Тропическата буря Ана е отнела живота на най-малко 34 души

...
Тропическата буря Ана е отнела живота на най-малко 34 души
Коментари Харесай

37 жертви на тропическа буря в Мадагаскар и Мозамбик

Тропическата стихия " Ана " е лишила живота на минимум 34 души в Мадагаскар и трима души в Мозамбик, а в Малави е прекъснала електрозахранването, оповестиха във вторник управляващите в трите страни, представени от Агенция Франс Прес.

Бурята, която се образува над източния бряг на най-големия африкански остров Мадагаскар, донесе проливни дъждове, които провокираха наводнения и кални свлачища в столицата Антананариво.

Последният отчет на мадагаскарската организация за ръководство на бедствията от вторник демонстрира, че от предходната седмица насам са починали 34 души, а близо 65 000 са останали без заслон.

Няколко ниско ситуирани квартала на столицата остават в положение на нараснала подготвеност и през нощта е почнала незабавна евакуация.

" В момента сме в развой на евакуация на хората от наводнените региони ", съобщи пред Агенция Франс Прес Джон Разафимандимби - шеф на избавителното звено в организацията за ръководство на бедствията.

От другата страна на Индийския океан бурята доближи континенталната част на Африка в понеделник, като донесе проливни дъждове и мощни ветрове в централните и северните региони на Мозамбик.

Във вторник управляващите в Мозамбик оповестиха, че трима души са починали, а минимум 66 са ранени.

По данни на Националния институт за ръководство на риска от бедствия, до момента са наранени над 3 800 души, а през нощта са разрушени клиника и 16 учебни класни стаи.

Организация на обединените нации предвижда, че бурята ще аргументи огромни наводнения, ще докара до изселването на хора и ще повреди инфраструктурата.
Ураганите през XXI век ще се изместват от ден на ден на север
Тропическите урагани и тайфуни през този век ще се изместят в региони на северните ширини. Причината е световното стопляне, са откри...
Прочети повече
Бурята евентуално ще засегне " мощно уязвимо население, което към този момент е потърпевшо от предходни естествени бедствия и спорове в Северен Мозамбик ", се споделя в обновена информация на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

Според оценки на държавното управление и организациите на Организация на обединените нации 500 000 души могат да бъдат наранени в провинциите Нампула, Замбезия и Софала в Мозамбик.

В прилежащо Малави през нощта против понеделник бурята потопи множеството елементи на страната в мрак, откакто неочаквани наводнения покачиха равнището на водата и принудиха електрическата компания да изключи генераторите си.

" Нашето произвеждане зависи от равнището на водата, а сега равнището е прекомерно високо, с цел да можем да пуснем машините. Твърде рисковано е ", съобщи пред Агенция Франс Прес Мозес Гваза, представител на електроснабдителната компания Electricity Generation Company.

В обновено известие от вторник сутринта компанията съобщи, че стартира да възвръща производството на електрическа енергия. 

Още от АФРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР