Скрита в обгорена структура близо до река Нил в Асуан,

...
Скрита в обгорена структура близо до река Нил в Асуан,
Коментари Харесай

УНИКАЛНА ГРОБНИЦА: Откриха още 30 мумии в Египет

Скрита в обгорена конструкция покрай река Нил в Асуан, Египет, археолозите се натъкват на входа на 2000-годишна фамилна гробница с 30 в нея. Те били на друга възраст, в това число няколко възрастни хора с артрит, деца и новородено бебе, написа уеб сайтът LiveScience.

Въпреки че откривателите към момента не са датирали гробницата, те подозират, че едно семейство е погребвало мъртвите си в нея в продължение на епохи.

Според Патриция Пиачентини, професор от университета в Милано, египтолог и началник на разкопките, погребенията най-вероятно са осъществени по време на Птолемеевия и римския интервал - от първи век преди Христа до втори или трети век след Христа.
свързани новини9379на 15.11.20209203на 21.10.2019
Тази нова гробница е една от над 300-та неотдавна открити към Мавзолея на Ага Хан, конструкция от розов гранит, издигната през 20-ти век, която се намира на върха на рид по течението на река Нил.

Но, до момента в който множеството от другите гробници са открити подземен или вкопани в скалисти хълмове, тази съответна гробница е неповторима с това, че е открита в по-голяма надземна конструкция, която съгласно откривателите евентуално е била употребена като място за жертвоприношение.

" Изглежда, че заради разположението си в долината тази постройка е била употребена като свещено място, където са били осъществявани жертвоприношения на бога на плодородието Хнум, който е бил изключително уважаван в Асуан ", разяснява Пиачентини. - Кой по-добре от него би могъл да обезпечи безконечен живот на тези, които почиват в този некропол? ". В гробницата са открити още ритуални предмети и украшения.

Ръководителят на разкопките означи, че към момента би трябвало да проучват находките, с цел да открият възрастта им и да открият други детайлности.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР