Застраховане, банков бизнес, енергетика са водещите отрасли във втората по

...
Застраховане, банков бизнес, енергетика са водещите отрасли във втората по
Коментари Харесай

В Икономистът говори: Сватбеният бизнес с кино измести технологиите в Индия

Застраховане, банков бизнес, енергетика са водещите браншове във втората по величина страна в света. След тях се подрежда не какво да е, а сватбите. Бизнес за милиарди, който измества производството на коли, стомана и технологиите. Тази тематика избра за рубриката „ Икономистът приказва по Дарик Югоизток “ проф. доктор Милен Балтов.

Продуцент на филми за сватби

новата специалност, която изкарва нескрито благосъстоянието на тази промишленост и нейните размери в Индия. В началото на този месец индийски продуцент изплакал, че

не знае къде се намира.

Буквално. Това станало откакто за по-малко от година му се наложило да посети 65 места по света, поради създаването на сватбени филми. Хонорарът му дневно възлиза на сумата от 5000 до 50000 $. В тази сума не влизат разноските по филмовото снимане. А самият филм се прави в границите на две, три седмици.

И в случай че през 2022 година победител по брой търсения в мрежата е думата инфлация, то в Индия думата рекордьор е женитба.

Сайтът за сватосване Martimoni.com

генерира годишно 58 млн. $ от своите 850000 клиенти, а борсата го е оценила на 60 млн. $. И в случай че тези данни не са задоволителни, то за ползата към сватбените филми приказват и рекордните 19 милиона гледания на брачен филм в youtube, освен това ползата е регистриран единствено два месеца след качването му в канала за видео споделяния.

Освен, че е скъпо, доходно и любопитно, начинанието изисква и сериозен екип. По плана – женитба работят сценографи, сценаристи, оператори, статисти, звукооператори, инженери, композитори, редактори, звукорежисьори, дубльори и даже писатели. Консултантите се занимават и с възлагането на функциите за родственици и посетители. Средно за филм могат да бъдат предоставени до 1000 функции.

Бумът от тази промишленост се обрисува да продължи. Само за ноември и декември тази година окачванията в Индия да се случат 2,5 млн. сватби с тежък сюжет и актьорска игра, с което бизнесът измества Боливуд. А това е сериозен брой, поради, че е отвън сватбения сезон. За Индия той е сред април и юли, когато се регистрират към 4 милиона тържества.

Освен тежкият сюжет, 2/3 от най-скъпите сватбени тържества са изнесени в чужбина. В тях е мощно зает хотелският бизнес. Например веригата ТаТа регистрира, че 20% от приходите им са свързани точно с този отрасъл.

46 милиарда $ пък е цената на закупените за сватбените потребности през 2021 година златни украшения.

Повече за новите филми, които изгряват на мястото на добре познатите сериали и за тяхната стойност, както и къде се намира България в този бизнес, чуйте повече в звуковия файл от проф. доктор Милен Балтов:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР