За отпадане на държавната помощ за украински бежанци до 31

...
За отпадане на държавната помощ за украински бежанци до 31
Коментари Харесай

Три месеца хуманност стигат. Министърът на туризма настоява за край на помощта за украински бежанци

За отпадане на държавната помощ за украински бежанци до 31 май ще упорства министърът на туризма Христо Проданов . Това сподели самият той пред Българската национална телевизия (БНТ) в сряда.

По-рано в събота ръководителят на Националния спешен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев също заяви, че държавното управление ще спре да заплаща на хотелиерите в края на май.

Пред Българска национална телевизия Христо Проданов разяснява помощта от 40 лева дневно за приютен украински емигрант, която страната изплаща на български хотелиери. По думите му тя би трябвало да завърши до 31 май, защото три месеца поддръжка са задоволителни.

"По простата причина, че ние проявихме човечност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е належащо тези хора към този момент да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да заплащат наем, да живеят по този начин, както живеят всички останали хора ", сподели Проданов.

"Тоест ние проявихме взаимност и поддръжка в първите три месеца, след което би трябвало да стартират да живеят и работят, както всички останали ", добави той.

На въпрос по какъв начин украинските бежанци да стартират да работят, без страната да обезпечи дневна грижа за техните деца, Проданов сподели, че "държавата ще спомага, доколкото е допустимо това да се случи ". Мнозинството от украинците, пристигнали в България, са дами и деца.

По думите на министъра на туризма общият брой на украинските бежанци в страната сега е към 85 000. От тях 25 000 са настанени в хотели, а измежду останалите 60 000 има някои, които са "с огромни благоприятни условия - със скъпи коли, те си заплащат, имат искания за това " и "създават неверната визия за тези, които в действителност имат потребност от [помощ] ".

Тези цифри, представени от Проданов, опонират на публично оповестените в портала "България за Украйна ", където написа, че са настанени 51 291 украински бежанци от общо 92 338 останали в България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР