Българският президент Румен Радев и унгарският му колега Тамаш Шуйок

...
Българският президент Румен Радев и унгарският му колега Тамаш Шуйок
Коментари Харесай

Радев и Шуйок се обявиха против изпращането на войски в Украйна, въпреки че няма решения за това

Българският президент Румен Радев и унгарският му сътрудник Тамаш Шуйок се оповестиха в събота срещу изпращане на войски в Украйна.

Това стана по време на публично посещаване на Радев в Будапеща по покана на унгарския президент.

Много западни страни изпращат военна и финансова помощ на нападнатата от Русия страна, като никоя не е изразявали планове да праща войски в Украйна. Единствено френският президент Еманюел Макрон в някакъв миг в бъдеще това да се окаже належащо. В нито една страна няма взети парламентарни решения за изпращане на военни в Украйна, каквито ще са нужни, с цел да се случи това.

" Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за преустановяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от страни членки на НАТО ", сподели Радев на конференция след срещата с Шуйок.

Унгарският президент изрази сходна позиция, като добави, че Унгария " изрично осъжда съветската експанзия и застава зад суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ".

Както Радев, по този начин и ръководещите в Будапеща постоянно заемат проруски позиции, в това число срещу глобите против Москва и изпращането на оръжие за Украйна. Те се афишират за спокойно решение на войната, което все още би означавало Украйна да се откаже от свои територии.

По-рано денем служебният министър на защитата Атанас Запрянов акцентира пред Парламентарната асамблея на НАТО в София, че изпращането на военна помощ се базира на интернационалното право и не значи интервенция във войната.

В събота Радев се срещна и с премиера на Унгария Виктор Орбан . Срещите се състояха ден откакто Орбан сподели, че Унгария обмисля по какъв начин да изиска специфичен статут в НАТО, който да допуска, че страната няма да взе участие в задачи на алианса отвън територията му.

През юли Унгария поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Шуйок сподели, че измежду целите на унгарското председателство ще бъде разширението на Съюза към Западните Балкани.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР