САЩ изостават значително от Китай в развитието на изкуствения интелект,

...
САЩ изостават значително от Китай в развитието на изкуствения интелект,
Коментари Харесай

Специален доклад: „САЩ ще загубят войната с Китай, ако не престанат да гледат на изкуствения интелект само като на научен проект“

Съединени американски щати изостават доста от Китай в развиването на изкуствения разсъдък, което заплашва способността им да завоюват един евентуален спор с Китайската народноосвободителна войска (НОАК), предизвестява нов отчет на анализаторската компания Govini. Според годишния отчет за националната сигурност Китай към този момент изпреварва Съединени американски щати в 13 от 15-те сериозни софтуерни области, в това число ИИ.

Главният изпълнителен шеф на Govini Тара Мърфи Даухърти отбелязва, че Министерството на защитата на Съединени американски щати продължава да гледа на ИИ като на чисто научен план, до момента в който Китай към този момент ползва технологията на процедура. Дохърти акцентира, че забавянето на развиването на ИИ прави спечелването на една война с Китай недостижимо за Щатите. В случай на спор Китай би могъл да употребява преимуществата на изкуствения разсъдък, с цел да нападна енергийната инфраструктура на Съединени американски щати, което доста би отслабило американската войска.

В отчета се показва също, че през 2023 година 65% от финансирането за ИИ, машинно образование и обработка на натурален език в Съединени американски щати към момента ще се насочва към научноизследователска и развойна активност, а не към внедряване на тези технологии в актуалните военни системи.

„ Време е да спрем да третираме ИИ единствено като теоретичен план “,

заяви Дохърти на брифинга.

Освен това отчетът на Govini разпознава забележителните опасности, свързани с дефицита на аварийни елементи за 7 съществени стратегии на Министерството на защитата на Съединени американски щати, в това число хеликоптерите Black Hawk, подводниците от клас Virginia и изтребителите F-35. Причините за това са зависимостта от един снабдител и дългите периоди за доставка на части.

Проблемът се изостря от преобладаващата роля на Китай в международната верига за доставки. През последните години Китай доста усили броя на патентите в региона на сериозните технологии посредством своя 14-ти петгодишен проект. Според Дохърти патентите са водещ индикатор за софтуерно владичество.

За да се оправи с казуса, Пентагонът би трябвало да прави подробни разбори на патентите и да разшири кръга на доставчиците до другарски страни. Дохърти отбелязва, че е невероятно Китай да бъде изключен изцяло от веригата за доставки, само че ръководството на наличието на разнообразни задгранични снабдители ще помогне за понижаване на рисковете и ще обезпечи нужната еластичност и отбрана.

Докладът на Говини приканва американските управляващи да ускорят въвеждането на изкуствен интелект във военните системи и да диверсифицират веригите за доставки, с цел да се понижи зависимостта от Китай и да се усъвършенства готовността за евентуални спорове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР