Китай е вложил над 47 млрд. долара в най-големия инвестиционен

...
Китай е вложил над 47 млрд. долара в най-големия инвестиционен
Коментари Харесай

Китай инвестира 47 млрд. долара в най-големия досега фонд за чипове


Китай е вложил над 47 милиарда $ в най-големия капиталов фонд за чипове в страната, защото Пекин се стреми към автономия в основния бранш за произвеждане на полупроводници.

Полупроводниците са незаменима част от актуалната стопанска система, като се употребяват във всичко - от кухненски уреди и мобилни телефони до коли и оръжия.

Индустрията за произвеждане на чипове все по-често попада под пресечен огън, защото Съединените щати и Китай се борят за софтуерно предимство, а връзките сред двете най-големи стопански системи в света се утежниха през последните години.

Тъй като Вашингтон се пробва да откъсне китайските компании от веригите за доставки, които им обезпечават достъп до съвременни американски технологии, Пекин вложи милиарди в развиването на локални производители на чипове.

Китайското министерство на финансите, както и голям брой държавни банки и други предприятия са вложили 344 милиарда юана (47,48 милиарда долара) в третата фаза на Националния капиталов фонд за произвеждане на интегрални схеми, съгласно информация, оповестена от доставчика на бизнес данни Tianyancha.

Третият стадий на фонда е по-голям от предходните два взети дружно.

По-ранната фаза планираше да влага 12,9 милиарда юана в производителя на полупроводници Yangtze Memory Technologies Co., заяви „ Блумбърг “ предходната година.

Според Tianyancha Министерството на финансите на Китай е най-големият акционер в последния стадий на фонда, а държавни компании от Шанхай, Пекин и южния софтуерен център Шънджън също влагат. /АФП

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР