Наказателният съд в Кайро издаде смъртна присъда в неделя на

...
Наказателният съд в Кайро издаде смъртна присъда в неделя на
Коментари Харесай

Египет осъди на смърт ислямистки лидер

Наказателният съд в Кайро издаде смъртна присъда в неделя на Махмуд Иззат, един от водачите на ислямистката терористична асоциация " Мюсюлмански братя ", неразрешена в Египет, за шпионаж в интерес на палестинската екстремистка формация ХАМАС. Това заяви новинарският портал Al-Masry Al-Youm.

При преразглеждането на делото за шпионаж в интерес на непозната страна съдът разгласи същата присъда, която беше постановена преди няколко години и по-късно обжалвана от наказаните. Съдиите признаха Иззат и група други упрекнати деятели на сдружението за отговорни, че " имат връзки с непознати организации отвън страната за осъществяване на терористични актове в нея ". Иззат е заместител на духовния ментор на " братята " (муршид) Мохамед Бадия. Дълго време той бе считан за настоящ муршид, откакто Бадия беше задържан и по-късно неведнъж наказан на гибел и пожизнен затвор (25 години в Египет). И по този начин, през април тази година той беше наказан на пожизнен затвор за подбудителство към принуждение през 2013 година по време на безредиците в Кайро и други градове в страната, избухнали, откакто военните смъкнаха ислямистите от власт.
Ирини Зикидис подсети кои са Мюсюлмански братя и проучва конверегенцията сред исляма и либерализма
" За първи път писах за Мюсюлмански братя още през 2014, в подтекста на войната в Сирия. Тогава прогресивните демократични медии и журналис...
Прочети повече
След това правосъдните управляващи на страната изнесоха стотици смъртни и дълготрайни присъди, в това число доживотни, засягащи както елементарните членове на „ Мюсюлманските братя ”, по този начин и водачите на асоциацията. Срещу тях са повдигнати голям брой обвинявания, от подстрекаване към принуждение, преднамерено ликвидиране и изтезания, до бягство от пандиза и шпионаж. Редица заведени каузи против тях бяха изпратени за преразглеждане, някои присъди бяха смекчени или изцяло анулирани.

През юни 2015 година Махмуд Иззат беше измежду 13-те водачи на " братята ", наказани от египетски съд на смъртно наказване по дело, обвързвано с държавна измяна и шпионаж. По-рано се смяташе, че той се укрива или в Турция, или в линията Газа, а в края на август предходната година египетските управляващи оповестиха задържането му в Кайро.

Още от АФРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР