличаване на даренията. По-рано този месец двете агенции призоваха страните да дадат 5,5 милиарда долара за предотвратяване на глада чрез разпространение на хуманитарна хранителна помощ, директно финансиране и други спешни мерки, съобщи The Guardian.


Неизвестен мъж отвлече пътнически самолет на летището в Нуакшот в

Неизвестен мъж отвлече пътнически самолет на летището в Нуакшот в ...

... над 40 ранени при буря, придружена със силни дъждове. Тя започна в понеделник в южната част на Мавритания, ... По информация на местните медии, мъжът контактува с властите на английски език и е заявил, че е американец. Засега не е известно, какви са исканията му. На летището са пристигнали подкрепления.


Новото правителство на единството на Либия призова в четвъртък за

Новото правителство на единството на Либия призова в четвъртък за ...

... на ООН Антониу Гутериш "остава дълбоко загрижен", че "чужди елементи" продължават да действат в Либия, пише той в ... "Повтарямена всички наемници от Либия и то незабавно", заяви либийският външен министър Найла ал-Мангуш на пресконференция в Триполи. Към него се присъединиха пристигналите в страната нейните френски, германски и италиански колеги.


Това е корабът, който породи хиляди мемове, като в четвъртък

Това е корабът, който породи хиляди мемове, като в четвъртък ...

... корабът - в поредица от ходове, които не са потвърдени като умишлени – очертава очертанията на гигантски пенис във водата. И накрая, много онлайн потребители споделиха страницата за отзиви на клиентите на Amazon за книгата „Как да избегнем огромни кораби“, с надпис: „Здравей, библиотека Суецки канал, как мога да помогна?“.


Външните министри на Германия, Италия и Франция се срещнаха с

Външните министри на Германия, Италия и Франция се срещнаха с ...

... и италианския идва 10 дни след сформирането на временно правителство, което ще управлява Либия засега и ще подготви страната за провеждането на изборите през декември. Новият премиер на Либия положи клетва Новият премиер на Либия Абдул Хамид Дбейба положи клетва, съобщи АФП. Ръководителят на правителството на националното съгласие (ПНС) н...


Контейнеровозът, заседнал на Суецкия канал, все още не е изтеглен

Контейнеровозът, заседнал на Суецкия канал, все още не е изтеглен ...

... м, което позволява най-големите кораби в света, включително петролни танкери, да преминават през него. Годишният товарен трафик надхвърля 1 милиард тона. Новият Суецки канал заплашва екосистемата на Средиземно море Откритият преди дни нов Суецки канал Между Червено и Средиземно море поставя екологични въпроси. Докато власти и политици се радват, ч...


Броят на гладуващите вероятно ще нарасне в повече от 20

Броят на гладуващите вероятно ще нарасне в повече от 20 ...

... година. Други страни, определени като най-тежките горещи точки на глад, са Буркина Фасо, Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Хаити, Судан и Сирия. Ливан - икономическа криза, глад и престъпления Ливан е затънал в икономическа криза, белязана от рязък спад на валутата и галопираща инфлация. Всички тези фактори оставиха почти поло...


Броят на гладуващите вероятно ще нарасне в повече от 20

Броят на гладуващите вероятно ще нарасне в повече от 20 ...

... година. Други страни, определени като най-тежките горещи точки на глад, са Буркина Фасо, Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Хаити, Судан и Сирия. Ливан - икономическа криза, глад и престъпления Ливан е затънал в икономическа криза, белязана от рязък спад на валутата и галопираща инфлация. Всички тези фактори оставиха почти поло...


Суецкият канал в Египет е блокиран от голям товарен кораб,

Суецкият канал в Египет е блокиран от голям товарен кораб, ...

... към Средиземно море. Той е построен през 2018 г. и се експлоатира от транспортната компания "Evergreen Marine". Суецкият канал пресича Суецкия провлак в Египет. Дълъг е около 193 км и включва три естествени езера. Водният път свързва Средиземно море с Червено море, осигурявайки най-късата морска връзка между Азия и Европа.


Жена и четири деца загинаха, стъпкани в тълпата по време

Жена и четири деца загинаха, стъпкани в тълпата по време ...

... Според опозицията Магуфули, който в продължение на месеци твърдеше, че пандемията от коронавирус в Танзания е победена с молитви, отказвайки мерки като маски или ограничения, е починал от коронавирус. Официално потвърждение дали Магуфули е починал от COVID-19 няма, танзанийските власти съобщиха единствено, че той е имал проблеми със сърцето. Още:


Властите на Южноафриканската република (ЮАР) са продали партида от 1

Властите на Южноафриканската република (ЮАР) са продали партида от 1 ...

... е да ваксинира 67%, или 40 милиона жители на страната до края на тази година, за да постигне стаден имунитет срещу коронавирус в страната. Към днешна дата републиката има най-голям брой заразени с коронавирус сред всички африкански държави - 1 533 961. От тях 51 724 души са починали./ БГНЕС