Дори и да не сте технически грамотни, тази мобилна операционна

...
Дори и да не сте технически грамотни, тази мобилна операционна
Коментари Харесай

/e/OS е по-добра от Android и трябва да я опитате: Свобода, поверителност и никакви услуги на Google

Дори и да не сте механически грамотни, тази мобилна операционна система, насочена към отбраната на персоналните данни, може да ви помогне да избегнете следене...

Емил Василев 8:00 | 23.05.2024 2 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 16:29 | 21.05.2024

Илън Мъск към акционерите: „ Дайте ми 25% от акциите на Tesla или в никакъв случай няма да видите роботите! “

КосмосЕмил Василев - 13:37 | 21.05.2024

Марсоходът Perseverance е извлякъл най-хубавата проба от Марс в търсене на следи от античен живот

ХардуерЕмил Василев - 12:01 | 21.05.2024

Samsung показа първия в света QD-LED екран, който може да размени OLED и други новаторски панели

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Много консуматори на смарт телефони не знаят, че има почтени други възможности на операционната система Android. Въпреки това, с изключение на самата операционна система, вградените услуги и приложения играят значима роля за мобилното прекарване. Android е отворена система, само че тя включва характерни за устройствата драйвери и API на Гугъл, което затруднява основаването на пълноценни други възможности.

Една такава опция е /e/OS – мобилна операционна система, основана на плана Android Open Source Project (AOSP), която обезпечава пълноценно потребителско преживяване, без да е обвързана с екосистемата на Гугъл.

Използването на /e/OS сподели, че светът на различните операционни системи за смарт телефони бележи видим прогрес, като предлага все по-зрели и функционални решения. За тези, които търсят цифрова самостоятелност и желаят да изоставен затворената екосистема на Гугъл, /e/OS е доста привлекателна и добре създадена опция, която може да задоволи изцяло ежедневните мобилни потребности.

Търсенето на различни операционни системи за смарт телефони е стимулирано освен от опасенията за неприкосновеността на персоналния живот, само че и от желанието за възстановяване на цялостното потребителско преживяване. Честите актуализации на Android постоянно оказват негативно влияние върху работата на устройствата, като ги забавят. Преминаването към други възможности, като да вземем за пример известната LineageOS демонстрира, че е допустимо да се реализира устойчиво и дружелюбно преживяване със смарт телефон, без да се постанова постоянно да се конфигурират актуализации, които евентуално забавят устройството. По този метод потребителите получават по-плавно и поредно потребителско преживяване, дружно с усъвършенстван надзор върху персоналните си данни.

LineageOS предлага главен набор от приложения и опция за потребление на приложения с отворен код и лични такива. Пълноценното потребление обаче към момента изисква инсталирането на Гугъл Play Services, което може да не е уместно за тези, които желаят да избегнат напълно Гугъл.

/e/OS е операционна система, основана на LineageOS с прибавяне на Micro G – план, който замества главните услуги и библиотеки на Гугъл.

Това разрешава на устройствата с /e/OS да работят вярно с геолокацията и други съществени функционалности, които приложенията на трети страни чакат. Освен това /e/OS предлага синхронизиране на данните, онлайн архивиране и зарежда множеството известни приложения.

Основното преимущество на /e/OS е нейният фокус върху отбраната на персоналните данни. Системата предлага приложение за разширена дискретност, което блокира проследяващите устройства в приложенията, скрива IP адреса на потребителя и геолокацията.

За тези, които не желаят да се занимават със независимо инсталиране, /e/OS предлага подготвени решения – смарт телефоните Fairphone и Pixel с авансово конфигурирана /e/OS. Това разрешава на потребителите да придобият опит с различна операционна система без спомагателни механически затруднения.

Въпреки многото преимущества, /e/OS има и своите дефекти. Например, системата към момента не поддържа функционалността за превръщане на тирада в текст, което може да е проблем за някои консуматори. Също по този начин /e/OS не разполага с цялостна система за архивиране на приложенията и техните данни, макар че е дадено това да бъде добавено в бъдеще.

Освен това инсталирането на различна операционна система изисква отключване на буутлоудъра, което може да понижи сигурността на устройството. Въпреки това за множеството консуматори рискът от хакване посредством отключен буутлоудър е най-малък.

/e/OS е почтена опция за тези, които желаят да се отдалечат от екосистемата на Гугъл и да получат по-голям надзор върху своето устройство. Системата предлага огромни благоприятни условия за отбрана на персоналните данни и съгласуемост с множеството известни приложения. За повече детайлности и указания за инсталиране можете да посетите уеб страницата на /e/OS.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР