Може да изглежда странно, но в пустинята Сахара периодично вали

...
Може да изглежда странно, но в пустинята Сахара периодично вали
Коментари Харесай

Защо вали сняг над пустинята Сахара

Може да наподобява необичайно, само че в пустинята Сахара от време на време вали сняг. Нека поговорим за факторите, които са създали това събитие допустимо.

Сахара е най-голямата пясъчна пустиня в света. Тя обгръща 11 северноафрикански страни: Алжир, Египет, Либия, Мавритания, Мали, Мароко, Нигер, Западна Сахара, Судан, Тунис и Чад. Граничи с Атлантическия океан на запад, Червено море на изток, Средиземно море на север и саваната Сахел на юг.

Последният път, когато в Сахара е валял сняг, е януари 2022 година И това събитие е резултат от стичане на няколко условия.

За да се образува сняг, са нужни две условия: ниска температура и мокър въздух. Въпреки, че в Сахара може да има температури над 50°C денем, през нощта става доста студено поради пясъка, който се охлажда бързо, и неналичието на облаци в небето. Най-ниската температура от -14°C е записана в Алжир през януари 2005 година През зимата студен и мокър въздух нахлува на територията на Северна Сахара от Атлантическия океан и Средиземно море. Това води до увеличение на зимните превалявания по границата със Сахара.
свързани новини12298на 22.01.2022
В същото време над планинската верига Сахарски Атлас (това е най-източната част на Атласките планини) издигащият се въздух се охлажда и кондензира, вследствие на което влагата може да замръзне и да образува ледени кристали, които по-късно падат под формата на сняг.

Ако такива превалявания паднат върху пясък, който към момента не се е затоплил, тогава хората стават очевидци на любопитен феномен - сняг в пустинята.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР