Либия се озова отново с двама премиери, което показва колко

...
Либия се озова отново с двама премиери, което показва колко
Коментари Харесай

НАПРЕЖЕНИЕ В МАГРЕБА: Либия се оказа с двама премиери

Либия се озова още веднъж с двама министър председатели, което демонстрира какъв брой огромно е напрежението в страната, в която сигурността е подкопана от битки за власт и политически безпорядък, предадоха международните организации.

Парламентът, заседаващ в Тобрук, избра авторитетният някогашен министър на вътрешните работи Фатхи Башага за нов краткотраен министър председател на страната. Настоящият краткотраен министър председател Абдел Хамид Дбейба обаче сподели, че няма да признае вота и остава министър председател. Пред телевизия " Ал Ахрар " той съобщи, че обмисля показване на пътна карта за разрешаване на политическата рецесия в страната, като фокусът на тази самодейност ще бъде създаването на законопроект за изборите за парламент. Той изрази подготвеност да се отдръпна от конкуренцията за президент, с цел да може самодейността му да успее, съобщи Ройтерс. Дбейба дефинира избирането на краткотраен министър председател от Народното събрание в Тобрук като още един опит за навлизане в Триполи със мощ. Дбейба разяснява и стрелбата по кортежа му ден преди този момент и сподели, че двама наемници са се пробвали да го убият.
свързани новини2011на 25.08.2014
Същевременно Башага към този момент дойде на летището " Митига " край Триполи. Той даде обещание да отвори нова страница в историята на Либия, като протегне ръка за всичик и благодари на Дбейба за свършената работа. Башага сподели, че ще образува ново държавно управление в идните 15 дни, добавя ТАСС.

Парламентът в Тобрук твърди, че държавното управление на Дбейба към този момент не е настоящо, откакто се провали опцията за производство на избори през декември предходната година. Организация на обединените нации обаче съобщи, че продължава да възприема Дбейба за краткотраен министър председател на Либия, съобщи Франс прес.

След свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 година Либия се раздели на две. В разгара на гражданската война тя имаше двама министър председатели от 2014 до 2016 година След години на спор държавното управление на Дбейба бе формирано преди година под егидата на Организация на обединените нации, с цел да извърши прехода към изборите. Те обаче бяха отсрочени за незнайна дата.

Башага беше претендент за президент. Когато стана ясно, че изборите може да бъдат отсрочени, той се сближи с представители на либийския Изток, пътува до Бенгази и се срещна с фелмаршал Халиф Хафтар. Така се стигна и до избирането му за министър председател от Народното събрание в Тобрук.

Освен министър председател Народното събрание в Тобрук гласоподава и за удължение на мандата си с 14 месеца. Този мандат на доктрина бе изминал през декември.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР