ЕС и САЩ предприемат стъпки за придобиване или производство на

...
ЕС и САЩ предприемат стъпки за придобиване или производство на
Коментари Харесай

ЕС и САЩ се готвят за ваксинация на животни и животновъди срещу птичи грип

ЕС и Съединени американски щати подхващат стъпки за придобиване или произвеждане на ваксини против птичи грип H5N1, които биха могли да се употребяват за отбрана на изложени на риск както птици, по този начин и служащи - млекопреработватели, ветеринарни лекари и лабораторни техници, оповестиха държавни чиновници. Според специалистите по грип това може да ограничи опасността от пандемия, предава Ройтерс.

Американски чиновници предходната седмица споделиха, че трансферират ваксина от CSL Seqirus, която подхожда доста на настоящия вирус в подготвени дози, което би осигурило 4,8 милиона дози ваксина. Европейски здравни чиновници споделиха на Ройтерс, че водят договаряния за придобиване на предпандемичната ваксина на CSL.

Канадските здравни чиновници споделиха, че са се срещнали с GSK, производителя на канадските ваксини за сезонен грип, с цел да обсъдят придобиването и производството на предпандемична ваксина против птичи грип, откакто потенциалът за произвеждане на ваксини за сезонен грип бъде освободен. Други страни, в това число Обединеното кралство, разискват по какъв начин да действат с предпандемичните ваксини, споделиха учени.

Последните дейности следват избухливото разпространяване на нов вариант птичи грип , който се появи в края на 2020 година и аргументи невиждан брой смъртни случаи измежду диви и домашни птици, и стартира да заразява доста типове бозайници . През март американски чиновници оповестиха за първото огнище на вируса при млекодайните говеда, което е заразило десетки стада в девет щата и двама служащи в млекопреработвателните предприятия.
 Има риск от разпространяване на птичи грип по кравите посредством мигриращи птици от Съединени американски щати
Има риск от разпространяване на птичи грип по кравите посредством мигриращи птици от Съединени американски щати

Огнища на вируса са открити в 9 американски щата

Американската администрация по храните и медикаментите е пресметнала, че 20% от доставките на мляко в Съединени американски щати демонстрират признаци на вируса , което демонстрира, че е евентуално по-широко разпространяване. Излагането на хора на вируса в птицевъдството и млекопроизводството може да усили риска вирусът да мутира и да придобие способността да се популяризира елементарно измежду хората.

" Всичките ни старания би трябвало да бъдат съсредоточени върху предотвратяването на тъкмо този риск ", сподели Матю Милър, съдиректор на Канадския център за подготвеност за пандемия в университета Макмастър. " След като имаме необятно публикувани инфекции измежду хората, ние ще имаме огромен проблем . "

Дискусиите по отношение на потреблението на предпандемична ваксина се организират на държавни равнища и измежду учени на редица места, в това число в Обединеното кралство, сподели Уенди Баркли, ръководител на грипната вирусология в Лондонския академични лицей, който също изследва птичия грип за Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Решението за това по какъв начин и по кое време да се употребява имунизацията ще зависи от доказателства за нараснало предаване, тежест на болестта, случаи при хора без връзка със млечна плантация и разновидности във вируса, сподели основният заместник-директор на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати Нирав Шах.
 Земеделският министър разпореди незабавни ограничения против птичия грип
Земеделският министър разпореди незабавни ограничения против птичия грип

Решения за здравето на хората
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР