За първите седем месеца от годината човечеството е изразходвало естествените

...
За първите седем месеца от годината човечеството е изразходвало естествените
Коментари Харесай

От днес човечеството живее на екологичен кредит

За първите седем месеца от годината човечеството е изразходвало естествените запаси, които планетата е способна да възобнови и даде за 12 месеца. Това разгласи интернационалната природозащитна организация WWF, като показва, че от през днешния ден популацията на Земята живее на така наречен екологичен заем.

Анализът на WWF се прави годишно от организацията " Фуутпринт нетуърк ", която мери отпечатъка на човечеството върху планетата. Тя е пресметнала, че известният още като Деня на надхвърлянето настава все по-рано, което пък значи, че хората употребяват от ден на ден екологични запаси и услуги. В тази рубрика попадат гори, вода и рибни ресурси, които природата съумява да възвърне единствено отчасти.

" Със сегашните темпове на ползване се нуждаем от 1.7 планети на година, с цел да задоволим потреблението си ", написа в разбора на WWF.

От българската секция на природозащитна организация предлагат да се спре процеса на " необмислено заличаване на рибните запаси на планетата ". Обръща се внимание на есетрите, познати още като " Динозаврите на Дунав ". Това са най-големите сладководни риби, които са оживели 200 милиона години. Днес те били на изгубване поради заличаване на местообитанията им и противозаконен лов на риба.

Гората пък осигурявала чист въздух и вода, като е и дом на редица застрашени типове и поради това хората трябвало да алармират за всяка противозаконна сеч.

WWF твърди, че в България към този момент няма естествени реки, които да са без загради и без бетонни корита. От организацията акцентират, че предпазените територии в страната са едвам 4% от цялата територия.

" Тези красиви, чисти места, със съхранена дива природа, са под опасност от застрояване и унищожване. Не прави изключение и Национален парк " Пирин ", обект от международното естествено завещание на ЮНЕСКО, леговище на голям брой застрашени и ендемични типове ", написа още в разбора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР