За реализирането на Европейската зелена сделка е необходима цялостна промяна

...
За реализирането на Европейската зелена сделка е необходима цялостна промяна
Коментари Харесай

Инж. Василев,ТЕЦ Плевен:Енергийният преход трябва да бъде плавен

" За реализирането на Европейската зелена договорка е нужна цялостна смяна при производството на сила в региона на енергетиката. Конкретно в нашия бранш главното предизвикателство е, че у нас максимален % от създаваната електрическа енергия е от въглища. България е на четвърто място в Европейски Съюз по потребление на твърди изкопаеми горива. По тази причина, с цел да отговорим на високите екоизисквания, е нужна прецизна оценка и взимане на съответни решения на икономическо, софтуерно, обществено и политическо ниво. ", съобщи инж. Йордан Василев, шеф на " Топлофикация Плевен ". По думите му при осъществяване на равномерен и обективен преход стопанската система на България може да се трансформира в ниско-въглеродна и конкурентоспособна на останалите европейски стопански системи. " България има важен неизползван капацитет за произвеждане на сила от биомаса, както и на вятърна, слънчева и геотермална сила т.е голям капацитет, който би трябвало да бъде развъртян. Необходима е политическа воля за дълготрайни решения, финансов запас и необятна социална полемика, в която всички заинтригувани страни да предложат работещи решения за реализирането на Зелената договорка. Необходима е дълготрайна визия, а не работа " на парче ". Енергийният бранш е стратегически, той е значим за останалите производства. ", уточни инж. Василев.

" Зелената договорка цели да построи мощна свръхмодерна промишленост, която да използва сила, разчитаща на възобновими източници и на лични запаси а освен на импорт. Зеленият пакт желае да трансформира нашия съюз в енергийно самостоятелен софтуерен водач, т.е. задачите не са единствено и само екологични, само че и геополитически. Новите зелени нововъведения ще бъдат стратегически за преобразяване на Европа в климатично безпристрастен континент до 2050 година Въпреки, че поддържам задачите на Зелената договорка, съгласно мен преходът би трябвало да бъде обективен и да се резервира виталния стандарт на хората. ", акцентира инж. Василев. Той беше безапелационен, че трансформацията изисква време и големи финансови средства. " За да отговорим на високите условия на Европа, е нужна и акомодация на бизнеса и хората. Все отново дано не забравяме, че макар преимуществата, пред които сме изправени при реализирането на енергийния преход, трансформацията има своята икономическа и обществена цена. ", добави инж. Василев. Директорът на " Топлофикация Плевен " добави, че природният газ безспорно ще има роля като преходно гориво при трансформацията към нисковъглеродна стопанска система.

На въпрос дали имаме готови фрагменти, които да работят с новите технологии, навлизащи в производството, инж. Василев съобщи, че постоянно е бил на мнение, че екипът е най-важният за всяко едно дружество. " Казано в едно изречение - човек не може без технологии, само че и те не могат без него. Човешкият фактор ще продължава да бъде значим даже и в цифровата епоха. Квалификацията и преквалификацията на нашите чиновници е от извънредно значение за модернизацията и конкурентоспособността на сдружението. Техническите експерти имат и ще не престават да имат роля в зеленото бъдеще. ", съобщи инж. Василев. Той показа, че сдружението си партнира с някои професионални гимназии за запознаване на учащите се с активността и технологиите на сдружението. " Смятам, че би трябвало да задържим младежите и да им осигурим условия да развиват бранша и като цяло страната ни. ", акцентира шефът на " Топлофикация Плевен ".

Инж. Йордан Василев уточни, че макар несигурността и пандемията не престават да извършват капиталовата стратегия, която е ориентирана към софтуерно обновяване на мощностите. " С цел повишение на енергийната успеваемост на " Топлофикация Плевен " закупихме газова турбина. Благодарение, на която подсигуряваме още по-екологична сила. Турбината дава отговор на най-високите международни стандарти за сходен вид уреди. Модерна е и изцяло автоматизирана. Нейното ръководство се реализира посредством специфичен програмен продукт. Самата връзка сред оператора и турбината става благодарение на особено построена за задачата оптична линия. Електроенергията се създава от газовата турбина посредством обвързвания към нея генератор. ", описа инж. Василев.

„ Дигитализацията оказва помощ за по-бързото и по-лесно потребление на услугите. Най-големият плюс за клиентите е, че се икономисва от времето им. ", безапелационен беше инж. Василев. Той даде образец с " умните " уреди за отдалечено отчитане, които обезпечават опция на топлинните счетоводители да снемат информацията за потреблението от разстояние. " Тази технология подсигурява сигурност на информацията. По същата причина предлагаме и електронна фактура. " съобщи инж. Йордан Василев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР