Много лесна рецепта без мляко и яйца Съществуват различни техники

...
Много лесна рецепта без мляко и яйца Съществуват различни техники
Коментари Харесай

Цялата къща ухае на тези прости мекици без мляко и яйца

Много лесна рецепта без мляко и яйца

Съществуват разнообразни техники за приготвянето им – с квас, с бакпулвер, сода, газирана вода… Днес обаче ще ви предложим една доста лесна рецепта за постни мекици без мляко и яйца – евтина, бърза, а се получават в действителност пухкави и сочни мекички.

Необходими артикули:
650-700 гр.брашно (зависи какъв брой желаете да замесите)
500 мл хладка вода
1 ч.л. захар
3-4 с.л. олио
8 гр. суха квас или 15-20 гр. прясна квас
1 ½ чаена лъжичка сол
олио за пържене

Начин на подготвяне:
Обикновено за множеството тестени произведения е належащо съставките да са със стайна температура, като това важи изключително за яйцата, млякото и киселото мляко, които би трябвало да се извадят от хладилника най-малко 1 час преди приготвянето на самите произведения, само че в този случай нямате потребност от сходно предписание, тъй като в нашата рецепта няма млечни артикули и яйца. Всичко, което ви би трябвало, са 500 ml чиста вода със стайна температура.

Сложете маята (суха или прясна) в по-дълбок съд. Налейте от горната страна 250 мл хладка вода, прибавете 1 чаена лъжица захар и няколко лъжици брашно. Оставете за 10 минути на топло място без течение, с цел да се задейства и шупне маята.

Останалата вода (250 мл) прибавете към шупналата квас и последователно прибавете брашното. Заедно с брашното прибавете на порции 3 супени лъжици олио и 1 1/2 чаена лъжичка сол. Тестото се разбърква с дървена лъжица, до момента в който се получи примес малко по-гъста от тази за кекс.

Тестото би трябвало да е доста меко, даже лепкаво (като на снимката). Накрая омесете тестото напълно малко на ръка, с цел да сте сигурни, че всички съставки са отмерено разпределени и няма брашнени бучки.

Покрийте тестото с плик или транспарантно стреч фолио и оставете да втаса единствено един път, след което започнете да пържите меките. За пържене са задоволителни 300 мл олио, което би трябвало да загреете в по-дълбок съд на котлона.

Преди да оформите меките, които се разтягат с ръка, потопете ръцете си във вода и по-късно откъснете от тестото, което би трябвало да оформите на тъничък кръг. Интересното в тази рецепта е, че никоя мекичка не е същата като предходната, нито като идната, всички са сходни, само че разнообразни.

Така приготвените кръгчета тесто се запържват в олиото от двете страни, до момента в който бухнат и покафенеят и добият златист цвят от двете страни. Като извадите мекиците от олиото, ги наредете в паница със салфетка.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР