Липсата на македонски купувачи се превърна в проблем за местните

...
Липсата на македонски купувачи се превърна в проблем за местните
Коментари Харесай

Ветото от България ядоса македонските търговци! Кюстендил -град край границата, тъне в сивота

Липсата на македонски купувачи се трансформира в проблем за локалните търговци в Кюстендил.През миналите години българските градове като Кюстендил,разположени до границата с Македония, изживяха своя златен век.

Те бяха известни дестинации за македонските купувачи, които ги посещаваха за извършване на покупки, туризъм и отмора.


Но няколко години по-късно, изключително след политическото напрежение сред двете страни, наподобява има фрапантен спад в търговията, изключително в българския град Кюстендил, който е цялостен с македонски търговци и туристи.


Бутици, в миналото в светлината на прожекторите, в този момент се оказват под ключ.
Продажбите на облекла, обувки и аксесоари спадат внезапно, а търговците се оплакват от понижени доходи,пишат македонски уеб сайтове..

Причините за тази рецесия са доста. Една от тях е пандемията от COVID-19, която ограничи пътуванията и извършването на покупки, и несъмнено, главната причина е решението на българското държавно управление да блокира Македония по пътя към Европейски Съюз.

Има обаче и други аргументи за това събитие. Покачващите се цени на храните и горивата да вземем за пример засягат потребителите. Хората се усещат финансово притиснати и се въздържат от извършване на покупки.

Но явно тази обстановка има дълготрайни последствия за българските градове, които са подвластни от търговията и туризма.

„ Местните управляващи и комерсиалните камари би трябвало да работят за намиране на решения. Привличането на нови купувачи, вложенията в туризма и подпомагането на дребния и междинен бизнес са част от нужните ограничения. Само по този начин българските градове могат още веднъж да блеснат като златни дестинации.
Надяваме се тази рецесия да е краткотрайна и българските градове да се възстановят. Но към този момент търговците в Кюстендил са изправени пред провокации и би трябвало да намерят способи да оцелеят в тази нова действителност “, разясняват българските икономисти.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР