Хиляди суданци се събраха в столицата Хартум вчера, за да

...
Хиляди суданци се събраха в столицата Хартум вчера, за да
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Судан по повод годишнината от революцията

Хиляди суданци се събраха в столицата Хартум през вчерашния ден, с цел да отбележат третата годишнина от националното въстание, което смъкна от власт дългогодишния президент Омар ал-Башир. Демонстрантите развяваха плакати, осъждащи неотдавнашното политическо съглашение сред министър-председателя Абдала Хамдок и военните.

" Никакви договаряния ", " Никакво партньорство " и " Не на военното ръководство " бяха измежду плакатите, размахвани от протестиращите в суданската столица, съгласно кореспондент на Анадолската организация на място.
Барикади по улиците на Хартум против преврата в Судан
Судански протестиращи против преврата издигнаха барикади в столицата Хартум. Това се случва единствено ден след бруталното потушаване на всеобщ...
Прочети повече
На 19 декември 2018 година в цялостен Судан избухнаха митинги против утежняването на икономическите условия в страната, което принуди военните да отстранят Башир от власт през април 2019 година Преди митингите в неделя началникът на армията Абдел Фатах ал-Бурхан удостовери уговорката си към демократичния преход в Судан.

" Ще продължим с дух и увереност да изпълняваме настояванията на декемврийската гражданска война... с оглед построяването на гражданска страна ", съобщи той в тирада по малкия екран. От своя страна Хамдок отбрани политическото съглашение с военните и прикани за помиряване и консенсус в Судан.

На 25 октомври военните уволниха преходното държавно управление на Хамдок и оповестиха изключително състояние поради раздорите сред политиците и военните. Хамдок беше възобновен на поста си на 21 ноември по силата на съглашение с Абдел Фатах ал-Бурхан, шеф на суданската войска, с което се целеше да се позволи политическата рецесия, която заплашваше да подкопае прехода на Судан към народна власт.

Още от АФРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР