За първи път от много години Русия успя да постигне

...
За първи път от много години Русия успя да постигне
Коментари Харесай

Как руските турбини изместиха “Сименс”

За първи път от доста години Русия съумя да реализира самостоятелност от Запада в производството на мощни газови турбини. Правителството назова това достижение значим крайъгълен камък, а експертната общественост го назова фундаментално значим триумф на фона на борбата със страните от НАТО. Експертът по енергетика Александър Фролов описа за пътя, който е трябвало да извървят съветските експерти, с цел да създадат домашна турбина.

Русия е преодоляла зависимостта си от доставките на високомощни газови турбини задгранично произвеждане. Това съобщи ръководителят на държавната корпорация „ Ростех “ Сергей Чемезов на среща с премиера Михаил Мишустин при започване на май. Важното е, че става дума за серийно произвеждане на родни турбини.

„ Инсталираме мощна турбина ГТД-110M на станция „ Ударная “, която се строи на Таманския полуостров. Това е първата индустриална турбина. Ние сме уверени, че можем да бъдем самостоятелни от „ Сименс “ и „ Дженерал Електрик “. Изградихме три станции. Тази е третата. Бяха издигнати две станции в Крим и една на Таманския полуостров – „ Ударная “, която ще пуснем изцяло тази година “, означи Чемезов.

В отговор Мишустин назова достижението „ значим крайъгълен камък “. „ Знам по какъв начин корпорацията работи дълго време върху това, с цел да размени всички аналози на западните мощни турбини “, са думите на премиера. Експертите от своя страна пресметнаха: в случай че в руско време сходно съоръжение се произвеждаше главно на територията на Украинската ССР, то след 1991 година зависимостта на Русия от непознати турбини може да доближава 90%.

И защото сега в страната работят към 310 газотурбинни елемента, в близко бъдеще те ще изискват освен поддръжка и ремонт, само че и замяна. Освен това, поради дейното развиване на енергетиката в Далечния изток и проектите за индустриализация на нови райони, търсенето на турбини ще пораства.

Александър Фролов, заместник-генерален шеф на Института за национална енергетика, основен редактор на отрасловата медия „ ИнфоТЕК “, приказва в изявление тъкмо Русия се е придвижила към основаването на лични мощни газови турбини и в каква посока тази промишленост ще се развива в бъдеще.

Премиерът Михаил Мишустин дефинира идването на съветската газова турбина като значим крайъгълен камък. Защо това достижение стана допустимо едвам в този момент?

Александър Фролов:  За да разберете предисторията, предлагам да помечтаете малко. Представете си, че организирате търг. Участват няколко компании. Една от тях - съветската - заявява съоръжение със следните условни характерности: междуремонтни шпации - избран X, и загуби на сила - 40%. И тогава, да речем, се появява немски производител: оборудването му има доста по-голям пробег сред ремонтите и по-висока енергийна успеваемост.

Освен това немският състезател дава обещание, като част от съглашението, систематично да актуализира софтуера за работа на оборудването, да поддържа директна връзка с Русия и навреме да прави всички нужни промени. „ Сименс “ предложи обективно по-изгодно, забавно и дейно съглашение. И до несъмнено време не можехме да спечелим това съревнование.

Тази обстановка единствено в региона на производството на мощни газови турбини ли се разви?

А.Ф.:  За страдание, не. Подобни сюжети са следени в редица промишлености. За да бъдем почтени, би трябвало да се каже, че те се пробваха да трансформират обстановката. Някъде това се правеше по инструкция. Например „ Газпром “ подписа съглашения с нашите тръбопроводни компании, на които беше обезпечен избран размер поръчки, а също по този начин финансира модернизацията на предприятията. До огромна степен с помощта на това бяха построени „ Северни потоци “ и редица други газопроводи. Но през 2000-те изоставането на нашите производители на тръби беше чудовищно.

Вторият вид, който оказа помощ да се обърне обстановката, беше лицензирането или основаването на взаимни предприятия. Основното е, че купихме непознато съоръжение, само че с изискването за цялостна локализация на производството. Пример за това е газопомпеният елемент ГПА-32 „ Ладога “, който започнахме да произвеждаме през 2009 година Между другото, турбините са „ сърцето “ на това съоръжение.

Но устройството е направено по лиценз на „ Дженерал Електрик “. Споразумението предполагаше, че ще локализираме производството и последователно ще стартираме да заменяме непознати съставни елементи с локални. Процесът беше продължен във времето, само че в този момент локализацията е на най-високо равнище. Можем сами да обслужим изцяло оборудването.

Имахме и общо произвеждане със упоменатия „ Сименс “. Най-големите ни предприятия, произвеждащи силови машини, проведоха взаимни планове с немски производител, с цел да основат взаимно избран артикул. С тази действителност стигнахме до 2022 година

И в това време в Русия занимавахте ли се със лични разработки в тази промишленост?

A.Ф:  Работихме върху това. Имаше прототипи през 2010 година, нашите компании вложиха съществени средства в това, а първият прогрес можеше да се следи още през 2021 година Имаше даже изказвания, че страната скоро ще стартира да създава лични елементи с висока мощ.

Ще кажа повече - в случай че нямахме лични разработки, в този момент нямаше да можем да се похвалим със лична турбина. Извършването на този тип работа за две години от нулата не е невероятно, само че извънредно мъчно.

Тук обаче си коства да се означи едно несъгласие, с което се сблъскваме в продължение на доста години. От една страна, страната в действителност искаше да развива лично произвеждане. Но въпреки това имаше доста строги условия за съблюдаване на тръжните процедури. Позволете ми да ви припомня, че на състезанията изборът беше изработен в интерес на най-евтината, само че в това време най-ефективната оферта.

В този случай „ Сименс “ и други задгранични играчи, които не са спирали индустриалните цикли в продължение на доста десетилетия, имаха по-изгодна позиция. Те се образоваха по десетки и даже стотици планове, подобрявайки и усъвършенствайки оборудването си. И Русия, откакто прекъсна личното си произвеждане през 90-те години, не можеше да се конкурира с такива противници. Нашият капацитет съществено пострада през първите 15 години в историята на Нова Русия и ние сме принудени да признаем това.

В кой миг, съгласно Вас, стана ясно, че цялостното разчитане на западните сътрудници е огромен риск?

A.Ф:  От 2014 година високата взаимозависимост от задгранични съставни елементи се възприема освен като геополитически, само че и като стопански риск. Факт е, че Русия е огромен пазар за съоръжение на енергийния комплекс. Ние непрестанно бързо обновяваме газопроводите и газовото помпено съоръжение, построяваме уреди за нефтени и газови комплекси, създаваме нови полета и практикуваме модерни решения в региона на минното дело.

Освен това наскоро започва втората стратегия за съглашения за доставка на електрическа енергия, в границите на която се възнамерява да се модернизират към 40 гигавата топлинна сила. И в тази позиция ние априори трябваше да мислим за производството на лично съоръжение.

Това най-малкото ще сътвори спомагателни работни места, ще даде опция за разкриване на нови учебни заведения и образование на експерти. Икономическата логичност и желанието за софтуерен суверенитет тъкмо тласкаха към реализиране на самодостатъчност.

И ние към този момент подходихме към 2022 година с схващане на действителната картина. Но нашите обичайни връзки със западните сътрудници по това време бяха толкоз пленителни с удобството си, че нямаше цялостно осъзнаване на целия проблем.

Но заради променената геополитическа действителност осъзнаването въпреки всичко пристигна. Какво е ситуацията през днешния ден?

А.Ф .: Несъмнено е доста хубаво, че нашето произвеждане се оправи със дилемите си, въпреки и с леко отсрочване. Тези решения ще бъдат доста търсени както на вътрешния, по този начин и на външния пазар.

Русия има съществени проекти както за възобновяване на своите мощности, по този начин и за създаване на нови. Оборудването, конфигурирано в съществуващи електроцентрали и създадено от компании от недружелюбни страни, също ще изисква актуализация в даден миг. Ще ви трябват и аварийни елементи. В последна сметка рано или късно модулите просто ще би трябвало да бъдат сменени.

Сега имаме лична турбина, наречена ГТД-110M. И съдейки по посочените параметри, този артикул дава отговор на всички интернационалните стандарти. Тоест не отстъпва на решенията, които биха могли да бъдат конфигурирани в нашите електроцентрали, в случай че продължихме да си сътрудничим с немски сътрудници.

Можем ли към този момент изцяло да премахнем присъединяване на непознати играчи на нашия пазар?

А.Ф .: Не мисля по този начин. Недалеч от нас има другарска страна - Иран. Техеран също в миналото е сътрудничил със „ Сименс “. Но след това компанията беше принудена да напусне този пазар, само че оборудването остана, както и индустриалните цикли. Иранците изследваха това съоръжение, преработиха го и започнаха да създават свои лични артикули.

Още през 2022 година Русия подписа съглашение с Иран за доставка на техни централи за потребностите на нашето електропроизводство. Явно Москва към момента няма да разчита единствено на домашна техника, тъй като към момента би трябвало да се създава в задоволителни количества.

Разбираме, че имаме редица настоящи задания за ремонт и поддръжка на съоръжение, които би трябвало да бъдат позволени. Невъзможно е да се отсрочат периодите за осъществяване по този въпрос. Следователно можем да използваме освен нашите софтуерни решения, само че и да прибягваме до помощта на другарски страни, в случай че възникне такава нужда. Не виждам нищо неприятно в това. Ние също им оказваме помощ по доста въпроси.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10324 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед24968Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед35413Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед16274Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед15485Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед77799Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76771„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР