Изригването на вулкана на остров Тонга и последващото цунами са

...
Изригването на вулкана на остров Тонга и последващото цунами са
Коментари Харесай

Цунамито от Тонга причини масови разливи на танкери с нефт

Изригването на вулкана на остров Тонга и последващото цунами са причина за всеобщи разливи на кораби с петрол по целия свят. Особено показателно за разрушителното злополучие е преобръщането на транспортен съд на към 6600 благи от мястото на случая на пристанище в Перу, което е породено от големите талази в Тихия океан.

Десетки риболовци стачкуваха пред основната петролна рафинерия в Перу La Pampilla, която преработва към 117 000 барела дневно и се ръководи от испанската компания Repsol. Кораб под италиански байрак е товарил петрола в La Pampilla, когато мощните талази са предизвикали превръщане на кораба и разлив на голямо количество петрол в океана.

Министърът на околната среда на Перу Рубен Рамирес заяви, че към 6000 барела нефт са били разляти в региона, който е богат на морско биоразнообразие. Инцидентът се третира като екологична злополука. Петдесет служащи от компании, които работят за Repsol, дни наред отстраняват разлетия на сушата нефт.

Хуан Карлос Риверос, биолог и теоретичен шеф в Перу на Oceana - организация, отдадена на опазването на международните океани - сподели, че типовете, най-засегнати от разлива, са птици гуано, чайки, рибарки, морски лъвове и делфини.
Зрелищното изригване на вулкана в Тонга бе видно и от Космоса (ВИДЕО)
Подводен вулкан изригна наоколо до тихоокеанското кралство Тонга, предизвиквайки цунами с височина 1,20 метра и суматоха измежду население...
Прочети повече
„ Разливът визира и главния източник на самун за риболовците, защото достъпът до техните обичайни риболовни зони е стеснен, а и цели типове се замърсяват или умират “, сподели Риверос.

Агенцията за екологична оценка и правоприлагане на Перу пресмята, че 18 000 квадратни метра плаж на тихоокеанското крайбрежие на Перу са били наранени от разлива.

Трима души починаха в Тонга, в това число английски жител, а множеството от домовете на по-малките острови бяха " изцяло разрушени " от цунамито, което последва след изригването на подводен вулкан в събота.



Още от АФРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР