Срещата на върха на Африканския съюз (АС), която се проведе

...
Срещата на върха на Африканския съюз (АС), която се проведе
Коментари Харесай

Лидерите на Африканския съюз осъдиха вълната от преврати на континента

Срещата на върха на Африканския съюз (АС), която се организира в етиопската столица Адис Абеба, осъди поредицата от държавни преврати, провокирани от военни протести, почнали на континента преди две години. Това съобщи на конференция комисарят на Апелативен съд по политическите въпроси, мира и сигурността Банколе Адеойе, представен от Франс прес.

" Африканските водачи недвусмислено осъдиха вълната от противоконституционни смени на държавни управления. Африканският съюз няма да толерира военни под каквато и да е форма “, съобщи той, предава " Фокус ".

Той отбелязва, че в никакъв случай не е имало обстановка в историята на Африканския съюз, когато за 12 месеца, заради завладяване на властта от военните, участието на четири страни е било прекъснато: Мали, Гвинея, Судан и Буркина Фасо.
свързани новини3939на 08.09.20212159на 06.09.2021
На собствен ред ръководителят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат в речта си на срещата на върха сподели, че е пометена от пагубна вълна от държавни преврати.

“Несъмнено има причинно-следствена връзка сред тези и разширението на терористичната активност, най-вече в района на Сахел “, акцентира той.

По време на срещата на върха при закрити порти се организира специфична среща на водачите на африканските страни, отдадена на създаването на взаимни стъпки за противопоставяне на държавните на континента. Това се отнася на първо място за Западна Африка, където от лятото на 2020 година военните се разпалиха и завзеха властта в Мали, Гвинея и Буркина Фасо.
свързани новини2132на 28.06.2021
Този месец в Гвинея-Бисау беше осъществен опит за държавен прелом, само че той беше осуетен благодарение на специфични елементи, които останаха лоялни към новоизбрания президент на страната.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР