За да се възстанови организма след прекарана коронавирусна инфекция, е

...
За да се възстанови организма след прекарана коронавирусна инфекция, е
Коментари Харесай

Диетолог съветва как да се храним след преболедуван COVID-19

За да се възвърне организма след прекарана коронавирусна зараза, е доста значимо храненето да е вярно . Диетата би трябвало да включва пълнозърнести храни, бобови растения, минимум пет порции зеленчуци и плодове, както и риба и млечни артикули . Мнението е на диетолога Маргарита Провоторова, написа БГНЕС. " Адекватната диета играе една от главните функции в рехабилитацията. Именно с храната би трябвало да получим всички микроелементи, нужни за естественото възобновяване ", сподели Провоторова.

Диетата, след преболедуван би трябвало да съдържа задоволително количество непреработени или пълнозърнести храни: овесени ядки, елда, ориз, ечемик, булгур - те са отличен източник на сила, богати на витамини от група В и съдържат доста количество диетични фибри, нужни за естественото действие на стомашно-чревния тракт. Бобовите растения, изключително нахутът, бобът, лещата, са отличен източник на елементарно смилаем растителен протеин , витамини от група В и микроелементи като мед и цинк, сподели експертът. Според нея е доста значимо да се употребяват минимум пет порции пресни зеленчуци и плодове на ден, с цел да се обезпечи освен нужното количество витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, биофлавоноиди, само че и фибрите, нужни за поддържане на микробиома. Една порция е 80-100 грама.
 Ирина Атанасова: Разделното хранене е пътят към положителната физическа форма Ирина Атанасова: Разделното хранене е пътят към положителната физическа форма
В разгара на летния сезон беседваме с персоналния треньор и специалист в разделното хранене Ирина Атанасова, която дава скъпи съвет...

" Наложително е рибата да участва в диетата и е доста добре да имаме ястия от мазни риби на трапезата ни няколко пъти седмично. Така получаваме нужната омега-3. Не изключвайте разнообразни растителни масла и ядки от диетата - те са отличен източник на мастноразтворими витамини “, акцентира Провоторова. Тя добави, че е по-добре човек да откаже краткотрайно модифицираните месни артикули като салами и пушени меса в интерес на мазна риба и морски блага. Ежедневната диета изисква ферментирали млечни артикули с умерено наличие на мазнини. Изварата, сиренето, кефирът, киселото мляко без добавена захар обезпечават пълностоен протеин , те са отлични източници на елементарно смилаем калций и фосфор, витамини А и В, сподели лекарят.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР