България отбелязва най-светлия си празник - 24 май - Денят

...
България отбелязва най-светлия си празник - 24 май - Денят
Коментари Харесай

Всеки лев, инвестиран в образование, се връща стократно

България отбелязва най-светлия си празник - 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на писмеността и на духа. Ден, който ни сплотява, а не ни разделя. Но и ден, доста подобаващ за равносметка, главно за политиците. Добре е през днешния ден след шествието и празничните концерти, да поговорим за политики, тъй като е доста значимо какво прави страната за учениците и младежите, които са бъдещето на нацията и нейният максимален капитал. Известно предписание в планирането е, че всеки лев, вложен в обучение, се връща многократно.
Прочетете още
Каква е равносметката на „ Продължаваме Промяната “?

За 3 години в ръководството в бранша на образованието и културата:

• Заедно с ограниченията за повишение на приходите на българските жители, беше реализиран и забележителен растеж на заплатите в образованието, културата и опазването на здравето. Реално повишение на приходите за тези модерни будители изпреварва два пъти и половина по-бързо инфлацията.

• Осигурихме безвъзмездни детски градини за всички деца, безвъзмезден градски превоз за децата до 14 години, с бюджета за 2024 година предоставихме безвъзмездни учебници на учениците от 1. до 12. клас, отделихме средства за стратегия за спорт и изкуство в учебните заведения.

• Заделени бяха общо 240 милиона лв. за строителство на нови детски градини, ясли и учебни заведения в цялата страна.

• Министерският съвет одобри и внесе в Народното събрание за разискване законови промени, които да подобрят достъпа до висше обучение, като го създадат гратис за студентите, както е в множеството европейски страни, с цел да имат младежите еднакъв старт.

• По концепция на съпредседателя на „ Продължаваме Промяната “ и лидер на пловдивската листа на ПП-ДБ Асен Василев стартира на подготовката и основаването на Фонд „ Стамболов “, който да дава стипендии за български надарени деца, които са признати в елитни международни университети. Целта бе да им се даде безлихвен заем, който, в случай че се върнат и работят в България за пет години, ще бъде банален. Според нас това е единственият метод да спрем приключването на гении от България. За страдание не ни стигна времето да я осъществяваме, само че ще го създадем в идващото ни ръководство.

За бранша на образоването осигурихме общо 700 млн. лева повече, включително и за почтени заплати на учителите.

• Реализирахме набор от ограничения, с цел да подпомогнем младежите и по-специално работещите родители и младите фамилии, макар забележителната опозиция в Народното събрание: данъчен заем за работещи родители в размер на 600 лв. на дете (през 2020 година същият беше 60 лева), по-добро възнаграждение за педиатричната помощ, 20% повече средства за инвитро процедури, 50% нарастване на еднократната помощ при раждане, еднократна помощ за деца, започващи втори, трети и четвърти клас, увеличихме компенсацията за майчинство през втората година от 380 лева на 780 лева

• За първи път от 2014 година насам, през 2023 има растеж на новородените в България: 561 деца повече са родени през 2023, в сравнение с през 2022. През 2023 година, броят на заселилите се трайно в България е с 42 000 по-голям от броя на напусналите. Един приблизително огромен град се е върнал назад в страната.

Какво направихме за децата на Пловдив?

С финансова поддръжка, обезпечена от Министерството на културата през 2022 година и огромния транш за Пловдив от профилирания фонд за поддръжка на общински планове, основан от кабинета „ Денков “, стартира дълго чаканият ремонт на Хуманитарната гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий “. В нея за първи път през далечната 1851 година се празнува празникът на Светите братя. Реновирането на постройката на тази толкоз емблематична гимназия за Пловдив и България, е идея на „ Продължаваме Промяната “ и борбата за нея стартира още по времето на държавното управление на Кирил Петков. Сградата ще бъде съхранена за идващите генерации, а учителите и учениците ще работят при доста по-добри условия.

Какво направихме за културата?

Осигурихме 68 млн. лева в допълнение за просвета, включително 23 млн. лева за културните институти и читалищата.

А за Пловдив?

След 10 години закъснение и борба за финансиране, кабинетът „ Денков “ съумя да започва ремонта на залата на Пловдивската филхармония. Целта е тя да се трансформира в мултифункционална сцена за симфонични концерти и продукции на Държавна опера - Пловдив, която е собственик на залата на пл. „ Централен “. България е на кръстопът и единствено посредством всеобщо гласоподаване може да продължи във вярната посока на развиване към сърцето на Европа, по тази причина призоваваме българските жители на 9 юни да излязат и да гласоподават!

Гласувайте с бюлетина номер 14 за парламентарни и европейски избори!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР