В ДКТ Иван Радоев започнаха репетициите на каноничната за словенската

...
В ДКТ Иван Радоев започнаха репетициите на каноничната за словенската
Коментари Харесай

В ДКТ Иван Радоев започнаха репетициите на канонична за словенската драматургия пиеса

В ДКТ " Иван Радоев " започнаха подготовките на каноничната за словенската драматургия пиеса „ Случката в град Гога “ от Славко Грум.

За първи път на българска сцена в Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ ще се сложи трансформиралата се в емблема за Словения пиеса от Славко Грум „ Случката в град Гога “, написана през 1930 година Преводач на пиесата и съветник на плана е проф. доктор Людмил Димитров, режисьор – Стилиян Петров, сценограф – Никола Тороманов-Фичо, композитор – Милен Кукошаров, драматург – Гергана Пирозова.

Участват актьорите от Плевенския спектакъл Адриан Филипов, Бориса Сарафова-Черкелова, Делян Илиев, Елица Анева, Иван-Александър Дойчев, Мария Илиева, Мария Йорданова, Милена Ерменкова, Мариан Дулчев, Мариян Стефанов, Нина Горановски, Ованес Торосян, Сергей Константинов

Това е заветен текст за словенската драматургия, пиеса, която е обиколила света. Тя е универсална, пиеса за този свят, накъде вървим, къде боксуваме – споделя проф. доктор Людмил Димитров пред екипа на постановката. Носител на голям брой награди, проф. доктор Л. Димитров е единственият формален член на Международното общество на Чехов, както и на Международното общество на Достоевски, преподавател от 2004 – 2019 година по български език, просвета и литература в Люблянския Университет, учител по съветска литература и просвета в СУ „ Св. Климент Охридски “

Пиесата „ Случката в град Гога “ от Славко Грум за първи път е преведена на български от проф. доктор Людмил Димитров през 2021 година и е една от петте словенски пиеси в сборника „ Мъртвият идва за обичаната “. Повод за превода на тази пиеса е креативната среща сред проф. доктор Людмил Димитров и режисьора Стилиян Петров преди 15 години, за който преводачът споделя, че е единственият режисьор в България на който би доверил този по едно и също време абсурден и въодушевяващ текст.

Славко Грум е един от най-значимите драматурзи на Словенския спектакъл. Днес най-престижният сценичен фестивал в Словения носи неговото име. Завършва медицина във Виена и е мощно повлиян от откритията на З. Фройд и психоанализата, както и от драматургията на А. Стриндберг, М. Метерлинк и театралните открития на режисьора А. Таиров. Пиесата е припознавана като емблема на словенската експресионистична драма, само че в нея се съдържат и откритията на символизма, постсимволизма и натурализма.

Творческият тандем сред реж. Стилиян Петров, сценографа Никола Тороманов-Фичо и композитора Милен Кукошаров с екипа на Плевенският спектакъл е дълго чакана среща!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР