Днес, на 24 май, Русия и България празнуват заедно Деня

...
Днес, на 24 май, Русия и България празнуват заедно Деня
Коментари Харесай

Елеонора Митрофанова: Скъпи приятели, поздравявам ви с нашия общ празник

Днес, на 24 май , Русия и България честват дружно Деня на славянската книжовност и просвета. Този празник е надълбоко затвърден в историята и традициите на двата народа, символизирайки тяхната духовна връзка и общото им културно завещание.

Оформирането на славянския свят е безценен. Създаването на славянската книжовност е основен миг в духовното самоопределяне на славянските нации, като дава подтик на грамотността и разпространяването на православната религия. Днес над 250 милиона души приказват славянски езици, което е директен резултат от развиването на кирилицата.

В България 24 май е един от най-обичаните национални празници, а в Русия тази дата също има значимо значение. Тя символизира главните полезности на двата народа – религия, национализъм и лоялност към корените. Всяка година на Червения площад в Москва се организират огромни концерти, а в църквите се отслужват литургии в памет на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници.

Посланик Митрофанова показва вярата си, че невероятното завещание на светите братя ще бъде съхранено от въздействието на глобализацията и актуалните трендове към ерозия на културната еднаквост. Тя акцентира, че славянската книжовност и неповторимата литературна традиция, развила се с помощта на нея, са резултат от безкористния труд на българските книжовници и е наш дълг да пазим този подарък.

Елеонора Митрофанова насочва благопожелание любовта към родината, словото и просветата да бъдат опора и честен ориентир за всички нас. Честит празник на славянската книжовност и просвета!

" Скъпи другари,

Поздравявам ви с нашия общ празник – Деня на славянската книжовност и просвета в съветската традиция и Деня на светите братя Кирил и Методий , на българската писменост, култура, просвета и славянска книжовност по българския календар.

Приносът на светите братя и техните възпитаници за образуването на саморасъл славянски свят не може да бъде надценен. Създаването на лична книжовност стана знак на духовното самоопределяне на славянските нации. То даде мощен тласък за разпространяването на грамотността и православната религия. Само си представете – през днешния ден повече от четири стотин милиона души приказват славянски езици, които се появиха с помощта на развиването на кирилицата.

По време на работата си в България се убедих, че тук двайсет и четвърти май е един от най-обичаните, в действителност национални празници. В Русия този ден също остава значима дата. Той символизира нашите съществени полезности – религия, служение на Отечеството, лоялност към нашите родови корени. Всяка година на двайсет и четвърти май на Червения площад в Москва се организират огромни концерти, а в църквите се правят богослужения в памет на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници.

Иска ми се да имам вяра, че ще успеем да съхраним тяхното необикновено завещание от въздействието на глобализацията и актуалните трендове към ерозия на културната еднаквост и унификация на националните обичаи. Нашата книжовност и развилата се с помощта на нея неповторима литературна традиция се появиха вследствие на безкористния труд на българските книжовници и наш дълг е грижливо да пазим този подарък.

Нека любовта към страната си, словото и просветата бъдат опора и честен ориентир за всички нас. Честит празник , другари, цветущ Ден на славянската книжовност и просвета! "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР