Военните завзеха властта в Буркина Фасо, като отстраниха президента Рок

...
Военните завзеха властта в Буркина Фасо, като отстраниха президента Рок
Коментари Харесай

Военните в Буркина Фасо взеха властта в свои ръце

Военните завзеха властта в Буркина Фасо, като отстраниха президента Рок Марк Кристиан Каборе, заяви в понеделник новинарският портал leFaso. Той беше определен за първи път през 2015 година, само че се сблъска с възходящ яд поради неспособността си да спре бруталния джихадистки спор, предава БГНЕС.

Кризата в Буркина Фасо стартира в неделя, когато бунтовниците желаеха уволняване на висшия боен състав и повече запаси за битка с ислямисткото въстание. В понеделник армията разгласи по държавната телевизия, че е завзела властта и е затворила границите на страната.
10 цивилни африканци убити от джихадисти
Най-малко 10 цивилни бяха убити при нахлуване на джихадисти в западноафриканската страна Буркино Фасо, оповестиха източници от сигурност...
Прочети повече
Група от 14 военни излязоха в ефир по държавната телевизия и оповестиха прехвърлянето на властта в страната на " Патриотичното придвижване за отбрана и възобновяване " – конструкция, ръководена от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба.

Военните оповестиха прекратяване на конституцията, разформироване на държавното управление и Народното събрание, затваряне на сухопътните и въздушните граници на страната. В цялата страна е въведен полицейски час, който работи от 21:00 до 05:00 часа. Новинарският портал Burkina24 заяви, че 41-годишният подполковник Дамиба е подписал документа с всички тези решения. Военните споделиха още, че завземането на властта е осъществено без принуждение, всички арестувани са на безвредно място. Към момента местоположението на Каборе не се разкрива.

Военният прелом в Буркина Фасо в понеделник стана следващият в Западна Африка и разкъсвания от спорове Сахел, където армиите все по-често смъкват гражданските администрации заради тяхната хипотетична неефективност.

Буркина Фасо се причисли към редиците на няколко страни в района, които в този момент се ръководят от военни хунти. В прилежащо Мали полковник Асими Гойта смъкна през август 2020 година от власт определения президент Ибрахим Бубакар Кейта. След това той смъкна гражданската администрация през май предходната година с втори прелом. Армията на Гвинея също смъкна определения президент Алфа Конде през септември 2021 година
Чудовищен терористичен акт в Буркина Фасо, с най-малко 160 жертви
Въоръжени мъже са предизвикали гибелта на минимум 160 души при нахлуване над село в северната част на Буркина Фасо. Това е най-тежката а...
Прочети повече
Чад също се ръководи от хунта, ръководена от Махамат Идрис Деби Итно, военачалник от армията, който завзе властта през април предходната година, откакто татко му - някогашният водач на страната от Сахел - беше погубен на бойното поле. Заговорниците оправдават дейностите си, като акцентират дълбоката дисфункция на администрациите, които смъкват.

В Гвинея Конде беше свален от власт след месеци на разрастващо се неодобрение, в това число смъртоносни митинги против ръководството му. Като причина за завземането на властта в Мали армията уточни " потъпкването " на гражданските права, както и необятно публикуваната корупция. В Сахел пучистите постоянно се базират на неуспехи в преодоляването на джихадисткия спор.

Ислямистките бойци опустошават огромна част от обширния полусух район, водейки въстание, което за първи път избухна в Мали през 2012 година, след което се популяризира в Буркина Фасо и Нигер.

Въпреки интернационалната поддръжка, бедните страни от Сахел се борят да овладеят насилието.
Джихадисти убиха девет души в Буркина Фасо
Най-малко девет души са били убити при нахлуване през уикенда в неспокойните северни региони на Буркина Фасо, за което са упрекнати джиха...
Прочети повече
Още от АФРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР