В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24

...
В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24
Коментари Харесай

Почистват центъра на Добрич от графити преди 24 май

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити почистват публични здания в Добрич, надраскани непозволено със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към локалния художник Радослав Рудачев. Идеята на локалната власт е освен да почисти постройките, където ще се състоят тържествата за Празника на българската книжовност, само че и да сътвори у подрастващите усет към красивото и предпочитание да го поддържат и пазят.

Празникът на светите братя Кирил и Методий предходната година в Добрич протече с обичайното шествие по центъра на града, само че в изискванията на изпочупените му плочки и с ангажимента децата да гледат деликатно в краката си, до момента в който вървят. Тази година поради започването на дълго чакания ремонт локалната власт измести тържествата на площад " Демокрация ", където обаче се оказа, че няма нито една социална постройка, която да не е загрозена от драсканици на самозвани художници. Затова от Община Добрич поемат самодейността те да бъдат почистени, изяснява кметът Йордан Йорданов.

" Ще се постараем да създадем акция, ориентирана към тези, които драскат непозволено, където им скимне. Дори да го надраскат още веднъж, ние още веднъж ще го почистим, няколко следващи пъти. Имаме към този момент такива места, където те да демонстрират своето изкуство. Такива места ще им бъдат дадени от общината, обозначени. Целта ни е да им заострим вниманието и да им покажем къде могат да се развихрят. "

По думите на артистичния художник с графити Радослав Рудачев мястото за изява не е по фасадите на културните здания. Той е приел концепцията, тъй като и на него не му харесва гледката в този момент.

Радослав Рудачев - Руди е последовател на легалното изрисуване. " Другото си е жив вандализъм ", споделя той.

 

За да се усилят легалните графити, които носят чувство за хармония и скрити послания, Руди образова на този метод на изобразяване над 50 деца в школата си към Младежкия център в Добрич. Младите художници споделят, че творчеството би трябвало да бъде красиво и да радва хората.

 

" Започваме тази самодейност, тъй като има неписани правила в графитите – да не се рисува на историческа постройка ", споделя възпитаник на Руди. Дори да са красиви, уличните рисунки, които са " незаконни ", не би трябвало да се толерират, счита той.

Съвместната работа на Община Добрич и дребните художници на Радослав Рудачев ще продължи - през лятото те ще вдъхнат нов живот на старите електрически табла със своето изкуство, като към този момент приготвят плановете си.

" За първи път техните картини ще стоят в центъра на Добрич, в кварталите. "

Един от учениците на Руди, 17-годишният Богдан Станев е безапелационен, че 24 май е ден, в който всички би трябвало да се усещаме горди като българи. Според него духовността е обвързвана с осъзнаването какво имаме като нация. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР