Археолози, работещи в Оман са открили каменна настолна игра, която

...
Археолози, работещи в Оман са открили каменна настолна игра, която
Коментари Харесай

В Оман откриха прототип на таблата на 4000 години

Археолози, работещи в Оман са разкрили каменна настолна игра, която евентуално е била известна преди към четири хиляди години, оповестява Daily Mail.

Разкопките са осъществени в долината Кумайра на мястото на антично населено място под управлението на специалисти от Варшавския университет и министерството на туризма на Оман.

Артефактът е открит в руините на сграда. На игралното поле учените разпознават тринадесет квадрата с хлътналост в центъра. Според Пьотр Белински, началник на разкопките и археолог от Варшавския университет, сходни находки са " голяма необичайност ".
Човешки остатъци с редки малформации откриха археолози в чепеларска пещера (СНИМКИ)
Археолози откриха антични човешки остатъци с редки малформации в пещера „ Чая “, покрай Чепеларе. Открити са голям брой живот...
Прочети повече
" Най-известният образец за сходна игрална дъска е открит в антично гробище в Ур (на територията на сегашен Ирак) ", акцентира Белински и прибавя, че сходни " настолни игри " са откривани в Индия, някогашна Месопотамия и Източното Средиземноморие.

Въпреки че разпоредбите на играта са изгубени, специалистите считат, че тя най-вече наподобява на актуалната табла.

Двамата играчи са хвърляли зарове, с цел да слагат всички свои чипове на дъската и да ги отстранен от " полето ", преди този момент да е направил съперникът им. Както и в играта на табла, те могат да " блокират " фигурите на съперника.

Разкопките в долината Кумайра са в ход от 2015 година През това време учените са разкрили руини и артефакти от най-малко пет разнообразни археологически интервала, в това число от желязната ера, написа БГНЕС.

Още от АФРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР