За последните две денонощия падналите мълнии в Югоизточна Европа са

...
За последните две денонощия падналите мълнии в Югоизточна Европа са
Коментари Харесай

Пролетни бури и градушка до края на май

За последните две денонощия падналите мълнии в Югоизточна Европа са над 311 000, демонстрират данните от метеорадарите. Засегнати от гръмотевичните процеси са Северна и Централна Италия, огромна част от Западните Балкани и България.

След вълната превалявания в четвъртък дневните температури ще се намалят до интервала 19-24 градуса, само че по-високите стойности ще са в източната половина на страната. Облачността на разсъмване в доста региони ще се почисти и ще се покаже слънцето. Ще има леки пролетни мъгли. Още преди обяд обаче, ще стартира нов валежен развой, който ще обхване часовете до вечерта и ще засегне в по-голяма степен Западна, Централна и Югоизточна България.

В западната половина на Дунавската низина има условия за локално обилни по количество превалявания. По-интензивната гръмотевична интензивност с капацитет за избухливи пролетни стихии с градушка ще е южно от Стара планина.

Поредицата от 3 почивни дни ще е преобладаващо слънчева с температури сред 21 и 26-27 градуса. Очакват се следобедни нараствания на облачността, по-съществени в празничния 24 май в западните и централните региони. Там ще има условия за пролетни гръмотевични превалявания. В събота и неделя разстройствата ще са строго местни, на изолирани места в Югозападна България.

Последната майска седмица ще стартира с по-спокойно време с доста слънце, съвсем без превалявания. Втората половина на интервала, т.е. последните дни на месеца, атмосферата още веднъж ще е с висока степен на нестабилност и капацитет за гръмотевични процеси с къси интензивни дъждове и риск от градушка. Междувременно дневните температури в някои всекидневно топли места в страната ще ударят 30 градуса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР